Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαδικτυακή Συζήτηση "Ελληνικός Κινηματογράφος και Διανομή" - Τετάρτη 2/12

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

"ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ"

 

Συζήτηση με θέμα τη διανομή των ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών,

θα πραγματοποιηθεί, μέσω zoom, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου

από τις 19.00 μέχρι τις 20.30 και το κοινό θα μπορεί να την παρακολουθήσει

σε live streaming, από το κανάλι του φεστιβάλ στο YouTube.

 

 Συμμετέχουν οι σκηνοθέτες Ηλίας Δημητρίου, Βασίλης Μαζωμένος,

Δημήτρης Τσιλιφώνης και Άγγελος Κοβότσος

(εκπροσωπώντας και την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ),

η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Feelgood Entertainment Eιρήνη Σουγανίδου,

o αιθουσάρχης Μπάμπης Κονταράκης (Astor)

και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα εκπροσωπήσει η Διευθύντρια της Hellas Film, Αθηνά Καλκοπούλου.

 

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Νίνος Μικελίδης, ο οποίος γράφει σχετικά:

"Ένα από τα μεγάλα, και άλυτα μέχρι σήμερα, προβλήματα του Ελληνικού Κινηματογράφου είναι η διανομή των ελληνικών ταινιών. Η κάλυψη των αιθουσών με τις μεγάλες, αμερικανικές βασικά, παραγωγές και με ταινίες βάση των συμφωνιών των διανομέων με τις μεγάλες εταιρίες (και με τους αιθουσάρχες που κλείνουν τις ταινίες) για εξασφάλιση των πιο εμπορικών εβδομάδων τους, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τη διανομή και προβολή των ελληνικών ταινιών, ιδιαίτερα όσων θεωρούνται καλλιτεχνικές (που αυτοί, πολύ λανθασμένα, θεωρούν «αντί-εμπορικές»). Με αποτέλεσμα οι ταινίες αυτές, όπως και αντίστοιχες ευρωπαϊκές, να προγραμματίζονται για προβολή ανάμεσα στις κενές εβδομάδες, όταν δηλαδή ορισμένες αίθουσες δεν έχουν άλλη ταινία για προβολή ή εβδομάδες προς το τέλος της σεζόν, περίοδος που θεωρείται αντιεμπορική για την προβολή των μπλοκ-μπάστερ ή ταινιών των μεγάλων στούντιο.

Στο παρελθόν η Ελλάδα προσπάθησε να δώσει κάποια λύση (δυστυχώς πρόχειρη, χωρίς το αναγκαίο αποτέλεσμα), σήμερα όμως, κι ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν βρει τρόπους για την ενίσχυση της εθνικής τους κινηματογραφίας, είναι πια καιρός να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με συνέπεια και σε βάθος, και να προτείνουμε τις αναγκαίες λύσεις.

Το σκεπτικό αυτό ήταν που μας ώθησε να προγραμματίσουμε το αφιέρωμα «Δεύτερη ευκαιρία» (και που ελπίζουμε να συνεχίσουμε και σε επόμενες χρονιές) και να διοργανώσουμε τη συζήτηση γύρω από το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Συζήτηση που σίγουρα δεν πρόκειται να δώσει την αναγκαία λύση αλλά που ελπίζουμε να θέσει κάποιες βάσεις για την εξεύρεσή της."

Νίνος Μικελίδης - Καλλιτεχνικός Διευθυντής