Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βασίλης Βαφέας: Ο Ανατρεπτικός

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Βασίλης Βαφέας γεννήθηκε το 1944 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασε χημεία στα πανεπιστήμια Αθηνών και Σορβόνης και κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου. Εκτός από τη σκηνοθεσία, υπογράφει το σενάριο και την παραγωγή των ταινιών του ακολουθώντας την εξέλιξη του έργου του σε κάθε στάδιο της παραγωγής. Ξεκίνησε την καριέρα του την περίοδο 1973-1977 με δύο μικρού μήκους φιλμ και τρία ντοκιμαντέρ, ενώ έκανε το ντεμπούτο του με το αριστουργηματικό «Ανατολική περιφέρεια» το 1979.

Στις ταινίες του είναι πάντα ευδιάκριτο το βιωματικό στοιχείο αλλά διακόπτεται ή σταδιακά υπερκαλύπτεται από την επέλαση του φανταστικού που δίνει μια πιο σύνθετη διάσταση της πραγματικότητας κάτι που είναι φυσική συνέπεια του ότι αρκετά από τα εξαιρετικά του σενάρια είναι αποτέλεσμα της μεθόδου αυτόματης γραφής. Αντιστοίχως, σαν δημιουργό, τον γοητεύουν οι καθημερινές ανθρώπινες ιστορίες ενώ, παράλληλα, ελκύεται από την ανατροπή καθώς εστιάζει στο τι συμβαίνει στους χαρακτήρες των ταινιών του όταν καταρρέουν ακρογωνιαίοι λίθοι της κοινωνίας όπως μια καλή δουλειά ή ένας τακτοποιημένος γάμος.

Παρακολουθώντας το έργο αυτού του ακούραστου κινηματογραφιστή πείθεσαι πως κωμωδία δεν είναι παρά μια τραγωδία ιδωμένη πολύ καιρό αργότερα. Ότι με το πέρασμα του χρόνου ανακαλύπτεις (μαζί με αιτίες κι σκοπούς) το χιούμορ μιας τραγικής συγκυρίας.

Εδώ και χρόνια, όντας σε μια διαδρομή εναλλαγών που προφανώς τον ανανεώνει, ισορροπεί μεταξύ κινηματογράφου και θεάτρου (μετράει έντεκα συνεργασίες με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αλλά και με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, Καβάλας κ.α.) δίχως όμως να συγχέει ρόλους και λειτουργίες ανάμεσα στον κινηματογραφικό φακό και στο θεατρικό σανίδι. Εξάλλου το να μεταμορφώνεται ανάλογα με το έργο που παράγει είναι αναμενόμενο αφού, όπως υποστηρίζει κι ο ίδιος, σε έναν χώρο όπως η ελληνική κινηματογραφία αναγκάζεσαι να γράφεις το σενάριο, να ασχολείσαι με το casting ή το μοντάζ, να δουλεύεις με πολύ κοντινούς σου ανθρώπους …να είσαι ο κινηματογραφιστής-ορχήστρα.

Διαβάστηκε 9719 φορές