Τα Κακά Κορίτσια του Φιλμ Νουάρ

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, πιστό στην υπεράσπιση των κινηματογραφικών ειδών από τον πρώτο χρόνο της ύπαρξής του, έχει μια ακόμα έκπληξη στο φετινό πρόγραμμά του: επτά φιλμ νουάρ στα οποία οι γυναίκες κυριολεκτικά "πρωταγωνιστούν". Άλλοτε ως θύτες, άλλοτε ως θύματα, άλλοτε ως θύτες και θύματα συγχρόνως, κι άλλοτε ως ανεξάρτητες και χειραφετημένες, οι μοιραίες γυναίκες των φιλμ νουάρ προσφέρουν ένα καλειδοσκόπιο με πολλαπλά πρόσωπα και προσωπεία, συμπληρωματικά και αντιφατικά, αμφισβητώντας κάποια γνωστά στερεότυπα. Η επιλογή των ταινιών ξεφεύγει από τα γνωστά κλασικά φιλμ νουάρ που έχουμε δει πολλές φορές, και εστιάζει κυρίως σε ταινίες σπάνιες, ακόμα και για τους μυημένους. Επίσης, το αφιέρωμα δεν περιλαμβάνει μόνο ταινίες αμερικανικής παραγωγής (3) αλλά και 4 εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αγγλικής παραγωγής, ενώ δύο ταινίες δεν έχουν προβληθεί ποτέ στη χώρα μας.

Δημήτρης Παναγιωτάτος – Σκηνοθέτης
(επιμέλεια αφιερώματος)

ΗΠΑ/Ηνωμένο Βασίλειο – 1964 – ασπρόμαυρη

Σκηνοθεσία: Frank Nesbitt | Σενάριο: Neil McCallum, Mann Rubin | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Basil Emmott | Μοντάζ: Robert Winter | Μουσική: Buxton Orr | Ηθοποιοί: Dan Duryea, Patricia Owens, Terence Cooper, Richard Leech, Neil McCallum | Παραγωγός: Jack Parsons | Διάρκεια: 69’


Στην Αγγλία, ένας Αμερικανός ομογενής προσλαμβάνεται από μια γυναίκα για να σκοτώσει τον πρώην σύζυγό της, αλλά τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Frank Nesbitt
Φιλμογραφία
Search For Oil In Nigeria (1960, documentary short)
Do You Know This Voice? (1964)
Dulcima (1971)

Walk A Tightrope-2

Ηνωμένο Βασίλειο – 1958 – ασπρόμαυρη

Σκηνοθεσία: Gordon Parry | Σενάριο: George Minter, Denis O’Dell | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Douglas Slocombe | Μοντάζ: Anthony Harvey | Μουσική: Tristram Cary | Ηθοποιοί: Diana Dors, George Baker, Terence Morgan, Patrick Allen, Jane Griffiths | Παραγωγός: Denis O’Dell | Διάρκεια: 90’

Μία ακαταμάχητη γυναίκα προκαλεί μπελάδες ανάμεσα σε δύο αδέρφια, όταν ο περισσότερο όμορφος και χαρισματικός κάνει την εμφάνισή του, κάτι που θα οδηγήσει σε εγκληματικές πράξεις, ακόμα και στον θάνατο.

Gordon Parry
Φιλμογραφία (επιλεκτική)
Third Time Lucky (1949)
Midnight Episode (1950)
Fast And Loose (1954)
A Touch Of The Sun (1956)
Friends And Neighbours (1959)

Tread Softly Stranger-1

ΗΠΑ – 1946 – ασπρόμαυρη

Σκηνοθεσία: Lewis Milestone | Σενάριο: Robert Rossen, John Patrick | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Victor Milner | Μοντάζ: Archie Marshek | Μουσική: Miklós Rózsa | Ηθοποιοί: Barbara Stanwyck, Van Heflin, Lizabeth Scott, Kirk Douglas | Παραγωγός: Hal B. Wallis | Διάρκεια: 116’

Αφού απέτυχε να αποδράσει από την τυραννική θεία της με το φίλο της Σαμ, η Μάρθα κατά λάθος την σκοτώνει. Τον θάνατό της είδε ο Γουόλτερ, ο οποίος εκβιάζει τη Μάρθα να τον παντρευτεί για να έχει λόγο στην περιουσία της. Μετά από 18 χρόνια, ο Σαμ επιστρέφει. Ο Γουόλτερ πιστεύει πως ξέρει την αλήθεια και σχεδιάζει να εκβιάσει αυτόν και τη Μάρθα, που εξακολουθεί να είναι ερωτευμένη μαζί του. Σύντομα, ο Γουόλτερ καταστρώνει σχέδιο να απαλλαγεί από τον αντίπαλό του.

*Η ταινία ήταν υποψήφια για 1 βραβείο Oscar (Πρωτότυπου Σεναρίου)

Lewis Milestone
Φιλμογραφία (επιλεκτική)
The Racket (1928)
All Quiet On The Western Front (1930)
The Captain Hates The Sea (1934)
Of Mice And Men (1939)
Arch Of Triumph (1948)
They Who Dare (1954)
Ocean’s 11 (1960)
Mutiny On The Bounty (1962)

The Strange Love Of Martha Ivers-6

ΗΠΑ – 1952 – ασπρόμαυρη

Σκηνοθεσία: David Miller | Σενάριο: Lenore J. Coffee, Robert Smith, Joan Crawford | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Charles Lang | Μοντάζ: Leon Barsha | Μουσική: Elmer Bernstein | Ηθοποιοί: Joan Crawford, Jack Palance, Gloria Grahame, Bruce Bennett, Virginia Huston | Παραγωγή: Joe Kaufmann, Joan Crawford | Διάρκεια: 110’


Όταν ένας φιλόδοξος ηθοποιός εμφανίζεται στη ζωή μιας εύπορης μεσήλικης θεατρικής συγγραφέως και την παντρεύεται, σύντομα συνωμοτεί με την ερωμένη του να την σκοτώσουν.

*Η ταινία υπήρξε υποψήφια για 4 βραβεία Oscars (Α’ Γυναικείου Ρόλου, Β’ Αντρικού Ρόλου, Φωτογραφίας, Σχεδιασμού Κοστουμιών)

David Miller
Φιλμογραφία (επιλεκτική)
Saturday’s Hero (1951)
Beautiful Stranger (1954)
The Opposite Sex (1956)
The Story Of Esther Costello (1957)
Midnight Lace (1960)
Lonely Are The Brave (1962)
Hammerhead (1968)
Executive Action (1973)

SuddenFear-1

Ηνωμένο Βασίλειο – 1960 – ασπρόμαυρη

Σκηνοθεσία: David Eady | Σενάριο: Ephraim Kogan, John Tully | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ken Hodges | Μοντάζ: Oswald Hafenrichter | Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης | Ηθοποιοί: John Gregson, Mai Zetterling, John Ireland, Michael Denison, Tony Wright | Παραγωγός: Jon Penington | Διάρκεια: 84’

Ο επιχειρηματίας και εφευρέτης Ρίτσαρντ Χάμοντ είναι αποφασισμένος να αναπτύξει και να πουλήσει στην αγορά την τέλεια λάμπα. Έπειτα από ένα αποτρόπαιο εργαστηριακό ατύχημα, τυφλώνεται και παθαίνει μερική κατάρρευση. Η σύζυγος, ο συνάδελφος και ο αδερφός του τον πηγαίνουν στο πατρικό του σπίτι, αλλά τότε ο Χάμοντ αρχίζει να υποψιάζεται πως όλα δεν είναι αυτό που δείχνουν.

David Eady
Φιλμογραφία (επιλεκτική)
The Man Who Liked Funerals (1959)
In The Wake Of A Stranger (1959)
Scramble (1970)
The Hostages (1975)
Echo Of Badlands (1976)
Deep Waters (1978)

Faces In The Dark-1

ΗΠΑ – 1946 – ασπρόμαυρη

Σκηνοθεσία: Jack Bernhard | Σενάριο: Nedrick Young, Stanley Rubin | Διεύθυνση Φωτογραφίας: L. William O'Connell | Μοντάζ: Jason H. Bernie | Ηθοποιοί: Jean Gillie, Edward Norris, Robert Armstrong, Herbert Rudley, Sheldon Leonard | Παραγωγός: Jack Bernhard, Bernard Brandt | Διάρκεια: 76’

Μία θανάσιμα τραυματισμένη γκάνγκστερ εξιστορεί πως η ίδια και η συμμορία της έσωσαν έναν -καταδικασμένο σε θάνατο- δολοφόνο από τον θάλαμο αερίων, με στόχο να προσπαθήσουν και να βρουν που έκρυψε μια περιουσία σε χαρτονομίσματα.

Jack Bernhard
Φιλμογραφία (επιλεκτική)
Perilous Waters (1948)
Blonde Ice (1948)
Appointment With Murder (1948)
Search For Danger (1949)
The Second Face (1950)

Decoy-1

Ηνωμένο Βασίλειο – 1958 – ασπρόμαυρη

Σκηνοθεσία: Michael Anderson | Σενάριο: David D. Osborn, Charles Sinclair | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Erwin Hillier | Μοντάζ: Gordon Pilkington | Μουσική: Matyas Seiber | Ηθοποιοί: Richard Todd, Anne Baxter, Herbert Lom, Alexander Knox, Faith Brook | Παραγωγή: Douglas Fairbanks Jr., Thomas Clyde | Διάρκεια: 88’

Ένας άγνωστος εμφανίζεται ξαφνικά στη βίλα μιας γυναίκας και ισχυρίζεται πως είναι ο αδερφός της, ο οποίος υποτίθεται ότι πέθανε πέρσι σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Michael Anderson
Φιλμογραφία (επιλεκτική)
Around The World In 80 Days (1956)
Shake Hands With The Devil (1959)
The Naked Edge (1961)
The Quiller Memorandum (1966)
Logan’s Run (1976)
Dominique (1979)
Millennium (1989)

ChaseaCrookedShadow2

footer-34th-sponsors