Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέρσι στο Μάριενμπαντ

Γαλλία/France, Ιταλία/Italy, 1961, μ/α/b&w
Σκην./Dir.: Alain Resnais. Σεν./Scr.: Alain Robbe-Grillet. Φωτ./Cin.: Sacha Vierny. Μοντ./Ed.: Jasmine Chasney, Henri Colpi. Μουσ./Mus.: Francis Seyrig. Ηθ./Cast: Delphine Seyrig, Giorgio Albertazzi, Sacha Pitoëff. Παρ./Prod.: Cocinor, Terra Film, Cormoran Films. Διαν./Dist.: AMA Films. Διάρκεια/Dur.: 94΄.
 
Σε ένα τεράστιο, πολυτελές ξενοδοχείο, ένας άντρας χρησιμοποιεί όλα τα θεμιτά μέσα για να πείσει μια παντρεμένη γυναίκα να φύγει μαζί του. Η γυναίκα μόλις και μετά βίας μπορεί να ανακαλέσει στη μνήμη της την ερωτική ιστορία που είχαν (ή μήπως δεν είχαν;), τον προηγούμενο χρόνο στο Μάριενμπαντ. 
 
Την ταινία προτείνει ο Βασίλης Μαζωμένος:
To “Πέρσι στο Μάριενμπαντ” αποτελεί για μένα την επιτομή του σύγχρονου κινηματογράφου. Μια ταινία για την μνήμη και το χρόνο, που ξεκινά από το τυπικό μιας ερωτικής πολιορκίας και εξελίσσεται σε ένα εργο που ξεπερνά τις διαστάσεις μιας ταινίας. Γίνεται εμπειρία. Μία σπειροειδής αφηγηματική εξέλιξη, που συναντά φιλοσοφικά, τη διαλεκτική και αισθητικά, το μπαρόκ. Κατά την γνώμη μου, είναι λίγες οι περιπτώσεις που στον κινηματογράφο συντρίφτηκε η αναπαράσταση, για να προκύψει μια νέα, ολοκληρωμένη, καθεαυτή πρόταση. Και το “Μάριενμπαντ” είναι μία από αυτές. 
L annee dernier a Marienbad-2

Trailer