Ο κανόνας του παιχνιδιού

Γαλλία/France, 1939 μ/α/b&w
Σκην./Dir.: Jean Renoir. Σεν./Scr.: Jean Renoir, Carl Koch. Φωτ./Cin.: Jean-Paul Alphen, Jean Bachelet, Jacques Lemare, Alain Renoir. Μοντ./Ed.: Marthe Huguet, Marguerite Renoir. Μουσ./Mus.: Joseph Kosma. Ηθ./Cast: Nora Gregor, Paulette Dubost, Mila Parély. Παρ./Prod.: Nouvelles Éditions de Films (NEF). Διαν./Dist.: Carousel Films. Διάρκεια/Dur.: 110΄.

Ο ριψοκίνδυνος πιλότος Ζιριέ δηλώνει δυστυχής και συντετριμμένος γιατί η αγαπημένη του Κριστίν, δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς που τον περιμένουν. Είναι παντρεμένη με έναν ερωτύλο μαρκήσιο συλλέκτη μουσικών κουτιών. Στην εξοχή, στον πύργο του μαρκήσιου όπου συγκεντρώνεται ένα μικρό πλήθος μπουρζουάδων για κυνήγι, θα βρεθεί, ανάμεσα στους προσκεκλημένους, και ο ερωτευμένος πιλότος μαζί με έναν επιστήθιο φίλος του.

Την ταινία προτείνει ο Δήμος Αβδελιώδης:
Είναι πάρα πολλά χρόνια πίσω από τότε που ο αλησμόνητος φίλος,ποιητής Γιώργος Καραβασίλης κάθε φορά που συναντιόμαστε με όρκιζε να δω οπωσδήποτε τον 'Κανόνα του Παιχνιδιού'. Και αφ'ότου την είδα δεν κατάφερα μέχρι σήμερα να την ξαναδώ. Όμως ο οίστρος, το ενθουσιώδες παραλήρημα, και παράλληλα η γλυκόπικρη τραγική ειρωνεία που διατρέχει πηγαία και αφοπλιστικα την ταινία, την κάνουν αλησμόνητη. Πάρα πολύ σπάνια βρίσκονται τέτοιες εναργείς στιγμές στον παγκόσμιο κινηματογράφο,έξω απο κάθε στερεότυπο και κάθε σύμβαση. Ο Ρενουάρ έχει αιχμαλωτίσει για πάντα στο χρόνο μιαν αυθεντική δημιουργία.

La regle dujour  2

Trailer

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η Οδύσσεια του κυρίου Λαζαρέσκου Λόλα »

970x230 logosFooter1