Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, πιστό στην υπεράσπιση των κινηματογραφικών ειδών από τον πρώτο χρόνο της ύπαρξής του, έχει μια ακόμα έκπληξη στο φετινό πρόγραμμά του: επτά φιλμ νουάρ στα οποία οι γυναίκες κυριολεκτικά "πρωταγωνιστούν". Άλλοτε ως θύτες, άλλοτε ως θύματα, άλλοτε ως θύτες και θύματα συγχρόνως, κι άλλοτε ως ανεξάρτητες και χειραφετημένες, οι μοιραίες γυναίκες των φιλμ νουάρ προσφέρουν ένα καλειδοσκόπιο με πολλαπλά πρόσωπα και προσωπεία, συμπληρωματικά και αντιφατικά, αμφισβητώντας κάποια γνωστά στερεότυπα. Η επιλογή των ταινιών ξεφεύγει από τα γνωστά κλασικά φιλμ νουάρ που έχουμε δει πολλές φορές, και εστιάζει κυρίως σε ταινίες σπάνιες, ακόμα και για τους μυημένους. Επίσης, το αφιέρωμα δεν περιλαμβάνει μόνο ταινίες αμερικανικής παραγωγής (3) αλλά και 4 εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αγγλικής παραγωγής, ενώ δύο ταινίες δεν έχουν προβληθεί ποτέ στη χώρα μας.

Δημήτρης Παναγιωτάτος – Σκηνοθέτης
(επιμέλεια αφιερώματος)

Αρχικά βοηθός σκηνοθέτης, και στη συνέχεια σκηνοθέτης ο ίδιος, για 13 χρόνια στη Φίνος Φιλμ, ο αντικομφορμιστής, μοναχικός σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης (1937-2019) αποσύρθηκε για μια δεκαπενταετία από τον κινηματογράφο πριν επιστρέψει ξανά, για να ξεκινήσει τη δίκη του, καθαρά προσωπική πορεία, σ’ ένα κινηματογράφο μακριά από τις αποπνικτικές, συχνά απαράδεκτες απαιτήσεις των παραγωγών, για να μας προσφέρει μια σειρά ταινίες, από το «Μια τόσο μακρινή απουσία» (1985) μέχρι το «Γυναίκες που περάσατε από δω» (2017), ταινίες, δοσμένες με ειλικρίνεια και πάθος, πάνω σ’ έναν κόσμο κι έναν τρόπο ζωής, που ο ίδιος έβλεπε μέσα από την κάμερα, με μια καθαρά δική του, αθώα ματιά. Ταινίες ενός ιδιαίτερα αγαπητού φίλου, δοσμένες με την ευγένεια και το λεπτό χιούμορ που τον χαρακτήριζαν, με δικά του σενάρια, με αυτοσχέδιους διαλόγους και ηθοποιούς συχνά ερασιτέχνες, με μια γραφή λιτή, άμεση, από την οποία δεν έλειπαν η φαντασία και η ποίηση.

Νίνος Φένεκ Μικελίδης

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΤΙΝΟ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ

Ο Ντίνος Κατσουρίδης έχει μια ξεχωριστή, μοναδική θα έλεγα, θέση στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Αρχικά μοντέρ, σε συνολικά 79 ταινίες, έχοντας αρχίσει την καριέρα του το 1952 (με την ταινία «Ο γρουσούζης» του Γιώργου Τζαβέλα), παράλληλα διευθυντής φωτογραφίας από το 1955 (με 49 συνολικά ταινίες), για να στραφεί τελικά και στη σκηνοθεσία, από το 1960, χωρίς όμως να εγκαταλείπει και τα διάφορα άλλα τμήματα της μιας ταινίας - άλλοτε κάνοντας τον παραγωγό, χρηματοδοτώντας ταινίες κι άλλοτε φτιάχνοντας και τα ντεκόρ, χωρίς, τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του να ξεχνά και τους μικρομηκαδες, στους οποίους (μέσω ενός βραβείου που θέσπισε στο Φεστιβάλ Δράμας) πρόσφερε δωρεάν τεχνική υποστήριξη στις ταινίες τους, τολμώντας ακόμη να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και στο νέο ελληνικό κινηματογράφο.

Με την πρώτη του σκηνοθεσία, το «Έγκλημα στα Παρασκήνια», από το βιβλίο του Γιάννη Μαρή, ήταν από τους πρώτους που εισήγαγαν το φιλμ νουάρ στην ελληνική φιλμογραφία. Σύντομα όμως θα στραφεί στην κωμωδία όπου και θα ξεχωρίσει με μερικές από τις καλύτερες ταινίες του είδους, ιδιαίτερα με ταινίες με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο («Θανάση πάρε το όπλο σου», «Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας», «Ο παλαβός κόσμος του Θανάση», «Ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι», κ.ά.).

Το Πανόραμα, του οποίου ο Ντίνος ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του, έχει στο παρελθόν παρουσιάσει τη σκηνοθετική δουλειά του, γι’ αυτό, για τα δέκα χρόνια από το θάνατό του, αποφασίσαμε, για την εκδήλωση του 2021, να παρουσιάσουμε ένα μικρό δείγμα από την υπόλοιπη δουλειά του: με την ταινία «120 Ντεσιμπέλ» του Βασίλη Βαφέα, σκηνοθέτη με τον οποίο ο Ντίνος συνεργάστηκε αρκετές φορές, και στην οποία ο Ντίνος προσφέρει οχι μόνο την ιδιότητα του διευθυντή φωτογραφίας αλλά και εκείνη του μοντέρ!


Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΞΕΝΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Δεν είναι λίγες οι φορές που η χώρα μας προσέλκυσε ξένους κινηματογραφιστές, συχνά, πρέπει να πω για τις τουριστικές ατραξιόν της, αλλά και για χώρους περιπέτειας και κυνηγητών. Υπάρχουν όμως και ταινίες δεμένες για λόγους πιο ουσιαστικούς με την Ελλάδα και την ιστορία της. Από αυτές διαλέξαμε δυο ταινίες:

τη «Φεντόρα» (1978), προτελευταία ταινία που γύρισε ο Μπίλι Γουάιλντερ, γύρω από τη ζωή μιας διάσημης σταρ που αποφασίζει να αποσυρθεί σ´ ένα ελληνικό νησί (έμπνευση φαίνεται πως στάθηκε η Γκάρμπο), στο οποίο καταφθάνει ένας παραγωγός του Χόλιγουντ για να την πείσει να επιστρέψει στην οθόνη - τα παρασκήνια της ιστορίας μπορεί κανείς να τα διαβάσει στο ωραίο βιβλίο «Ο κύριος Γουάιλντερ κι εγώ» του Τζόναθαν Κόου, που κυκλοφόρησε μόλις πρόσφατα.

και την πρώτη σκηνοθεσία του Βέρνερ Χέρτσογκ, «Σημάδια ζωής» (1968) γύρω από τρεις Γερμανούς που φυλάνε ένα απομακρυσμένο, άχρηστο φυλάκιο στην Κω.

Στο πρόγραμμα και η ελληνική ταινία «Κανείς δεν χάνει σ’ όλα» (2000) του Διονύση Γρηγοράτου, τρίτο μέρος ενός τρίπτυχου γύρω από τη σύγχρονη ιστορία μας, τη φορά αυτή τοποθετημένη σε ένα πολύ κοντινό δυστοπικό μέλλον, με την κοινωνία μας να κινδυνεύει από μια οικολογική καταστροφή.

Οι Ειδικές Προβολές κλείνουν με την προβολή της εξαιρετικής, δυστυχώς υποτιμημένης την εποχή της, ταινίας «Dune» (1984) του Ντέιβιντ Λιντς, που θα δώσει στους θεατές την ευκαιρία (ιδιαίτερα στη νεότερη γενιά που δεν γνωρίζει αυτή την κινηματογραφική μεταφορά) να δουν και να απολαύσουν την πρώτη βερσιόν της κινηματογράφησης του εμβληματικού έργου του Φρανκ Χέρμπερτ.

Νίνος Φένεκ Μικελίδης

«Περπατώντας σε τεντωμένο σκοινί» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του 34ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Τίτλος παρμένος από το φιλμ νουάρ «Walk a Tightrope» που προβάλλεται στο φετινό αφιέρωμα στο φιλμ νουάρ. Γιατί, με τη συνέχιση της πανδημίας και την κορύφωση της μετάλλαξης Όμικρον, ο χώρος του κινηματογράφου περνάει τις πιο δύσκολες μέρες του. Και παρόλο που οι άνθρωποί του αναγκάζονται να περπατάνε σε τεντωμένο σκοινί, η σοδειά της χρονιάς που πέρασε κατάφερε, όπως θα δούμε από τις νέες ταινίες που προβάλλουμε, να παραμείνει σε -παρόμοιο με προηγούμενες χρονιές- υψηλό επίπεδο.

Με ταινίες που, όπως και στο παρελθόν, καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα του ευρωπαϊκού – μαζί, πάντα, και του ελληνικού – κινηματογράφου. Ταινίες που δείχνουν πως ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος, παρά τα προβλήματα και τα διάφορα εμπόδια, εξακολουθεί να καταπιάνεται με τους προβληματισμούς αλλά και τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις των δημιουργών του, παραμένοντας πάντα στην πρωτοπορία μιας τέχνης που εκφράζει με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο, τα επίκαιρα και καυτά θέματα της σύγχρονης κοινωνίας μας.

Ο ελληνικός κινηματογράφος έχει και πάλι ξεχωριστή θέση στο φετινό Πανόραμα με το αφιέρωμα στον Σταύρο Τσιώλη, από τους μοναχικούς, αντικομφορμιστές σκηνοθέτες που, όπως ο Τάκης Κανελλόπουλος και ο Σταύρος Τορνές στο παρελθόν, κατάφερε, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, να μας προσφέρει ένα σημαντικό έργο, μέσα από ταινίες που ξεχωρίζουν τόσο για το εντελώς προσωπικό τους στιλ όσο και για το χιούμορ και τη φρεσκάδα τους και τον ιδιαίτερο τρόπο γυρίσματος, με τους αυτοσχεδιασμούς και τη συχνή χρήση ερασιτεχνών ηθοποιών.

Στο αφιέρωμα «Τα κακά κορίτσια» του φιλμ νουάρ», με το φακό να στρέφεται στις femmes fatales, τις «μοιραίες γυναίκες» των βουτηγμένων σε μαύρη ατμόσφαιρα θρίλερ των δεκαετιών του ’40 και ‘50, επιλέξαμε, τη φορά αυτή, όχι τα γνωστά, κλασικά φιλμ νουάρ, που βρίσκονται σε διαρκή κυκλοφορία, αλλά μερικά από τα πιο άγνωστα, αλλά το ίδιο συναρπαστικά φιλμ, που εξακολουθούν να έχουν τη δική τους γοητεία και ομορφιά.

Με τις Ειδικές Προβολές μας δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουμε δύο ταινίες γυρισμένες στην Ελλάδα, την ταινία «Σημάδια ζωής» που γύρισε ο Βέρνερ Χέρτσοκ στην Κρήτη και τη «Φεντόρα» που ο Μπίλι Γουάιλντερ γύρισε στην Κέρκυρα. Ενώ, μετά την πρόσφατη προβολή του ριμέικ του “Dune” από τον Ντενί Βιλνέβ δίνουμε την ευκαιρία στους θεατές να δουν ή και να ξαναδούν την πρώτη, συναρπαστική, άδικα υποτιμημένη, βερσιόν που γύρισε το 1984 ο Ντέιβιντ Λιντς. Με τον Διονύση Γρηγοράτο να μας μιλάει, στην ταινία φαντασίας «Κανείς δεν χάνει σ’ όλα», που εκτυλίσσεται σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, για τα ραδιενεργά απόβλητα και τους φορείς ραδιενέργειας. Στις Ειδικές Προβολές και ένα μικρό αφιέρωμα στον Ντίνο Κατσουρίδη, που το 2021 έκλεισαν δέκα χρόνια από το θάνατό του. Έναν σημαντικό άνθρωπο του ελληνικού κινηματογράφου, που εκτός από το σκηνοθετικό του έργο, ήταν και εξαιρετικός διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ – δυο επαγγέλματα που υπηρετεί έξοχα στην ταινία «120 ντεσιμπέλ» του Βασίλη Βαφέα. Παρόντες στο πρόγραμμα και οι Έλληνες μικρομηκάδες που εκπροσωπούνται φέτος με τις ταινίες της σχολής του New York College.

Κι αν δυστυχώς, για δεύτερη και πάλι φορά, αναγκαστήκαμε να διοργανώσουμε το 34ο Πανόραμα διαδικτυακά, τουλάχιστον δίνουμε, όπως και πέρσι, την ευκαιρία στο κινηματογραφόφιλο κοινό ΟΛΗΣ της Ελλάδας κι όχι μόνο της Αθήνας να δει και να απολαύσει τις διάφορες προβολές του. Με την ελπίδα σε μια επιστροφή στην αίθουσα με το 35ο εορταστικό Πανόραμα που προγραμματίζεται για το τέλος της χρονιάς, σας περιμένουμε από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι και τις 2 Φεβρουαρίου να ανακαλύψουμε μαζί, όχι μόνο ότι καινούργιο μας επιφυλάσσει ο σύγχρονος ευρωπαϊκός κινηματογράφος (από τον οποίο αντλεί και εξακολουθεί να επηρεάζεται ο υπόλοιπος κινηματογράφος και όχι μόνο), αλλά και ό,τι μας έχει μέχρι σήμερα προσφέρει η συναρπαστική ιστορία του.

Νίνος Φένεκ Μικελίδης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Ελλάδα – 2021 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Παντελέων Τηλιακός | Σενάριο: Παντελέων Τηλιακός | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βαγγέλης Δεληγιώργης | Σκριπτ: Ίλια Τηλιακού | Ηχοληψία: Άρτεμις Παπαδάκη | Ηθοποιοί: Δημήτρης Τηλιακός, Σπύρος Ντζουροπάνος | Διάρκεια: 24’


Ο Βίλχελμ, ένας ποιητής, περπατά προς τα βουνά· φαίνεται χαμένος. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος. Αλλά ο στόχος του είναι ισχυρότερος από κάθε πόνο που θα βιώσει. Εδώ, όπου το μακρύ ταξίδι της ζωής του σταματά, ξεκινά το χειμερινό ταξίδι.

Το Χειμωνιάτικο Ταξίδι

Ελλάδα – 2021 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Σέργιος Ρίζος | Σενάριο: Σέργιος Ρίζος | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θεόδωρος Ρίζος | Κάμερα: Αλέξης Γλύπτης | Μοντάζ: Σέργιος Ρίζος | Μουσική: Σέργιος Ρίζος | Ηθοποιοί: Θεόφιλος Μανόλογλου, Δανάη Καλλιώρα, Βαρβάρα Δούκα | Διεύθυνση Παραγωγής: Θεόδωρος Ρίζος | Διάρκεια: 15’

22 Δεκεμβρίου 1986
Δύο αδελφές, χορεύτριες, επιστρέφουν από μία παράσταση. Στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου ένα μικρό παιδί. Μια μοιραία στιγμή θα χαράξει για πάντα την ζωή του.

35 χρόνια μετά
Ένας πιανίστας, σε μία συνηθισμένη στιγμή της καθημερινότητας του, αναζητώντας μια ξεχασμένη μελωδία ξεθάβει τραυματικές μνήμες του παρελθόντος. Είναι 44 ετών και τυφλός. Στο βυθισμένο σκοτάδι, μια άδεια κορνίζα στα χέρια του ήρωα, μας γυρίζει πίσω στον χρόνο. Τον οδηγεί στην στοιχειωμένη, ξεχασμένη μελωδία και τον βγάζει από το σκοτάδι με ένα λυρικό και αναπάντεχα λυτρωτικό τρόπο. Το τραύμα, ως εκ θαύματος, γίνεται ένα με τα πλήκτρα του μαύρου πιάνου και οδηγεί στην κάθαρση. Γίνεται μελωδικό ταξίδι στο φως. Ένα ταξίδι στους προβολείς της τελευταίας παράστασης.

Η Τελευταία Παράσταση

 

Ελλάδα – 2021 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Δεληγιώργης | Σενάριο: Βαγγέλης Δεληγιώργης | Ηθοποιοί: Παντελέων Τηλιακός, Δημήτρης Παναγιωτάτος, Βίκυ Χασάνδρα, Γιάννης Διασσάκης
Σχεδιασμός Παραγωγής: Άννα Κλίτσα | Βοηθός Παραγωγής: Άρτεμις Παπαδάκη | Διάρκεια: 26’

Ο Ιορδάνης Φίνος (όνομα γέννησης Ιορδάνης Δημητσάνης) ήταν ένας φιλόδοξος σκηνοθέτης με σκοπό να δημιουργήσει ένα κίνημα αντίστοιχο της Nouvelle Vague στα Ελληνικά εδάφη. Ένα μοιραίο ατύχημα στα γυρίσματα της πρώτης του ταινίας έφερε τον θάνατο σε αυτόν και το συνεργείο του, αφήνοντας την ταινία μισή. Το ατύχημα έγινε στις 20 Μαΐου του 1979. Στις 28 Ιανουαρίου του 2021, η ARRI κυκλοφορεί την Spectraflex, μια κάμερα ικανή να καταγράψει φασματικά κατάλοιπα, γνωστά και ως φαντάσματα. Αυτό το ντοκιμαντέρ είναι μια αποκλειστική συνέντευξη με τον Ιορδάνη Φίνο σχετικά με την ταινία του, την τέχνη και την ζωή.

le-kontar-de-godard

Ελλάδα – 2000 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Διονύσης Γρηγοράτος | Σενάριο: Διονύσης Γρηγοράτος | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Λευτέρης Παυλόπουλος | Μοντάζ: Σπύρος Κόκκας | Μουσική: Γιάννης Σπυρόπουλος | Ηθοποιοί: Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Μαρία Πρωτόπαππα, Αργύρης Ξάφης | Παραγωγοί: Διονύσης Γρηγοράτος, Διονύσης Σαμιώτης | Διάρκεια: 123’

Σε ένα λιμάνι που κινδυνεύει από οικολογική καταστροφή, στο νεκροταφείο των πλοίων, ένας άντρας και μια γυναίκα μπλέκουν σε μια υπόθεση με ραδιενεργά απόβλητα. Όλα δείχνουν οριακά, στη θάλασσα τα νερά έχουν σαπίσει και το νέφος είναι μόνιμα εγκαταστημένο πάνω από την πόλη. Η Τούλα αναζητά τον άντρα της, αγνοούμενο ναυτικό σε ναυάγιο πλοίου, που οι φήμες λένε πως μετέφερε τοξικά απόβλητα για λογαριασμό γνωστού πολυεθνικού συγκροτήματος. Έτσι αρχίζει μια έρευνα στο νεκροταφείο πλοίων. Ο κίνδυνος λειτουργεί σαν καταλύτης, οι αποκαλύψεις και οι ανατροπές έρχονται η μια κατόπιν της άλλης…

*Η ταινία ήταν υποψήφια για το βραβείο Green Film στο 25o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καϊρου.

Διονύσης Γρηγοράτος
Φιλμογραφία
Παράσταση για Ένα Ρόλο (1978)
Ο Φάκελος Πολκ στον Αέρα (1988)
Στον Αστερισμό του Πόρτο-Λεόνε (1991)
Το Δημοτικό μας Θέατρο (1995)
Τα Παιδιά του Εμφυλίου (2015)

 

Δυτική Γερμανία – 1968 – ασπρόμαυρη

Σκηνοθεσία: Werner Herzog | Σενάριο: Werner Herzog | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Thomas Mauch | Μοντάζ: Beate Mainka-Jellinghaus | Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος |
Ηθοποιοί: Peter Brogle, Wolfgang Reichmann | Παραγωγός: Werner Herzog | Διάρκεια: 90’

Ένας τραυματίας Γερμανός αλεξιπτωτιστής ονόματι Στρόζεκ στέλνεται στο ήσυχο νησί της Κω με τη σύζυγό του Νόρα, μια Ελληνίδα νοσοκόμα, και δύο άλλους στρατιώτες που αναρρώνουν από ελαφρά τραύματα. Χωρισμένοι σε ένα φρούριο σε αποσύνθεση, φρουρούν μια αποθήκη πυρομαχικών. Εκεί δεν κάνουν και πολλά πράγματα: ο Μπέκερ, ένας κλασικιστής, μεταφράζει επιγραφές σε αρχαίες πλάκες που βρέθηκαν στο φρούριο, ο Μάινχαρτ επινοεί παγίδες για κατσαρίδες, η Νόρα βοηθά τον Στρόζεκ να φτιάξει πυροτεχνήματα χρησιμοποιώντας πυρίτιδα από χειροβομβίδες στην αποθήκη. Σιγά-σιγά, μέσα στη ζέστη και την ταραχή, ο Στρόζεκ τρελαίνεται, διώχνει τους άλλους από το φρούριο και απειλεί την πόλη να ανατινάξει την αποθήκη. Με προσοχή, η γερμανική διοίκηση πρέπει να βρει πώς να τον κατεβάσει.

Werner Herzog
Φιλμογραφία (επιλεκτική)
Aguirre, the Wrath of God (1972)
The Enigma of Kaspar Hauser (1974)
Heart of Glass (1976)
Stroszek (1977)
Woyzeck (1979)
Fitzcarraldo (1982)
Cobra Verde (1987)
Scream of Stone (1991)

Signs of Life-Lebenszeichen-2

Γαλλία/Δυτική Γερμανία – 1978 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Billy Wilder | Σενάριο: Billy Wilder, I.A.L. Diamond | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Gerry Fischer | Μοντάζ: Stefan Arnsten, Fredric Steinkamp | Μουσική: Miklós Rózsa | Ηθοποιοί: William Holden, Marthe Keller, Hildegard Knef, José Ferrer, Mario Adorf, Henry Fonda | Παραγωγοί: Billy Wilder, I.A.L. Diamond | Διάρκεια: 116’

Μία άλλοτε διάσημη ηθοποιός αυτοκτονεί. Συντετριμμένος, ένας παραγωγός του Χόλυγουντ θα παραβρεθεί στην κηδεία της, όπου και θα αναρωτηθεί αν φέρει μερίδιο ευθύνης για τον θάνατό της. Δύο εβδομάδες νωρίτερα είχε ταξιδέψει στην Κέρκυρα, όπου εκείνη ζούσε απομονωμένη σε μία πολυτελή βίλα, μαζί με μια κόμισα κι έναν γιατρό με τη βοηθό του. Ο παραγωγός ετοίμαζε μία κινηματογραφική διασκευή της Άννα Καρένινα και σημαντικοί χρηματοδότες είχαν δεσμευτεί να επενδύσουν στην ταινία μόνο αν εκείνη δεχτεί το ρόλο. Τα σχέδια προσέκρουσαν στη διάγνωση του γιατρού, ο οποίος ισχυριζόταν ότι η σταρ είναι αδύνατον να παίξει.

Billy Wilder
Φιλμογραφία (επιλεκτική)
Double Indemnity (1944)
The Lost Weekend (1945)
Sunset Boulevard (1950)
Ace in the Hole (1951)
Stalag 17 (1953)
Witness for the Prosecution (1957)
Some Like it Hot (1959)
The Apartment (1960)

fedora-3

ΗΠΑ/Μεξικό – 1984 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: David Lynch | Σενάριο: David Lynch | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Freddie Francis | Μοντάζ: Antony Gibbs | Μουσική: Toto | Ηθοποιοί: Kyle MacLachlan, Virginia Madsen, Brad Dourif, Jack Nance, Patrick Stewart, Sting, Dean Stockwell, Max Von Sydow, Francesca Annis | Παραγωγοί: Raffaella De Laurentiis, Dino De Laurentiis, José López Rodero | Διάρκεια: 137’

Βρισκόμαστε στο έτος 10191 και το πιο πολύτιμο υλικό στο σύμπαν θεωρείται το μπαχάρι που παρατείνει τη ζωή και επεκτείνει τη συνείδηση. Το μπαχάρι όμως βρίσκεται μόνο στον πλανήτη Ντιουν, που οι κάτοικοί του μένουν μέσα στα βράχια περιμένοντας ένα μεσσία που θα έλθει, κατά τις γραφές, για να τους οδηγήσει στην αληθινή ελευθερία.

*Η ταινία ήταν υποψήφια για Βραβείο Oscar Καλύτερου Ήχου.

David Lynch
Φιλμογραφία
Eraserhead (1977)
The Elephant Man (1980)
Blue Velvet (1986)
Wild at Heart (1990)
Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992)
Lost Highway (1997)
The Straight Story (1999)
Mulholland Drive (2001)
Inland Empire (2006)

Dune-1984-3

Ελλάδα – 1987 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Βασίλης Βαφέας | Σενάριο: Βασίλης Βαφέας | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ντίνος Κατσουρίδης | Μοντάζ: Ντίνος Κατσουρίδης | Ηθοποιοί: Χάρης Σώζος, Κώστας Βουτσάς, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Καριοφυλιά Καραμπέτη, Άλκης Παναγιωτίδης, Αθηνόδωρος Προύσαλης | Παραγωγός: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ1, Sigma Film | Διάρκεια: 90΄

Ένα δυστύχημα που συμβαίνει στον ήρωα της ταινίας, γίνεται αφορμή για να μαζευτούν τριγύρω του όλοι οι φίλοι, που έπαιξαν κάποτε ρόλο στη ζωή του. Εκεί θα θυμηθούν τις πιο κρίσιμες στιγμές της κοινής ζωής τους, όχι μόνο για να προσεγγίσουν την προσωπικότητα του ήρωα, αλλά κυρίως για να κάνουν έναν προσωπικό απολογισμό. Ένα παιχνίδι με μνήμες γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις, ιδωμένες από τη χιουμοριστική τους πλευρά.

Βασίλης Βαφέας
Φιλμογραφία
Ανατολική Περιφέρεια (1979)
Ρεπό (1982)
Ο Έρωτας του Οδυσσέα (1984)
Η Κόκκινη Μαργαρίτα (1990)
Κοσμικό Ανατομείο (1993)
Κάθε Σάββατο (1999)
Γυναικείες Συνομωσίες (2008)
Ρισάλτο (2016)

120 ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ - Χάρης Σώζος

Ελλάδα – 1986 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσιώλης | Σενάριο: Σταύρος Τσιώλης, Χρήστος Βακαλόπουλος, Κωνσταντίνος Τζούμας | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βασίλης Καψούρος | Μοντάζ: Κώστας Ιορδανίδης | Ηθοποιοί: Τάσος Δενέγρης, Κατερίνα Τσιώλη, Κωνσταντίνος Τζούμας, Λουκία Πιστιόλα, Εύα Βλαχάκου, Χρήστος Βακαλόπουλος | Παραγωγή: Σταύρος Τσιώλης | Διάρκεια: 80’

Ένας ώριμος καθηγητής της κοινωνιολογίας, περνώντας την κρίση της μέσης ηλικίας, παραιτείται από τη δουλειά, εγκαταλείπει την οικογένειά του και ζει απομονωμένος στο εξοχικό. Μοναδικό κίνητρο για να ζει αποτελεί το θολό πρόσωπο μιας άγνωστης κοπέλας σε μια φωτογραφία που είχε τραβήξει στο παρελθόν και που τώρα αρχίζει να την αναζητά.

Σταύρος Τσιώλης
Φιλμογραφία
Ο Μικρός Δραπέτης (1968)
Πανικός (1969)
Η Ζούγκλα των Πόλεων (1970)
Κατάχρησις Εξουσίας (1971)
Μια τόσο Μακρινή Απουσία (1985)
Σχετικά με το Βασίλη (1986)
Ακατανίκητοι Εραστές (1988)
Έρωτας στη Χουρμαδιά (1990)
Παρακαλώ, Γυναίκες, μην κλαίτε… (1992)
Ο Χαμένος Θησαυρός του Χουρσίτ Πασά (1995)
Ας Περιμένουν οι Γυναίκες (1998)
Φτάσαμεε!... (2004)
Γυναίκες που περάσατε από δω (2017)

Σχετικά με τον Βασίλη-1

Ελλάδα – 1992 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσιώλης και Χρήστος Βακαλόπουλος | Σενάριο: Σταύρος Τσιώλης και Χρήστος Βακαλόπουλος | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βασίλης Καψούρος | Μοντάζ: Κώστας Ιορδανίδης | Μουσική: Μάκης Μπέκος | Ηθοποιοί: Αργύρης Μπακιρτζής, Μάκης Μπέκος, Δημήτρης Βλάχος, Δώρα Μασκλαβάνου, Νικόλαος Κέκκος, Έμιλυ Παπαχρήστου | Παραγωγή: Σταύρος Τσιώλης, Γιάννης Γαβρίλος | Διάρκεια: 89’

Το καλοκαίρι του 1992, δυο διάσημοι αγιογράφοι (και αστρονόμοι) καταφθάνουν από την Αθήνα σ` ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας, για ν’ αποκαταστήσουν τις κατεστραμμένες τοιχογραφίες σε βυζαντινό εξωκλήσι του δέκατου πέμπτου αιώνα. Η άφιξή τους κατακλύζει με νέα ζωή την ξεχασμένη εκκλησία, αλλά η ταινία αναγκάζεται να παρακολουθεί την... μη επιτέλεση του έργου έως και τον ερχομό του χειμώνα, οπότε και οι δυο διάσημοι αγιογράφοι (και αστρονόμοι) κατεβαίνουν προς τη θάλασσα για να ξεχειμωνιάσουν...

*Η ταινία κέρδισε 2 βραβεία (Καλύτερου Σκηνοθέτη, Καλύτερου Σεναρίου) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1992.

Σταύρος Τσιώλης
Φιλμογραφία
Ο Μικρός Δραπέτης (1968)
Πανικός (1969)
Η Ζούγκλα των Πόλεων (1970)
Κατάχρησις Εξουσίας (1971)
Μια τόσο Μακρινή Απουσία (1985)
Σχετικά με το Βασίλη (1986)
Ακατανίκητοι Εραστές (1988)
Έρωτας στη Χουρμαδιά (1990)
Παρακαλώ, Γυναίκες, μην κλαίτε… (1992)
Ο Χαμένος Θησαυρός του Χουρσίτ Πασά (1995)
Ας Περιμένουν οι Γυναίκες (1998)
Φτάσαμεε!... (2004)
Γυναίκες που περάσατε από δω (2017)


Χρήστος Βακαλόπουλος
Φιλμογραφία
Βεράντες (1984, μικρού μήκους)
Θέατρο (1986, μικρού μήκους)
Όλγα Ρόμπαρντς (1989)

Παρακαλώ Γυναίκες μην κλαίτε-1

Ελλάδα – 1985 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσιώλης | Σενάριο: Σταύρος Τσιώλης | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Αρβανίτης | Μοντάζ: Κώστας Ιορδανίδης | Μουσική: Σταμάτης Σπανουδάκης | Ηθοποιοί: Πέμυ Ζούνη, Δήμητρα Χατούπη, Μηνάς Χατζησάββας, Ζαχαρίας Ρόχας, Κωνσταντίνος Τζούμας, Μπέττυ Βαλάσση | Παραγωγή: Σταύρος Τσιώλης, Γιώργος Αρβανίτης, Αγγελική Αρβανίτη | Διάρκεια: 84’

Μια νεαρή γυναίκα αποφασίζει να μην κλείσει την ψυχοπαθή αδελφή της σε άσυλο. Με την πράξη της αυτή αψηφά την επιθυμία της οικογένειάς της και του κοινωνικού της περίγυρου. Η αναπόφευκτη σύγκρουση που ακολουθεί, η έλλειψη κατανόησης, η ανικανότητα επικοινωνίας και η αντίδραση που αντιμετωπίζει την οδηγούν σταδιακά, σαν την αδελφή της, στην απομόνωση και τη σιωπή.

*Η ταινία κέρδισε 3 βραβεία (Καλύτερου Α’ Γυναικείου Ρόλου, Καλύτερου Β’ Γυναικείου Ρόλου, Καλύτερης Φωτογραφίας) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1985

Σταύρος Τσιώλης
Φιλμογραφία
Ο Μικρός Δραπέτης (1968)
Πανικός (1969)
Η Ζούγκλα των Πόλεων (1970)
Κατάχρησις Εξουσίας (1971)
Μια τόσο Μακρινή Απουσία (1985)
Σχετικά με το Βασίλη (1986)
Ακατανίκητοι Εραστές (1988)
Έρωτας στη Χουρμαδιά (1990)
Παρακαλώ, Γυναίκες, μην κλαίτε… (1992)
Ο Χαμένος Θησαυρός του Χουρσίτ Πασά (1995)
Ας Περιμένουν οι Γυναίκες (1998)
Φτάσαμεε!... (2004)
Γυναίκες που περάσατε από δω (2017)

Μια-τόσο-μακρινή-απουσία-2

Ελλάδα – 1990 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσιώλης | Σενάριο: Σταύρος Τσιώλης | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βασίλης Καψούρος | Μοντάζ: Κώστας Ιορδανίδης | Μουσική: Παύλος Παπαδόπουλος, Σταμάτης Σπανουδάκης | Ηθοποιοί: Αργύρης Μπακιρτζής, Λάζαρος Ανδρέου, Δώρα Μασκλαβάνου, Βίνα Ασίκη, Χρήστος Βακαλόπουλος, Βίκυ Ψαλτίδου | Παραγωγή: Σταύρος Τσιώλης, Αλέκος Παπαγεωργίου | Διάρκεια: 84’

Μια φωτογραφία, μια χουρμαδιά και μια γυναίκα. Τρεις αφορμές σμίγουν, όχι σε μια ισχυρότερη, αλλά σε μια διαρκή απορία. Κι έτσι, δυο φίλοι αρχίζουν να επιστρέφουν στο παρελθόν προσπαθώντας να διαπιστώσουν αν, πράγματι, η γυναίκα του ενός υπήρξε ερωμένη του άλλου. Το κρυφτούλι με την αθωότητα και την ενοχή, όμως, δεν έχει τελειωμό επειδή οι αφορμές δεν βρίσκονται, όλες, στη θέση τους. Το ταξίδι στις κωμοπόλεις της Πελοποννήσου μετατρέπεται γρήγορα σε καινούριο ερωτικό γαϊτανάκι, αλλά και σε υπαρξιακή αναζήτηση. Σύντομες επισκέψεις, γυναικείες συντροφιές, διανυκτερεύσεις, αναχωρήσεις.

*Η ταινία κέρδισε 2 βραβεία (Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1990
Σταύρος Τσιώλης

Φιλμογραφία
Ο Μικρός Δραπέτης (1968)
Πανικός (1969)
Η Ζούγκλα των Πόλεων (1970)
Κατάχρησις Εξουσίας (1971)
Μια τόσο Μακρινή Απουσία (1985)
Σχετικά με το Βασίλη (1986)
Ακατανίκητοι Εραστές (1988)
Έρωτας στη Χουρμαδιά (1990)
Παρακαλώ, Γυναίκες, μην κλαίτε… (1992)
Ο Χαμένος Θησαυρός του Χουρσίτ Πασά (1995)
Ας Περιμένουν οι Γυναίκες (1998)
Φτάσαμεε!... (2004)
Γυναίκες που περάσατε από δω (2017)

Έρωτας-στη-Χουρμαδιά-Love-Under-the-Date-Tree

Ελλάδα – 1998 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσιώλης | Σενάριο: Σταύρος Τσιώλης | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βασίλης Καψούρος | Μοντάζ: Κώστας Ιορδανίδης | Μουσική: Νίκος Ζέρβας | Ηθοποιοί: Γιάννης Ζουγανέλης, Αργύρης Μπακιρτζής, Σάκης Μπουλάς, Αγγελική Ηλιάδη, Έμιλυ Παπαχρήστου, Κατερίνα Λούρη, Εύη Καλατζή | Παραγωγή: Σταύρος Τσιώλης, Αλέκος Παπαγεωργίου | Διάρκεια: 87’

Οι βιοτέχνες μπατζανάκηδες Πάνος και Μιχάλης, ξεκινούν από την βιομηχανική ζώνη Θεσσαλονίκης, γεμάτοι ενθουσιασμό, για τη Θάσο όπου παραθερίζουν οι οικογένειές τους. Κατά την διαδρομή όμως, η φευγαλέα γνωριμία με μια μικρή ντιζέζ διακόπτει το ταξίδι τους. Ανήσυχος ο τρίτος μπατζανάκης Αντώνης, που έχει επιφορτισθεί την φροντίδα τριών οικογενειών, σπεύδει να τους παραλάβει.

Σταύρος Τσιώλης
Φιλμογραφία
Ο Μικρός Δραπέτης (1968)
Πανικός (1969)
Η Ζούγκλα των Πόλεων (1970)
Κατάχρησις Εξουσίας (1971)
Μια τόσο Μακρινή Απουσία (1985)
Σχετικά με το Βασίλη (1986)
Ακατανίκητοι Εραστές (1988)
Έρωτας στη Χουρμαδιά (1990)
Παρακαλώ, Γυναίκες, μην κλαίτε… (1992)
Ο Χαμένος Θησαυρός του Χουρσίτ Πασά (1995)
Ας Περιμένουν οι Γυναίκες (1998)
Φτάσαμεε!... (2004)
Γυναίκες που περάσατε από δω (2017)

Ας Περιμένουν οι Γυναίκες

Ελλάδα – 1988 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσιώλης | Σενάριο: Σταύρος Τσιώλης | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βασίλης Καψούρος | Ηθοποιοί: Τάσος Μηλιώτης, Όλια Λαζαρίδου, Κωνσταντίνος Τζούμας, Μαρία Πανούτσου, Δήμητρα Βουλγαρίδη | Παραγωγή: Σταύρος Τσιώλης, Αλέκος Παπαγεωργίου | Διάρκεια: 80’

Ο μικρός Βασίλης το σκάει από το ορφανοτροφείο και γυρίζει στο κέντρο της Αθήνας όταν αποφασίζει να πάρει το τρένο για την Τρίπολη. Περιπλανιέται στις ορεινές περιοχές της Αρκαδίας όπου συναντάει μια νεαρή γυναίκα που της έχει χαλάσει το αυτοκίνητο. Οι δυο τους συνεχίζουν τις περιπλανήσεις τους ολόκληρο το καλοκαίρι, μέχρι που το αγόρι επιστρέφει στο σπίτι της γιαγιάς του, ένα σαραβαλιασμένο ερείπιο χωρίς σημάδια ζωής. Η νεαρή γυναίκα χάνεται, ενώ το αγόρι κατεβαίνει στην Τρίπολη και κάνει διάφορες δουλειές για να ζήσει. Την ημέρα της γιορτής του, ο Βασίλης φεύγει από την πόλη παίρνοντας το δρόμο του γυρισμού για το χωριό του.

*Η ταινία κέρδισε 3 βραβεία (Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σκηνοθέτη, Καλύτερης Φωτογραφίας) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1988

Σταύρος Τσιώλης
Φιλμογραφία
Ο Μικρός Δραπέτης (1968)
Πανικός (1969)
Η Ζούγκλα των Πόλεων (1970)
Κατάχρησις Εξουσίας (1971)
Μια τόσο Μακρινή Απουσία (1985)
Σχετικά με το Βασίλη (1986)
Ακατανίκητοι Εραστές (1988)
Έρωτας στη Χουρμαδιά (1990)
Παρακαλώ, Γυναίκες, μην κλαίτε… (1992)
Ο Χαμένος Θησαυρός του Χουρσίτ Πασά (1995)
Ας Περιμένουν οι Γυναίκες (1998)
Φτάσαμεε!... (2004)
Γυναίκες που περάσατε από δω (2017)

Ακατανίκητοι Εραστές-2

ΗΠΑ/Ηνωμένο Βασίλειο – 1964 – ασπρόμαυρη

Σκηνοθεσία: Frank Nesbitt | Σενάριο: Neil McCallum, Mann Rubin | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Basil Emmott | Μοντάζ: Robert Winter | Μουσική: Buxton Orr | Ηθοποιοί: Dan Duryea, Patricia Owens, Terence Cooper, Richard Leech, Neil McCallum | Παραγωγός: Jack Parsons | Διάρκεια: 69’


Στην Αγγλία, ένας Αμερικανός ομογενής προσλαμβάνεται από μια γυναίκα για να σκοτώσει τον πρώην σύζυγό της, αλλά τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Frank Nesbitt
Φιλμογραφία
Search For Oil In Nigeria (1960, documentary short)
Do You Know This Voice? (1964)
Dulcima (1971)

Walk A Tightrope-2

Ηνωμένο Βασίλειο – 1958 – ασπρόμαυρη

Σκηνοθεσία: Gordon Parry | Σενάριο: George Minter, Denis O’Dell | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Douglas Slocombe | Μοντάζ: Anthony Harvey | Μουσική: Tristram Cary | Ηθοποιοί: Diana Dors, George Baker, Terence Morgan, Patrick Allen, Jane Griffiths | Παραγωγός: Denis O’Dell | Διάρκεια: 90’

Μία ακαταμάχητη γυναίκα προκαλεί μπελάδες ανάμεσα σε δύο αδέρφια, όταν ο περισσότερο όμορφος και χαρισματικός κάνει την εμφάνισή του, κάτι που θα οδηγήσει σε εγκληματικές πράξεις, ακόμα και στον θάνατο.

Gordon Parry
Φιλμογραφία (επιλεκτική)
Third Time Lucky (1949)
Midnight Episode (1950)
Fast And Loose (1954)
A Touch Of The Sun (1956)
Friends And Neighbours (1959)

Tread Softly Stranger-1

ΗΠΑ – 1946 – ασπρόμαυρη

Σκηνοθεσία: Lewis Milestone | Σενάριο: Robert Rossen, John Patrick | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Victor Milner | Μοντάζ: Archie Marshek | Μουσική: Miklós Rózsa | Ηθοποιοί: Barbara Stanwyck, Van Heflin, Lizabeth Scott, Kirk Douglas | Παραγωγός: Hal B. Wallis | Διάρκεια: 116’

Αφού απέτυχε να αποδράσει από την τυραννική θεία της με το φίλο της Σαμ, η Μάρθα κατά λάθος την σκοτώνει. Τον θάνατό της είδε ο Γουόλτερ, ο οποίος εκβιάζει τη Μάρθα να τον παντρευτεί για να έχει λόγο στην περιουσία της. Μετά από 18 χρόνια, ο Σαμ επιστρέφει. Ο Γουόλτερ πιστεύει πως ξέρει την αλήθεια και σχεδιάζει να εκβιάσει αυτόν και τη Μάρθα, που εξακολουθεί να είναι ερωτευμένη μαζί του. Σύντομα, ο Γουόλτερ καταστρώνει σχέδιο να απαλλαγεί από τον αντίπαλό του.

*Η ταινία ήταν υποψήφια για 1 βραβείο Oscar (Πρωτότυπου Σεναρίου)

Lewis Milestone
Φιλμογραφία (επιλεκτική)
The Racket (1928)
All Quiet On The Western Front (1930)
The Captain Hates The Sea (1934)
Of Mice And Men (1939)
Arch Of Triumph (1948)
They Who Dare (1954)
Ocean’s 11 (1960)
Mutiny On The Bounty (1962)

The Strange Love Of Martha Ivers-6

ΗΠΑ – 1952 – ασπρόμαυρη

Σκηνοθεσία: David Miller | Σενάριο: Lenore J. Coffee, Robert Smith, Joan Crawford | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Charles Lang | Μοντάζ: Leon Barsha | Μουσική: Elmer Bernstein | Ηθοποιοί: Joan Crawford, Jack Palance, Gloria Grahame, Bruce Bennett, Virginia Huston | Παραγωγή: Joe Kaufmann, Joan Crawford | Διάρκεια: 110’


Όταν ένας φιλόδοξος ηθοποιός εμφανίζεται στη ζωή μιας εύπορης μεσήλικης θεατρικής συγγραφέως και την παντρεύεται, σύντομα συνωμοτεί με την ερωμένη του να την σκοτώσουν.

*Η ταινία υπήρξε υποψήφια για 4 βραβεία Oscars (Α’ Γυναικείου Ρόλου, Β’ Αντρικού Ρόλου, Φωτογραφίας, Σχεδιασμού Κοστουμιών)

David Miller
Φιλμογραφία (επιλεκτική)
Saturday’s Hero (1951)
Beautiful Stranger (1954)
The Opposite Sex (1956)
The Story Of Esther Costello (1957)
Midnight Lace (1960)
Lonely Are The Brave (1962)
Hammerhead (1968)
Executive Action (1973)

SuddenFear-1

Ηνωμένο Βασίλειο – 1960 – ασπρόμαυρη

Σκηνοθεσία: David Eady | Σενάριο: Ephraim Kogan, John Tully | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ken Hodges | Μοντάζ: Oswald Hafenrichter | Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης | Ηθοποιοί: John Gregson, Mai Zetterling, John Ireland, Michael Denison, Tony Wright | Παραγωγός: Jon Penington | Διάρκεια: 84’

Ο επιχειρηματίας και εφευρέτης Ρίτσαρντ Χάμοντ είναι αποφασισμένος να αναπτύξει και να πουλήσει στην αγορά την τέλεια λάμπα. Έπειτα από ένα αποτρόπαιο εργαστηριακό ατύχημα, τυφλώνεται και παθαίνει μερική κατάρρευση. Η σύζυγος, ο συνάδελφος και ο αδερφός του τον πηγαίνουν στο πατρικό του σπίτι, αλλά τότε ο Χάμοντ αρχίζει να υποψιάζεται πως όλα δεν είναι αυτό που δείχνουν.

David Eady
Φιλμογραφία (επιλεκτική)
The Man Who Liked Funerals (1959)
In The Wake Of A Stranger (1959)
Scramble (1970)
The Hostages (1975)
Echo Of Badlands (1976)
Deep Waters (1978)

Faces In The Dark-1

ΗΠΑ – 1946 – ασπρόμαυρη

Σκηνοθεσία: Jack Bernhard | Σενάριο: Nedrick Young, Stanley Rubin | Διεύθυνση Φωτογραφίας: L. William O'Connell | Μοντάζ: Jason H. Bernie | Ηθοποιοί: Jean Gillie, Edward Norris, Robert Armstrong, Herbert Rudley, Sheldon Leonard | Παραγωγός: Jack Bernhard, Bernard Brandt | Διάρκεια: 76’

Μία θανάσιμα τραυματισμένη γκάνγκστερ εξιστορεί πως η ίδια και η συμμορία της έσωσαν έναν -καταδικασμένο σε θάνατο- δολοφόνο από τον θάλαμο αερίων, με στόχο να προσπαθήσουν και να βρουν που έκρυψε μια περιουσία σε χαρτονομίσματα.

Jack Bernhard
Φιλμογραφία (επιλεκτική)
Perilous Waters (1948)
Blonde Ice (1948)
Appointment With Murder (1948)
Search For Danger (1949)
The Second Face (1950)

Decoy-1

Ηνωμένο Βασίλειο – 1958 – ασπρόμαυρη

Σκηνοθεσία: Michael Anderson | Σενάριο: David D. Osborn, Charles Sinclair | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Erwin Hillier | Μοντάζ: Gordon Pilkington | Μουσική: Matyas Seiber | Ηθοποιοί: Richard Todd, Anne Baxter, Herbert Lom, Alexander Knox, Faith Brook | Παραγωγή: Douglas Fairbanks Jr., Thomas Clyde | Διάρκεια: 88’

Ένας άγνωστος εμφανίζεται ξαφνικά στη βίλα μιας γυναίκας και ισχυρίζεται πως είναι ο αδερφός της, ο οποίος υποτίθεται ότι πέθανε πέρσι σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Michael Anderson
Φιλμογραφία (επιλεκτική)
Around The World In 80 Days (1956)
Shake Hands With The Devil (1959)
The Naked Edge (1961)
The Quiller Memorandum (1966)
Logan’s Run (1976)
Dominique (1979)
Millennium (1989)

ChaseaCrookedShadow2

Ελλάδα – 2021 – έγχρωμη και ασπρόμαυρη

Σκηνοθεσία: Πέτρος Σεβαστίκογλου | Σενάριο: Πέτρος Σεβαστίκογλου | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Πέτρος Σεβαστίκογλου | Μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος | Μουσική: The Prefabricated Quartet | Ηθοποιοί: Μάρθα Λαμπίρη, Ιώ Λατουσάκη, Βασίλης Μπούτσικος, Vassya Berezin, Asya Rechnaya, Wei Xun, Wang Na, Zhang Guangxin, Tian Xiaoyu, Youri Bernandez, Omar Fall | Παραγωγή: Στέλλα Θεοδωράκη, Θάνος Αναστόπουλος, Πέτρος Σεβαστίκογλου, ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Φαντασία Οπτικοακουστική | Διάρκεια: 84’

Ελλάδα, Ρωσία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα, Σενεγάλη. Συναντώντας νέους σ’ αυτές τις χώρες νιώσαμε τον παλμό τους να προμηνύει μια βοή και μια έκρηξη. Η πτώση του κομμουνισμού, η κρίση του καπιταλισμού, οι οικολογικές καταστροφές, τα μεταναστευτικά κύματα, η παγκοσμιοποίηση ήταν τα θέματα που ξεπετάγονταν στα ταξίδια μας. Η νέα γενιά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, εκτεθειμένη, αβοήθητη χωρίς να μπορεί να οραματιστεί ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Αυτή η "Βοή" ήταν η “φωνή” της νέας γενιάς. Τα λόγια, οι εικόνες, οι ήχοι και η μουσική τους συνθέτουν τις νότες μιας οπτικοακουστικής συμφωνίας με τίτλο: “Η ΒΟΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ".

*Συμμετοχή στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πέτρος Σεβαστίκογλου
Φιλμογραφία
Άνεμος στην Πόλη (1997)
Τρεις Στιγμές (2007)
Ελκυστική Ψευδαίσθηση (2012)
Ηλέκτρα (2015)

Η Βοή του Κόσμου 2

Λετονία – 2021 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Raitis Abele & Lauris Abele | Σενάριο: Raitis Abele & Lauris Abele | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Marcis Abele | Μοντάζ: Armands Zacs | Ηθοποιοί: Toms Auninš, Marcis Lacis, Daniela Vetra, Juris Zagars, Darta Danevica, Marija Skangale | Παραγωγή: Kristele Pudane, Raitis Abele, Roberts Vinovskis | Διάρκεια: 108’

Τα αδέρφια Ρόμπερτ και Μάρτιν απέχουν έναν μήνα από τη μεγαλύτερη έκθεση τέχνης τους. Με στόχο να αντλήσει έμπνευση για δημιουργία, ο Μάρτιν κλειδώνεται σε ένα μαύρο κύβο. Μόλις βγει από αυτόν, τα αδέρφια αρχίζουν να βιώνουν άγρια γεγονότα που υπάρχουν στην άκρη του χάους. Η ταινία εξετάζει τη λεπτή γραμμή μεταξύ της δημιουργικότητας του καλλιτέχνη και των ψυχικών προβλημάτων.

Raitis Abele & Lauris Abele
Φιλμογραφία
Baltic Tribes | Last Pagans of Europe (2018)

Troubled Minds

Ιταλία/Ελβετία/Γαλλία – 2021 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Leonardo di Costanzo | Σενάριο: Leonardo di Costanzo, Bruno Oliviero, Valia Santella | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Luca Bigazzi | Μοντάζ: Carlotta Cristiani | Μουσική: Pasquale Scialò | Ηθοποιοί: Toni Servillo, Silvio Orlando, Fabrizio Ferracane, Salvatore Striano, Antonio Buíl | Παραγωγή: Carlo Cresto-Dina | Διάρκεια: 117’

Τα τελευταία υπολείμματα μιας φυλακής, οι φρουροί και οι λίγοι κρατούμενοι, περιμένουν να μεταφερθούν και σταδιακά οι κανόνες φαίνεται να έχουν όλο και λιγότερο νόημα και οι άντρες που περιμένουν γίνονται μια νέα εύθραυστη κοινότητα.

Φιλμογραφία
Un cas d'école (2003)
Odessa (2006)
Cadenza d'inganno (2011)
L'intervallo (2012)
L'intrusa (2017)

The Inner Cage Ariaferma

Βόρεια Μακεδονία/Κόσσοβο/Μαυροβούνιο – 2021 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Dina Duma | Σενάριο: Dina Duma, Martin Ivanov | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Naum Doksevski | Μοντάζ: Martin Ivanov | Μουσική: Igor Vasilev – Novogradska | Ηθοποιοί: Antonija Belazelkoska, Mia Giraud | Παραγωγή: Marija Dimitrova, Liridon Cahani, Biljana Vusovic, Guillaume De Seille | Διάρκεια: 90’

Οι έφηβες Μάγια και Τζάνα είναι αχώριστες και κάνουν τα πάντα μαζί. Η δυναμική Τζάνα παίρνει συνήθως το προβάδισμα και η Μάγια την ακολουθεί. Ένα βράδυ σε ένα πάρτι πιάνουν την Έλενα, το πιο δημοφιλές κορίτσι στο σχολείο, να κάνει σεξ σε βίντεο με τη μακροχρόνια αγάπη της Μάγια. Η Τζάνα πείθει τη Μάγια να δημοσιεύσει το βίντεο και όταν αυτό παίρνει μεγάλες διαστάσεις, η ζωή της Έλενας καταστρέφεται. Μια έντονη σύγκρουση μεταξύ των τριών κοριτσιών προτρέπει την Έλενα να εξαφανιστεί και η Μάγια να θέλει να πάει στην αστυνομία… αλλά δεν είναι αυτό που θέλει η Τζάνα. Η Μάγια γίνεται ο νέος της στόχος και πρέπει να βρει το κουράγιο να ξεφύγει από την τοξική της σχέση και το μυστικό που απειλεί να της καταστρέψει τη ζωή.

*Υποψηφιότητα για Βραβείο East of West στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι

Dina Duma
Φιλμογραφία
Elena (2016, μικρού μήκους)
They Come From The Center of the World (2017, μικρού μήκους)
Without Love (2018, μικρού μήκους)

sisterhood

Ελλάδα – 2021 – έγχρωμη και ασπρόμαυρη

Σκηνοθεσία: Κάρολος Ζωναράς | Σενάριο: Κάρολος Ζωναράς | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Francesca Zonars, Κάρολος Ζωναράς | Μοντάζ: Ελένη Τόγια | Μουσική: Bella Bartòk, Gyorgy Kurtág, Karl Hartman, Σταμάτης Κραουνάκης, Friederich Händel, Avro Pärt | Ηθοποιοί: Δημήτρης Κίτσος, Katia Leclerk O’Wallis, Νατάσα Εξηνταβελόνη, Μάνος Πίντζης | Παραγωγή: Katia Leclerk O’Wallis, Zonaras Productions | Διάρκεια: 77’

Δύο ζευγάρια διαφορετικής ηλικίας εμπλέκονται μεταξύ τους. Οι νεότεροι αντικρίζουν τα αδιέξοδα των μεγαλύτερων σαν μια ζοφερή πιθανότητα, ενώ οι μεγαλύτεροι «ανανεώνονται» αλλά και βυθίζονται ακόμη πιο βαθιά στα δικά τους αδιέξοδα. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, τα λάθη δεν διορθώνονται και οι σχέσεις καταλήγουν ανθρωποφαγικές.

*Συμμετοχή στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Κάρολος Ζωναράς
Φιλμογραφία
Ο Γιος του Τσάρλι (2009)
Μπιγκ Χιτ (2012)
Πέντρο Νούλα (2017)

REM

Κύπρος/Ισραήλ/Σλοβενία – 2021 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Πέτρος Χαραλάμπους | Σενάριο: Janine Teering | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Ραχματούλιν | Μοντάζ: Στυλιανός Κωνσταντίνου, Κύρος Παπαβασιλείου | Μουσική: Χρίστος Κυριακούλλης | Ηθοποιοί: Αγγελική Παπούλια, Joy Rieger, Στέλλα Φυρογένη, Αντώνης Καφετζόπουλος, Ανδρέας Τσέλεπος | Παραγωγή: Janine Teering, Μάριος Πιπερίδης, Marek Rozenbaum, Michael Rozenbaum, Ales Pavlin, Andrej Stritof | Διάρκεια: 88’


Για τη Χαρά η οικογένειά της είναι το παν. Μερικές φορές όμως φαντάζεται τον εαυτό της χωρίς αυτούς. Ανίκανη να μιλήσει σε οποιονδήποτε για αυτήν την εσωτερική της μάχη, κουβαλάει μόνη το βάρος της ενοχής και της σύγχυσης. Όταν γνωρίζει την ντροπαλή κόρη του αφεντικού της, αναγκάζεται να αντιμετωπίσει την υπαρξιακή της αγωνία και το οδυνηρό παρελθόν της.

*Συμμετοχή στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πέτρος Χαραλάμπους
Φιλμογραφία
Το Αγόρι στη Γέφυρα (2016)

Patchwork 2

Γαλλία/Βέλγιο – 2021 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Antoinette Boulat | Σενάριο: Antoinette Boulat, François Choquet, Anne-Louise Trividic | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Laetitia de Montalembert | Μοντάζ: Maxime Mathis | Μουσική: Nicolas Errèra | Ηθοποιοί: Lou Lampros, Tom Mercier, Carmen Kassovitz | Παραγωγή: Alain Benguigui, Marie-Jeanne Pascal, Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne | Διάρκεια: 87’

Η Μαριόν αντιμετωπίζει το Παρίσι τη νύχτα με ευάλωτα αισθήματα, που συνδέονται με την απώλεια της αδερφής της, ώσπου διασταυρώνεται με τον Αλέξ. Η συνάντησή τους θα εξελιχθεί στο ρυθμό της περιπλάνησής τους στην πόλη, σαν ένα ταξίδι μέσα στη νύχτα.


*Υποψηφιότητα για Βραβείο Κοινού – Armani Beauty στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας


Antoinette Boulat
Φιλμογραφία (ως casting director)
Pola X (1999)
Demon Lover (2002)
Swimming Pool (2003)
Kingdom of Heaven (2005)
Antichrist (2009)
Carlos (2010)
The French Dispatch (2021)

My Night

Βοσνία και Ερζεγοβίνη – 2021 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Adis Bakrač | Σενάριο: Zilhad Ključanin | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Admir Švrakić | Μουσική: Hamza Raznatovic | Ηθοποιοί: Faketa Salihbegović-Avdagić, Nermin Omić, Irina Dobnik, Armin Omerović | Παραγωγή: Almir Šahinović, Heft Production Sarajevo-BiH | Διάρκεια: 88'

Tο καλοκαίρι του 1993, μια ομάδα Βόσνιων προσφύγων καταφεύγει στη Σουηδία λόγω του πολέμου στη Βοσνία. Ο Σουηδικός Ερυθρός Σταυρός τοποθετεί τους πρόσφυγες σε έναn χώρο για μετανάστες. Ανάμεσά τους και το παντρεμένο ζευγάρι μεσηλίκων Ντερβίς και Αντέμ. Η Ντερβίς γνωρίζει τη Σουηδή Ίνγκριντ και παρά το γλωσσικό εμπόδιο, οι δυο τους γίνονται καλές φίλες. Όμως η Ντερβίς ανακαλύπτει ότι η Ίνγκριντ είναι βαριά άρρωστη...

Adis Bakrač
Φιλμογραφία
Short Story About Happiness (1998, μικρού μήκους)
The Abyss (2000)
Play Till The End (2003, μικρού μήκους)
The Abandoned (2010)

My Mother s Swedish Heart 1

Ελλάδα – 2021 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Νίκος Νικολόπουλος | Σενάριο: Νίκος Νικολόπουλος, Άρτεμις Ζερβού | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Νικολόπουλος | Μοντάζ: Νίκος Νικολόπουλος | Μουσική: Miyaki | Ηθοποιοί: Θανάσης Γεωργίου, Στέφανος Μουαγκιέ, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Ελεάνα Στραβοδήμου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος | Παραγωγή: Νίκος Νικολόπουλος, Άρτεμις Ζερβού | Διάρκεια: 107’


Η ερωτική ιστορία του Σίμου και του Μούσα. Μια κάθοδος στο σκοτάδι με οδηγό τον Σίμο. Ο Μούσα θέλει να φύγει. Στην προσπάθειά του να τον κρατήσει, ο Σίμος ανοιγοκλείνει την πόρτα που χωρίζει το όνειρο από την πραγματικότητα. Θα χάσει τον Μούσα; Τον εαυτό του; Ή τον εαυτό του μέσα στον Μούσα;


*Συμμετοχή στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Νίκος Νικολόπουλος
Φιλμογραφία
Πολκ (2014)

MUSA 07

Σλοβενία – 2021 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Darko Sinko | Σενάριο: Darko Sinko | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Marko Brdar | Μοντάζ: Matic Drakulic | Μουσική: Matija Krecic | Ηθοποιοί: Alen Kermac, Dejan Spasic, Rados Bolcina, Mirel Knez | Παραγωγή: Vlado Bulajic, Lija Pogacnik | Διάρκεια: 106’

Αφότου κάποιος προσπαθεί να πυροβολήσει έναν μεσήλικα, το θύμα κάνει μια απογραφή φίλων και γνωστών για να ανακαλύψει ποιος μπορεί να αισθάνθηκε αδικημένος από εκείνον.

*Η ταινία κέρδισε 6 βραβεία στο Slovene Film Festival, μεταξύ των οποίων και το Καλύτερης Πρώτης Ταινίας.

Darko Sinko
Φιλμογραφία
Kriticna Generacija (2010)
Upor (2013)
Hiske (2015)

Inventory 1

footer-34th-sponsors