Διαγωνιστικό Πρόγραμμα

Ελλάδα – 2021 – έγχρωμη και ασπρόμαυρη

Σκηνοθεσία: Πέτρος Σεβαστίκογλου | Σενάριο: Πέτρος Σεβαστίκογλου | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Πέτρος Σεβαστίκογλου | Μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος | Μουσική: The Prefabricated Quartet | Ηθοποιοί: Μάρθα Λαμπίρη, Ιώ Λατουσάκη, Βασίλης Μπούτσικος, Vassya Berezin, Asya Rechnaya, Wei Xun, Wang Na, Zhang Guangxin, Tian Xiaoyu, Youri Bernandez, Omar Fall | Παραγωγή: Στέλλα Θεοδωράκη, Θάνος Αναστόπουλος, Πέτρος Σεβαστίκογλου, ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Φαντασία Οπτικοακουστική | Διάρκεια: 84’

Ελλάδα, Ρωσία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα, Σενεγάλη. Συναντώντας νέους σ’ αυτές τις χώρες νιώσαμε τον παλμό τους να προμηνύει μια βοή και μια έκρηξη. Η πτώση του κομμουνισμού, η κρίση του καπιταλισμού, οι οικολογικές καταστροφές, τα μεταναστευτικά κύματα, η παγκοσμιοποίηση ήταν τα θέματα που ξεπετάγονταν στα ταξίδια μας. Η νέα γενιά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, εκτεθειμένη, αβοήθητη χωρίς να μπορεί να οραματιστεί ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Αυτή η "Βοή" ήταν η “φωνή” της νέας γενιάς. Τα λόγια, οι εικόνες, οι ήχοι και η μουσική τους συνθέτουν τις νότες μιας οπτικοακουστικής συμφωνίας με τίτλο: “Η ΒΟΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ".

*Συμμετοχή στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πέτρος Σεβαστίκογλου
Φιλμογραφία
Άνεμος στην Πόλη (1997)
Τρεις Στιγμές (2007)
Ελκυστική Ψευδαίσθηση (2012)
Ηλέκτρα (2015)

Η Βοή του Κόσμου 2

Λετονία – 2021 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Raitis Abele & Lauris Abele | Σενάριο: Raitis Abele & Lauris Abele | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Marcis Abele | Μοντάζ: Armands Zacs | Ηθοποιοί: Toms Auninš, Marcis Lacis, Daniela Vetra, Juris Zagars, Darta Danevica, Marija Skangale | Παραγωγή: Kristele Pudane, Raitis Abele, Roberts Vinovskis | Διάρκεια: 108’

Τα αδέρφια Ρόμπερτ και Μάρτιν απέχουν έναν μήνα από τη μεγαλύτερη έκθεση τέχνης τους. Με στόχο να αντλήσει έμπνευση για δημιουργία, ο Μάρτιν κλειδώνεται σε ένα μαύρο κύβο. Μόλις βγει από αυτόν, τα αδέρφια αρχίζουν να βιώνουν άγρια γεγονότα που υπάρχουν στην άκρη του χάους. Η ταινία εξετάζει τη λεπτή γραμμή μεταξύ της δημιουργικότητας του καλλιτέχνη και των ψυχικών προβλημάτων.

Raitis Abele & Lauris Abele
Φιλμογραφία
Baltic Tribes | Last Pagans of Europe (2018)

Troubled Minds

Ιταλία/Ελβετία/Γαλλία – 2021 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Leonardo di Costanzo | Σενάριο: Leonardo di Costanzo, Bruno Oliviero, Valia Santella | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Luca Bigazzi | Μοντάζ: Carlotta Cristiani | Μουσική: Pasquale Scialò | Ηθοποιοί: Toni Servillo, Silvio Orlando, Fabrizio Ferracane, Salvatore Striano, Antonio Buíl | Παραγωγή: Carlo Cresto-Dina | Διάρκεια: 117’

Τα τελευταία υπολείμματα μιας φυλακής, οι φρουροί και οι λίγοι κρατούμενοι, περιμένουν να μεταφερθούν και σταδιακά οι κανόνες φαίνεται να έχουν όλο και λιγότερο νόημα και οι άντρες που περιμένουν γίνονται μια νέα εύθραυστη κοινότητα.

Φιλμογραφία
Un cas d'école (2003)
Odessa (2006)
Cadenza d'inganno (2011)
L'intervallo (2012)
L'intrusa (2017)

The Inner Cage Ariaferma

Βόρεια Μακεδονία/Κόσσοβο/Μαυροβούνιο – 2021 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Dina Duma | Σενάριο: Dina Duma, Martin Ivanov | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Naum Doksevski | Μοντάζ: Martin Ivanov | Μουσική: Igor Vasilev – Novogradska | Ηθοποιοί: Antonija Belazelkoska, Mia Giraud | Παραγωγή: Marija Dimitrova, Liridon Cahani, Biljana Vusovic, Guillaume De Seille | Διάρκεια: 90’

Οι έφηβες Μάγια και Τζάνα είναι αχώριστες και κάνουν τα πάντα μαζί. Η δυναμική Τζάνα παίρνει συνήθως το προβάδισμα και η Μάγια την ακολουθεί. Ένα βράδυ σε ένα πάρτι πιάνουν την Έλενα, το πιο δημοφιλές κορίτσι στο σχολείο, να κάνει σεξ σε βίντεο με τη μακροχρόνια αγάπη της Μάγια. Η Τζάνα πείθει τη Μάγια να δημοσιεύσει το βίντεο και όταν αυτό παίρνει μεγάλες διαστάσεις, η ζωή της Έλενας καταστρέφεται. Μια έντονη σύγκρουση μεταξύ των τριών κοριτσιών προτρέπει την Έλενα να εξαφανιστεί και η Μάγια να θέλει να πάει στην αστυνομία… αλλά δεν είναι αυτό που θέλει η Τζάνα. Η Μάγια γίνεται ο νέος της στόχος και πρέπει να βρει το κουράγιο να ξεφύγει από την τοξική της σχέση και το μυστικό που απειλεί να της καταστρέψει τη ζωή.

*Υποψηφιότητα για Βραβείο East of West στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι

Dina Duma
Φιλμογραφία
Elena (2016, μικρού μήκους)
They Come From The Center of the World (2017, μικρού μήκους)
Without Love (2018, μικρού μήκους)

sisterhood

Ελλάδα – 2021 – έγχρωμη και ασπρόμαυρη

Σκηνοθεσία: Κάρολος Ζωναράς | Σενάριο: Κάρολος Ζωναράς | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Francesca Zonars, Κάρολος Ζωναράς | Μοντάζ: Ελένη Τόγια | Μουσική: Bella Bartòk, Gyorgy Kurtág, Karl Hartman, Σταμάτης Κραουνάκης, Friederich Händel, Avro Pärt | Ηθοποιοί: Δημήτρης Κίτσος, Katia Leclerk O’Wallis, Νατάσα Εξηνταβελόνη, Μάνος Πίντζης | Παραγωγή: Katia Leclerk O’Wallis, Zonaras Productions | Διάρκεια: 77’

Δύο ζευγάρια διαφορετικής ηλικίας εμπλέκονται μεταξύ τους. Οι νεότεροι αντικρίζουν τα αδιέξοδα των μεγαλύτερων σαν μια ζοφερή πιθανότητα, ενώ οι μεγαλύτεροι «ανανεώνονται» αλλά και βυθίζονται ακόμη πιο βαθιά στα δικά τους αδιέξοδα. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, τα λάθη δεν διορθώνονται και οι σχέσεις καταλήγουν ανθρωποφαγικές.

*Συμμετοχή στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Κάρολος Ζωναράς
Φιλμογραφία
Ο Γιος του Τσάρλι (2009)
Μπιγκ Χιτ (2012)
Πέντρο Νούλα (2017)

REM

Κύπρος/Ισραήλ/Σλοβενία – 2021 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Πέτρος Χαραλάμπους | Σενάριο: Janine Teering | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Ραχματούλιν | Μοντάζ: Στυλιανός Κωνσταντίνου, Κύρος Παπαβασιλείου | Μουσική: Χρίστος Κυριακούλλης | Ηθοποιοί: Αγγελική Παπούλια, Joy Rieger, Στέλλα Φυρογένη, Αντώνης Καφετζόπουλος, Ανδρέας Τσέλεπος | Παραγωγή: Janine Teering, Μάριος Πιπερίδης, Marek Rozenbaum, Michael Rozenbaum, Ales Pavlin, Andrej Stritof | Διάρκεια: 88’


Για τη Χαρά η οικογένειά της είναι το παν. Μερικές φορές όμως φαντάζεται τον εαυτό της χωρίς αυτούς. Ανίκανη να μιλήσει σε οποιονδήποτε για αυτήν την εσωτερική της μάχη, κουβαλάει μόνη το βάρος της ενοχής και της σύγχυσης. Όταν γνωρίζει την ντροπαλή κόρη του αφεντικού της, αναγκάζεται να αντιμετωπίσει την υπαρξιακή της αγωνία και το οδυνηρό παρελθόν της.

*Συμμετοχή στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πέτρος Χαραλάμπους
Φιλμογραφία
Το Αγόρι στη Γέφυρα (2016)

Patchwork 2

Γαλλία/Βέλγιο – 2021 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Antoinette Boulat | Σενάριο: Antoinette Boulat, François Choquet, Anne-Louise Trividic | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Laetitia de Montalembert | Μοντάζ: Maxime Mathis | Μουσική: Nicolas Errèra | Ηθοποιοί: Lou Lampros, Tom Mercier, Carmen Kassovitz | Παραγωγή: Alain Benguigui, Marie-Jeanne Pascal, Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne | Διάρκεια: 87’

Η Μαριόν αντιμετωπίζει το Παρίσι τη νύχτα με ευάλωτα αισθήματα, που συνδέονται με την απώλεια της αδερφής της, ώσπου διασταυρώνεται με τον Αλέξ. Η συνάντησή τους θα εξελιχθεί στο ρυθμό της περιπλάνησής τους στην πόλη, σαν ένα ταξίδι μέσα στη νύχτα.


*Υποψηφιότητα για Βραβείο Κοινού – Armani Beauty στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας


Antoinette Boulat
Φιλμογραφία (ως casting director)
Pola X (1999)
Demon Lover (2002)
Swimming Pool (2003)
Kingdom of Heaven (2005)
Antichrist (2009)
Carlos (2010)
The French Dispatch (2021)

My Night

Βοσνία και Ερζεγοβίνη – 2021 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Adis Bakrač | Σενάριο: Zilhad Ključanin | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Admir Švrakić | Μουσική: Hamza Raznatovic | Ηθοποιοί: Faketa Salihbegović-Avdagić, Nermin Omić, Irina Dobnik, Armin Omerović | Παραγωγή: Almir Šahinović, Heft Production Sarajevo-BiH | Διάρκεια: 88'

Tο καλοκαίρι του 1993, μια ομάδα Βόσνιων προσφύγων καταφεύγει στη Σουηδία λόγω του πολέμου στη Βοσνία. Ο Σουηδικός Ερυθρός Σταυρός τοποθετεί τους πρόσφυγες σε έναn χώρο για μετανάστες. Ανάμεσά τους και το παντρεμένο ζευγάρι μεσηλίκων Ντερβίς και Αντέμ. Η Ντερβίς γνωρίζει τη Σουηδή Ίνγκριντ και παρά το γλωσσικό εμπόδιο, οι δυο τους γίνονται καλές φίλες. Όμως η Ντερβίς ανακαλύπτει ότι η Ίνγκριντ είναι βαριά άρρωστη...

Adis Bakrač
Φιλμογραφία
Short Story About Happiness (1998, μικρού μήκους)
The Abyss (2000)
Play Till The End (2003, μικρού μήκους)
The Abandoned (2010)

My Mother s Swedish Heart 1

Ελλάδα – 2021 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Νίκος Νικολόπουλος | Σενάριο: Νίκος Νικολόπουλος, Άρτεμις Ζερβού | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Νικολόπουλος | Μοντάζ: Νίκος Νικολόπουλος | Μουσική: Miyaki | Ηθοποιοί: Θανάσης Γεωργίου, Στέφανος Μουαγκιέ, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Ελεάνα Στραβοδήμου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος | Παραγωγή: Νίκος Νικολόπουλος, Άρτεμις Ζερβού | Διάρκεια: 107’


Η ερωτική ιστορία του Σίμου και του Μούσα. Μια κάθοδος στο σκοτάδι με οδηγό τον Σίμο. Ο Μούσα θέλει να φύγει. Στην προσπάθειά του να τον κρατήσει, ο Σίμος ανοιγοκλείνει την πόρτα που χωρίζει το όνειρο από την πραγματικότητα. Θα χάσει τον Μούσα; Τον εαυτό του; Ή τον εαυτό του μέσα στον Μούσα;


*Συμμετοχή στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Νίκος Νικολόπουλος
Φιλμογραφία
Πολκ (2014)

MUSA 07

Σλοβενία – 2021 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Darko Sinko | Σενάριο: Darko Sinko | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Marko Brdar | Μοντάζ: Matic Drakulic | Μουσική: Matija Krecic | Ηθοποιοί: Alen Kermac, Dejan Spasic, Rados Bolcina, Mirel Knez | Παραγωγή: Vlado Bulajic, Lija Pogacnik | Διάρκεια: 106’

Αφότου κάποιος προσπαθεί να πυροβολήσει έναν μεσήλικα, το θύμα κάνει μια απογραφή φίλων και γνωστών για να ανακαλύψει ποιος μπορεί να αισθάνθηκε αδικημένος από εκείνον.

*Η ταινία κέρδισε 6 βραβεία στο Slovene Film Festival, μεταξύ των οποίων και το Καλύτερης Πρώτης Ταινίας.

Darko Sinko
Φιλμογραφία
Kriticna Generacija (2010)
Upor (2013)
Hiske (2015)

Inventory 1

Ηνωμένο Βασίλειο – 2021 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Col Spector | Σενάριο: Col Spector, Radha Chakraborty | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Andrew Alderslade | Μοντάζ: Michael Cheung | Ηθοποιοί: Al Weaver, Cristina Catalina, Morgan Watkins, Sinead Matthews, Tessa Peake-Jones | Παραγωγή: Col Spector, Hannah Greenwood, Vanessa Muir | Διάρκεια: 84’

Αφότου έλαβε ένα τελεσίγραφο γάμου από μια γυναίκα που δεν είναι σίγουρος ότι την αγαπά πραγματικά, ο Ρομπ είναι αντιμέτωπος με το χρόνο για να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να σταματήσει να ψάχνει για τη μυθική «Δεσποινίς Τέλεια» και να μάθει να βλέπει τι είναι ακριβώς μπροστά του.

Col Spector
Φιλμογραφία
Someone Else (2006)
Honeymooner (2010)

Im Not In Love

 

Ιταλία – 2021 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Alessandro Cassigoli & Casey Kauffman | Σενάριο: Alessandro Cassigoli, Casey Kauffman, Vanessa Picciarelli | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Emanuele Pasquet | Μοντάζ: Alessandro Cassigoli | Μουσική: Giorgio Giampa | Ηθοποιοί: Khadija Jaafari, Ikram Jaafari, Marilena Amato, Fatima Ramouch, Simona Petrosino, Emanuele Palumbo | Παραγωγή: Ang Film, RAI Cinema, Damiano Ticconi | Διάρκεια: 81’

Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Τζαμίλα και μελετά προσεκτικά τις ριζικές αλλαγές στο σώμα της, στις επιθυμίες και τους στόχους της. Γυρισμένο σε χρονικό διάστημα πέντε ετών, το “Californie” είναι η ποιητική και συναρπαστική απεικόνιση του βαθμού στον οποίο φαινομενικά άσχετες αποφάσεις καθορίζουν το μέλλον ενός ατόμου που βρίσκεται ανάμεσα στο να πετύχει και να υποκύψει στις κακουχίες.

*2 υποψηφιότητες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας (Βραβείο Giornate degli Autori και Βραβείο Label Europa Cinemas)

Alessandro Cassigoli & Casey Kauffman
Φιλμογραφία
The Things We Keep (2017)
Butterfly (2018)

Californie photo

Σερβία/Γαλλία/Λουξεμβούργο/Βουλγαρία/Λιθουανία – 2021 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Stefan Arsenijevic | Σενάριο: Stefan Arsenijevic, Nicolas Ducray, Bojan Vuletic | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Jelena Stankovic | Μουσική: Martynas Bialobzeskis | Ηθοποιοί: Ibrahim Koma, Nancy Mensah-Offei, Maxim Khalil | Παραγωγή: Miroslav Mogorovich, Gilles Chanial, Borislav Chouchkov, Kestutis Drazdauskas, Myrina Mané, Alice Ormières | Διάρκεια: 92’


Ο Στραχίνια και η σύζυγός του, η Αμπαμπούο, έφυγαν από τη Γκάνα όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση. Κατάφεραν να φτάσουν στη Γερμανία, αλλά απελάθηκαν πίσω στο Βελιγράδι. Εκεί ο Στραχίνια κάνει ό,τι μπορεί για να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Δουλεύει σκληρά για να εξασφαλίσει άσυλο, δοκιμάζοντας την τύχη του στο ποδόσφαιρο σ’ έναν τοπικό σύλλογο και δουλεύοντας ως εθελοντής στον Ερυθρό Σταυρό. Μόνο που ο δρόμος είναι μακρύς, κι έτσι η Αμπαμπούο, μια παθιασμένη γυναίκα που φιλοδοξεί να γίνει ηθοποιός στο Λονδίνο, νιώθει πως οι επιθυμίες της μένουν ανεκπλήρωτες. Ένα βράδυ φτάνει στα μέρη τους μια νέα ομάδα Σύρων προσφύγων, οι οποίοι βρίσκονται καθοδόν για τη Δυτική Ευρώπη. Ένας από αυτούς είναι ο Αλί, ένας χαρισματικός αριστερός ακτιβιστής. Η Αμπαμπούο τον κοροϊδεύει στην αρχή, αλλά μέσα σ’ ένα βράδυ φεύγει μαζί του από τη χώρα, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση. Ο Στραχίνια ακολουθεί τη διαδρομή των μεταναστών στα Βαλκάνια, αλλά για τους δικούς του μοναδικούς λόγους... Μια ευφάνταστη κινηματογραφική μεταφορά ενός κλασικού μεσαιωνικού έπους, όπου Αφρικανοί μετανάστες παίρνουν τη θέση των εθνικών ηρώων της Σερβίας. Μια επίκαιρη και συνάμα διαχρονική διασκευή, η οποία εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα, την παράδοση, τη φυλή και την αγάπη.

*Βραβείο Crystal Globe στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι
*Βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου KineNova


Stefan Arsenijevic (1977-)
Φιλμογραφία
Belgrade Sound (2001)
Love and Other Crimes (2008)
Do Not Forget Me Istanbul (2010)As Far As I Can Walk 5

footer-34th-sponsors