Δεύτερη Ευκαιρία | Τάκης Κανελλόπουλος

 

33ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

 

Τετάρτη 25/11 - Παρασκευή 4/12

για πρώτη φορά ψηφιακά, στην πλατφόρμα CINESQUARE

(cinesquare.net)

 

Σημειώνουμε ότι φέτος η πρόσβαση σε όλες τις προβολές θα είναι δωρεάν,

δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο σινεφίλ κοινό όλης της Ελλάδας και όχι μόνο της Αθήνας, να απολαύσει πολύ και καλό σινεμά.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών που θα περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο,

διαγωνιστικό τμήμα και επιλεγμένα αφιερώματα

θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

 

Σήμερα παρουσιάζουμε δύο ακόμη από τα φετινά μας αφιερώματα:

αξιόλογες ελληνικές ταινίες που δεν έτυχαν της διανομής που άξιζαν, με τίτλο "Δεύτερη Ευκαιρία"

και ένα σύντομο αφιέρωμα στο έργο του Τάκη Κανελλόπουλου.

 

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

 

"Τις τελευταίες δεκαετίες, η διανομή της ελληνικής ταινίας γινόταν και δυστυχώς εξακολουθεί να γίνεται, εντελώς τυχαία και πρόχειρα. Πιεσμένοι ανάμεσα στα μεγάλα εμπορικά, εξ Αμερικής συνήθως, «προϊόντα», οι λιγοστοί διανομείς που αποφασίζουν να διανείμουν μια ελληνική ταινία στις αίθουσες αναγκάζονται να αναζητήσουν κάποια άδεια εβδομάδα είτε ανάμεσα στις άλλες, υποτιθέμενες, αν και όχι πάντα, πιο εμπορικές ταινίες, είτε προς το τέλος της σεζόν, όταν ο αριθμός των θεατών αρχίζει να μειώνεται. Κι αυτό πάντα σε εβδομάδες σκόρπιες, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης της συγκεκριμένης προβολής. Κατά διαστήματα, σύμβουλοι στο υπουργείο Πολιτισμού, μέλη των διοικητικών συμβουλίων στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και άλλοι ειδήμονες, πρότειναν, ή προσπάθησαν να προτείνουν, λύσεις που είτε δεν υλοποιήθηκαν είτε απέτυχαν, όπως η απόφαση του ΕΚΚ στη δεκαετία του '80 να επιδοτήσει αίθουσες που θα πρόβαλλαν ορισμένο αριθμό ελληνικών ταινιών. Το αφιέρωμα μας έχει σκοπό να προβάλει ταινίες που για τους πιο πάνω, αλλά και άλλους πέρα από την αξία του έργου, λόγους, δεν είχαν τη διανομή που τους άξιζε. Διανομή που πρέπει όσο το δυνατό πιο σύντομα να συζητηθεί από τους αρμόδιους – σκηνοθέτες, παραγωγούς, σωματεία του κλάδου και το ίδιο το κράτος – για να υποστηριχτεί όπως της αξίζει η εγχώρια παραγωγή, όπως κάνουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη για τη δική τους παραγωγή."

-Νίνος Φένεκ Μικελίδης - Καλλιτεχνικός Διευθυντής

 

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες,

σε αλφαβητική σειρά:

 

"Αρκαδία Χαίρε" - Φίλιππος Κουτσαφτής (2015)

"Για Πάντα" - Μαργαρίτα Μαντά (2014)

"Γραμμές" - Βασίλης Μαζωμένος (2016)

"Νορβηγία" - Γιάννης Βεσλεμές (2014)

"Ρισάλτο" - Βασίλης Βαφέας(2016)

"Do It Yourself" - Δημήτρης Τσιλιφώνης (2017)

"Forget Me Not" - Γιάννης Φάγκρας (2014)

"Smac" - Ηλίας Δημητρίου (2015)

 

 

ΤΑΚΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ

 

"Ο Τάκης Κανελλόπουλος μας εισήγαγε στον μαγικό κόσμο του ψυχισμού και των συναισθημάτων στις αρχές της δεκαετίας του '60, στο απόγειο της «χρυσής» εποχής του ελληνικού σινεμά. Τότε που η «Φινος Φιλμς» γέμιζε αίθουσες ασφυκτικά με αστραφτερά, εμπορικά προϊόντα. Σε μια περίοδο, που, σε αντίθεση με τα δεδομένα που επικρατούσαν ως τότε, τόσο στο πλατύ κοινό όσο και σ' εκείνο του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (που μόλις τότε έκανε το ξεκίνημά του), όπου η δομή ενός έργου καθοριζόταν από τις επιθυμίες του κοινού κι όπου ο σκηνοθέτης θύμιζε διευθυντή ορχήστρας όσον αφορά τη λειτουργία του, ανέτειλε μια κινηματογραφία στην οποία ο σκηνοθέτης αποτελούσε ο ίδιος ολόκληρη την ορχήστρα μεταφέροντας μας την προσωπική του άποψη για το περιβάλλον που απαθανάτιζε η κάμερά του. Μια τάση που βρισκόταν σε σύμπλευση με το γαλλικό «Νέο Κύμα», το βρετανικό «Free Cinema» ή το Βραζιλιάνικο «Cinema Novo» – και που συνδέονταν άρρηκτα με το αποκαλούμενο Σινεμά των Δημιουργών.

Ο αθεράπευτα ρομαντικός Κανελλόπουλος κατάφερε να μετουσιώσει όλες τις ανωτέρω νεότευκτες, καλλιτεχνικές αρετές με τον πλέον ιδεώδη (και γηγενή) τρόπο, αποτελώντας, μαζί με τους Κακογιάννη και Κούνδουρο, ένα αρραγές τρίπτυχο πίσω από το οποίο θα συμπλέονταν αρχικά όλοι οι «παρείσακτοι» του εμπορικού, κινηματογραφικού κατεστημένου. Με απαρχές την κατανυκτική όσο και ενθουσιώδη προβολή του ντοκιμαντέρ «Μακεδονικός Γάμος» (στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στις 23 Σεπτεμβρίου 1960) και το διεθνώς αναγνωρισμένο ως αντιπολεμικό αριστούργημα «Ουρανός», ο Κανελλόπουλος προκαλεί σε σύγκρουση την βαλτώδη βεβαιότητα της εποχής του και μας χαρίζει συναισθηματική ανάταση καθώς ευθυγραμμίζει τις γραμμές των προσώπων και τις ψυχές των πρωταγωνιστών του με τον ατελείωτο ορίζοντα.

Με το ίδιο, συχνά ανατρεπτικό, πάθος ο ασυμβίβαστος αυτός, αντικομφορμιστής, απομονωμένος σκηνοθέτης, που αρνιόταν να ενταχθεί στην εποχή του, θα συνεχίσει, με την ίδια εμμονή, να αντιμετωπίζει τις ανθρώπινες σχέσεις, τον έρωτα αλλά και τα αδιέξοδα της ζωής, σε ταινίες όπως, «Εκδρομή», «Παρένθεση» και «Ρομαντικό σημείωμα», ταινίες που αν και, την εποχή τους, δεν είχαν την επιτυχία που τους άξιζε, παραμένουν σήμερα, δείγματα εξαίρετα ενός πρωτοποριακού κινηματογράφου, που δεν έχουν χάσει τίποτα από την ομορφιά και τη δύναμή τους."

-Κείμενο: Παναγιώτης Γιαννέλης

 

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες,

σε αλφαβητική σειρά:

 

Εκδρομή (1966)

Ουρανός (1962)

Ρομαντικό σημείωμα (1978)

 

Διαβάστηκε 1906 φορές

970x230 logosFooter1