Λόλα

Γαλλία/France, Ιταλία/Italy, 1961, μ/α/b&w
Σκην./Dir. - Σεν./Scr.: Jacques Demy. Φωτ./Cin.: Raoul Coutard. Μοντ./Ed.: Anne-Marie Cotret. Μουσ./Mus.: Michel Legrand. Ηθ./Cast: Anouk Aimée, Marc Michel, Jacques Harden. Παρ./Prod.: Rome Paris Films. Διαν./Dist.: Filmtrade. Διάρκεια/Dur.: 90΄.

O Ρολάντ, χωρίς δουλειά και χωρίς προοπτικές, συναντά την πρώην φίλη του Σεσίλ και διαπιστώνει ότι είναι ακόμα ερωτευμένος μαζί της. Εκείνη, χρησιμοποιεί το όνομα Λόλα και χορεύει σε καμπαρέ για να προσφέρει τα απαραίτητα στο γιο της. Ο έρωτας δεν είναι αμοιβαίος. Παρόλο που γνωρίζει την μαντάμ Ντενογιέρ και εκείνη του εκδηλώνει ενδιαφέρον, ο Ρολάντ αισθάνεται πως ήρθε η ώρα να φύγει από τη Γαλλία.

Την ταινία προτείνει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος:
Παρ' όλο που είναι η πιο ωραία ταινία της nouvelle vague, δεν είναι το φιλμ που ήθελε να γυρίσει ο Ντεμύ. Σχεδίαζε μια μουσική κωμωδία έγχρωμη και σιναμσκόπ, μεγάλου προϋπολογισμού, γυρισμένη σε στούντιο, όταν ο παραγωγός του έδωσε ένα ξεσπέπαστο αμερικάνικο αυτοκίνητο, σαράντα χιλιάδες γαλλικά φράγκα, και του ζήτησε να έχει έτοιμη την ταινία σε τρείς μήνες. Ο Ντεμύ, μη έχοντας άλλη επιλογή, πήρε την Ανούκ Αιμέ και τον Ραούλ Κουτάρ και γύρισε, ένα μάθημα κινηματογράφου για τους φιλόδοξους σκηνοθέτες. Η κομψότητα που η ταινία αντιπαραθέτει στην απελπισία δεν έχει να κάνει με τα μέσα. Το αίνιγμα της τέχνης έκανε το θαύμα του ακόμα μία φορά.

Lola-1

Trailer

970x230 logosFooter1