Ο Βασίλης Βαφέας γεννήθηκε το 1944 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασε χημεία στα πανεπιστήμια Αθηνών και Σορβόνης και κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου. Εκτός από τη σκηνοθεσία, υπογράφει το σενάριο και την παραγωγή των ταινιών του ακολουθώντας την εξέλιξη του έργου του σε κάθε στάδιο της παραγωγής. Ξεκίνησε την καριέρα του την περίοδο 1973-1977 με δύο μικρού μήκους φιλμ και τρία ντοκιμαντέρ, ενώ έκανε το ντεμπούτο του με το αριστουργηματικό «Ανατολική περιφέρεια» το 1979.

Στις ταινίες του είναι πάντα ευδιάκριτο το βιωματικό στοιχείο αλλά διακόπτεται ή σταδιακά υπερκαλύπτεται από την επέλαση του φανταστικού που δίνει μια πιο σύνθετη διάσταση της πραγματικότητας κάτι που είναι φυσική συνέπεια του ότι αρκετά από τα εξαιρετικά του σενάρια είναι αποτέλεσμα της μεθόδου αυτόματης γραφής. Αντιστοίχως, σαν δημιουργό, τον γοητεύουν οι καθημερινές ανθρώπινες ιστορίες ενώ, παράλληλα, ελκύεται από την ανατροπή καθώς εστιάζει στο τι συμβαίνει στους χαρακτήρες των ταινιών του όταν καταρρέουν ακρογωνιαίοι λίθοι της κοινωνίας όπως μια καλή δουλειά ή ένας τακτοποιημένος γάμος.

Παρακολουθώντας το έργο αυτού του ακούραστου κινηματογραφιστή πείθεσαι πως κωμωδία δεν είναι παρά μια τραγωδία ιδωμένη πολύ καιρό αργότερα. Ότι με το πέρασμα του χρόνου ανακαλύπτεις (μαζί με αιτίες κι σκοπούς) το χιούμορ μιας τραγικής συγκυρίας.

Εδώ και χρόνια, όντας σε μια διαδρομή εναλλαγών που προφανώς τον ανανεώνει, ισορροπεί μεταξύ κινηματογράφου και θεάτρου (μετράει έντεκα συνεργασίες με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αλλά και με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, Καβάλας κ.α.) δίχως όμως να συγχέει ρόλους και λειτουργίες ανάμεσα στον κινηματογραφικό φακό και στο θεατρικό σανίδι. Εξάλλου το να μεταμορφώνεται ανάλογα με το έργο που παράγει είναι αναμενόμενο αφού, όπως υποστηρίζει κι ο ίδιος, σε έναν χώρο όπως η ελληνική κινηματογραφία αναγκάζεσαι να γράφεις το σενάριο, να ασχολείσαι με το casting ή το μοντάζ, να δουλεύεις με πολύ κοντινούς σου ανθρώπους …να είσαι ο κινηματογραφιστής-ορχήστρα.

Γαλλία-Ιταλία/France-Italy, 1965, μ/α/b&w.
Σκην./Dir.-Σεν./Scr.: Jean-Luc Godard. Φωτ./Cin.: Raoul Coutard. Μοντ./Ed.: Agnès Guillemot. Μουσ./Mus.: Paul Misraki. Ηθ./Cast: Eddie Constantine, Anna Karina, Akim Tamiroff. Παρ./Prod.: André Michelin, Athos Films, Chaumiane. Διαν/Dist.: Newstar. Διάρκεια/Dur.: 99΄.

Ο Λεμί Κοσιόν, ένας Αμερικανός ιδιωτικός αστυνομικός, φτάνει στο Alphaville, μια φουτουριστική πόλη σε έναν μακρινό πλανήτη. Ο εντελώς αμερικανικός χαρακτήρας του τον φέρνει σε ευθεία αντιπαράθεση με τον ηγεμόνα της πόλης, ένα σατανικό επιστήμονα που ονομάζεται Φον Μπράουν και ο οποίος έχει καταστήσει παράνομες τόσο την ελευθερία έκφρασης όσο και την αγάπη.

Την ταινία προτείνει ο Ανδρέας Τύρος
Επειδή η Άννα Καρίνα μοιάζει μ’ ασπρόμαυρη επιστημονική φαντασία, συγκριτικά με την έγχρωμη Κατρίν Ντενέβ της ίδιας δεκαετίας. Κι επειδή ο έρωτας παραμένει το ισχυρότερο, διαχρονικά, αντίδοτο απέναντι στην εξουσία και στον τεχνολογικό ολοκληρωτισμό.

alphaville01

Λόλα Μοντές
Lola Montès
Γαλλία-Δυτ. Γερμανία/France-West Germany, 1955, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Max Ophüls. Σεν./Scr.: Max Ophüls, Jacques Natanson, Cécil Saint Laurent (βιβλίο). Φωτ./Cin.: Christian Matras. Μοντ./Ed.: Madeleine Gug. Μουσ./Mus.: Georges Auric. Ηθ./Cast: Martine Carol, Peter Ustinov, Oskar Werner. Παρ./Prod.: Albert Caraco, Gamma Film, Florida Films, Union-Film. Διαν/Dist.: Filmtrade. Διάρκεια/Dur.: 116΄.

Η ιστορία της Λόλα Μοντές. Οι έρωτες και η ζωή της, όλα ειδωμένα μέσα από παρελθοντικές αναδρομές και διηγήσεις της τρέχουσας εργασίας της ως αστέρι ενός περιοδεύοντος τσίρκου. Μετά από μια παραδοσιακή ανατροφή, πιεσμένη από τη μητέρα της παντρεύεται, δυστυχεί και χωρίζει για να κερδίσει φήμη και πλούτη τόσο ως χορεύτρια όσο και ως εταίρα. Μεταξύ των πολλών και διάσημων εραστών της περιλαμβάνονται ο Φραντς Λιστ κι ο βασιλιά της Βαυαρίας. Τα σκάνδαλα ακολουθούσαν την πορεία της σε όλη την Ευρώπη προκαλώντας εξίσου το ενδιαφέρον και την ηθική αποστροφή του κοινού της εποχής.

Την ταινία προτείνει ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

LOLAMONTES05

Γερμανία-Τουρκία/Germany-Turkey, 2004, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Fatih Akin. Σεν./Scr.: Fatih Akin. Φωτ./Cin.: Rainer Klausmann. Μοντ./Ed.: Andrew Bird. Μουσ./Mus.: Maceo Parker, Alexander Hacke. Ηθ./Cast: Birol Ünel, Güven Kiraç, Sibel Kekilli. Παρ./Prod.: Ralph Schwingel, Stefan Schubert, Andreas Schreitmüller, Arte, Bavaria Film International, Corazón International, Panfilm. Διαν/Dist.: Odeon. Διάρκεια/Dur.: 121΄.

Ο Καχίτ είναι ένας 40χρονος Τούρκος που ζει στην Γερμανία. Μετά τον θάνατο της αγαπημένης του γυναίκας έχει παρατήσει τη ζωή του, μέχρι που ένα βράδυ -σκόπιμα- τρακάρει το αυτοκίνητό του σε έναν τοίχο. Στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται, συναντά τη Σιμπέλ, η οποία, επίσης, προσπάθησε να αυτοκτονήσει εξαιτίας της παραδοσιακά αυστηρής οικογένειάς της. Ζητά από τον Καχίτ να κάνουν έναν λευκό γάμο ώστε να μπορέσει να απαλλαγεί από την οικογενειακή καταπίεση που της ασκείται, λέγοντάς του ότι ενδιαφέρεται για γάμο με απόλυτη ελευθερία σχέσεων με άλλους ανθρώπους. Ο Καχίτ δέχεται κι αρχικά απλώς συγκατοικούν αλλά, στην πορεία, ζώντας μαζί, είναι μοιραίο να ερωτευτούν.

Την ταινία προτείνει ο Ιωσήφ Πρωϊμάκης
Με Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο το 2004 και πάνω από μια ντουζίνα ευρωπαϊκές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας και του Βραβείου Κοινού στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το Head On δεν καθιέρωσε μονάχα τον Fatih Akin ως μια απ' τις πιο δυναμικές φωνές του σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου, αλλά εισήγαγε με δύναμη και ορμή μια νέα, διαπολισμική οπτική της ευρωπαϊκής κοινωνίας, αναζητώντας τη θέση του ανθρώπου σ' έναν κόσμο που τον διώχνει, μέσα απ' τη θέση του απέναντι σ' ένα συναίσθημα που τον τρομοκρατεί: την ασυμβίβαστη αγάπη.

MAZI ΠΟΤΕ 02

Σουηδία-Γαλλία-Δυτ. Γερμανία/Sweden-France-West Germany, 1982, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Ingmar Bergman. Σεν./Scr.: Ingmar Bergman. Φωτ./Cin.: Sven Nykvist. Μοντ./Ed.: Sylvia Ingemarsson. Μουσ./Mus.: Daniel Bell. Ηθ./Cast: Bertil Guve, Pernilla Allwin, Kristina Adolphson. Παρ./Prod.: Jörn Donner, Cinematograph, Svenska Filminstitutet, Gaumont. Διαν/Dist.: Rosebud. Διάρκεια/Dur.: 188΄.

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας είναι τα δύο παιδιά της πληθωρικής και εκκεντρικής οικογένειας των Έκνταλ σε μια σουηδική πόλη στις αρχές του εικοστού αιώνα. Οι γονείς τους, Όσκαρ και Έμιλυ, είναι αντίστοιχα ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της τοπικής θεατρικής σκηνής. Μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα τους, η χήρα του παντρεύεται τον επίσκοπο της πόλης και μετακομίζουν στο αυστηρό και γεμάτο απαγορεύσεις σπίτι του, όπου τα παιδιά νιώθουν αμέσως δυστυχισμένα.

Την ταινία προτείνει ο Αχιλλέας Κυριακίδης
Η ταινία είναι ένα ταξίδι στην παιδική ηλικία της αθωότητας, αλλά και ένας φόρος τιμής στην αθωότητα της τέχνης – και όχι μόνο της κινηματογραφικής. Η τιμή αυτή αποδίδεται με όλη την ευγένεια και την κομψότητα ενός μεγαλοφυούς δημιουργού που δε δίστασε να βγει έξω από τα χωρικά ύδατα της υπαρξιστικής, κιρκεγκοριανής προβληματικής του και ν’ ανοιχτεί στη μαγεία της καθαρής αφήγησης.

FANNYALEXANDER02

Γαλλία/France, 1981, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: François Truffaut. Σεν./Scr.: François Truffaut, Suzanne Schiffman, Jean Aurel. Φωτ./Cin.: William Lubtchansky. Μοντ./Ed.: Martine Barraqué. Μουσ./Mus.: Georges Delerue. Ηθ./Cast: Gérard Depardieu, Fanny Ardant, Henri Garcin. Παρ./Prod.: François Truffaut, Les Films du Carrosse, TF1 Films Production. Sales: . Διάρκεια/Dur.: 106΄.

Δύο πρώην εραστές καταλήγουν σε διπλανά διαμερίσματα με τους συζύγους τους. Ο Μπερνάρ ζούσε ευτυχισμένος με τη σύζυγό του Αρλέτ και τον γιο τους Τομά. Μια μέρα, ένα ζευγάρι, ο Φιλίπ και η Ματίλντ Μποσάρ μετακομίζουν στο γειτονικό σπίτι. Αυτή είναι η τυχαία συνάντηση του Μπερνάρ και της Ματίλντ, οι οποίοι είχαν ζήσει για χρόνια μια παθιασμένη ερωτική σχέση. Αναμενόμενο είναι λοιπόν να τους αναβιώνουν απαγορευμένες, πλέον, διαθέσεις. Μια γλυκόπικρη μελέτη των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Την ταινία προτείνει ο Βασίλης Κεχαγιάς

femme-d-a-cote 01

Γαλλία/France, 1959, μ/α/b&w.
Σκην./Dir.: Robert Bresson. Σεν./Scr.: Robert Bresson. Φωτ./Cin.: Léonce-Henri Burel. Μοντ./Ed.: Raymond Lamy. Ηθ./Cast: Martin LaSalle, Marika Green, Jean Pélégri. Παρ./Prod.: Agnès Delahaie, Compagnie Cinématographique de France. Διαν/Dist.: . Sales: . Διάρκεια/Dur.: 75΄.

Ο Μισέλ αρχίζει να κλέβει τσάντες και πορτοφόλια ως χόμπι, και συλλαμβάνεται σχεδόν αμέσως. Μένει στο κρατητήριο όπου του δίνεται η ευκαιρία να αναλογιστεί σχετικά με την ηθική κατάπτωση αλλά και τις συνέπειες του εγκλήματος του. Μετά την απελευθέρωσή του, η μητέρα του πεθαίνει, και ο ίδιος, απορρίπτοντας την υποστήριξη των φίλων του Ζαν και Ζακ, επιστρέφει στο επάγγελμα του πορτοφολά (αφού πρώτα παίρνει μαθήματα από έναν “παλιό” της δουλειάς), γιατί καταλαβαίνει ότι είναι ο μόνος τρόπος, όχι μόνο για να βγάλει λεφτά, αλλά και για να νιώθει καλά με τον εαυτό του.

 

Την ταινία προτείνει ο Μισέλ Δημόπουλος

PICKPOCKET02

Αγγλία/UK, 1945, μ/α/b&w.
Σκην./Dir.: David Lean. Σεν./Scr.: Noel Coward, Ronald Neame, David Lean. Φωτ./Cin.: Robert Krasker. Μοντ./Ed.: Jack Harris. Μουσ./Mus.: John Hollingsworth. Ηθ./Cast: Celia Johnson, Trevor Howard, Stanley Holloway. Παρ./Prod.: Noel Coward, Cineguild Production. Διαν/Dist.: Filmtrade. Διάρκεια/Dur.: 86΄.

Όταν η Λόρα Τζέσσον και ο δρ. Άλεκ Χάρβει συναντιούνται τυχαία σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό, καθόλου δεν σκέφτονται ότι πολύ σύντομα θα βρεθούν παράφορα ερωτευμένοι. Η Λόρα κάθε Πέμπτη κατεβαίνει στην πόλη για ψώνια και για να πάει στον κινηματογράφο, οπότε κι ο Άλεκ πολύ σύντομα αρχίζει να την συνοδεύει τόσο στο γεύμα της όσο και στο σινεμά. Και οι δύο τους είναι παντρεμένοι με παιδιά, αλλά απολαμβάνουν την μεταξύ τους παρέα τόσο που δεν σταματάνε να βλέπονται. Καθώς αντιλαμβάνονται ότι είναι πραγματικά ερωτευμένοι, πρέπει να αντιμετωπίσουν το ψυχικό μαρτύριο που γεννά η συνειδητοποίηση ότι οποιαδήποτε μελλοντική σχέση γι' αυτούς είναι απόλυτα απαγορευμένη.

Την ταινία προτείνει ο Ρόμπυ Εκσιέλ
Δύο καθημερινοί άνθρωποι, μια τυχαία γνωριμία, ένα παράνομο ρομάντζο. Η αλλιώς, πώς το απλό χρονικό ενός σύντομου φλερτ μπορεί να μετατραπεί σε μια βροντερή φιλμική συμφωνία, μια ακριβή εξερεύνηση του ανεκπλήρωτου ερωτικού πόθου και μαζί ένα υπαινικτικό πορτρέτο της «κουμπωμένης» μεταπολεμικής Αγγλίας. Το αριστούργημα του Ντέιβιντ Λιν.

brief-encounter-02

 

Ιταλία/Italy, 1954, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Luchino Visconti. Σεν./Scr.: Luchino Visconti, Suso Cecchi D'Amico. Φωτ./Cin.: G.R. Aldo, Robert Krasker. Μοντ./Ed.: Mario Serandrei. Ηθ./Cast: Alida Valli, Farley Granger, Sergio Fantoni. Παρ./Prod.: Lux Film. Sales: . Διάρκεια/Dur.: 118΄.

Βενετία, άνοιξη του 1866, κατά τις τελευταίες ημέρες της αυστριακής κατοχής. Μια παράσταση του “Il Trovatore” καταλήγει σε μια κατάσταση χάους λόγω μιας αντι-αυστριακής διαδήλωσης, η οποία διοργανώθηκε από τον Κόμη Ουσσόνι. Παράλληλα η εξαδέλφη του κόμισσα Σερπιέρι ερωτεύεται τον ισχυρογνώμονα και βίαιο αυστριακό υπολοχαγό Φράντς Μάλλερ, την ίδια περίοδο που ο κόσμος γύρω τους αλλάζει δραματικά.

Την ταινία προτείνει ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

SENSO01

Οι Υπέροχοι Άμπερσον
The Magnificent Ambersons
ΗΠΑ/USA, 1942, μ/α/b&w.
Σκην./Dir.: Orson Welles. Σεν./Scr.: Orson Welles. Φωτ./Cin.: Stanley Cortez. Μοντ./Ed.: Robert Wise. Μουσ./Mus.: Bernard Herrmann. Ηθ./Cast: Joseph Cotten, Anne Baxter, Tim Holt. Παρ./Prod.: Orson Welles, George Schaefer, Mercury Productions. Sales: . Διάρκεια/Dur.: 88΄.

Ο νέος, όμορφος, αλλά κάπως ατίθασος Γιουτζίν Μόργκαν είναι ερωτευμένος με την Ίζαμπελ Άμπερσον, κόρη μιας οικογένειας της ανώτερης τάξης. Εκείνη όμως παντρεύεται τον βαρετό αλλά πλούσιο Γουίλμπουρ. Το μόνο το παιδί τους, ο Τζόρτζ, μεγαλώνει εντελώς κακομαθημένος. Χρόνια αργότερα, ο Γιουτζίν επιστρέφει στην γενέτειρά του, ώριμος, χήρος και επιτυχημένος κατασκευαστής αυτοκινήτων. Μετά τον θάνατο του Γουίλμπουρ, αποπειράται πάλι να γίνει επισήμως ζευγάρι με την Ίζαμπελ η οποία αρχικά δέχεται. Ο γιος της όμως, αγανακτισμένος για την προσοχή της μητέρας του που αποσπάται από εκείνον, με συνεργάτιδα την τρελή του θεία Φάνυ, καταφέρνει να σαμποτάρει το αίσθημα των δυο επίδοξων εραστών.

MAGNIFICENTAMBERSONS01

Γαλλία-Ισπανία-Ελβετία/France-Spain-Switzerland, 1965, μ/α/b&w.
Σκην./Dir.: Orson Welles. Σεν./Scr.: Orson Welles, William Shakespeare (θεατρικό), Raphael Holinshed (βιβλίο). Φωτ./Cin.: Edmond Richard. Μοντ./Ed.: Elena Jaumandreu, Fritz Muller, Peter Parasheles. Μουσ./Mus.: Angelo Francesco Lavagnino. Ηθ./Cast: Orson Welles, Oja Kodar, François Reichenbach. Παρ./Prod.: Harry Saltzman, Ángel Escolano, Alpine Films, Internacional Films. Διάρκεια/Dur.: 113΄.

Ο Σερ Τζον Φάλσταφ είναι ο ήρωας σε αυτή τη συλλογή αποσπασμάτων από έργα του Σαίξπηρ όπου συναντάμε αυτόν τον χαρακτήρα. Οι περιπέτειες του κυρίως από το «Ερρίκος Δ» αποτελούν ένα ενιαίο χρονογράφημα της ζωής και καριέρας του Φάλσταφ ως ο μέθυσου σύντροφου του νεαρού πρίγκιπα Χαλ (γνωστός ως Ερρίκος V). Οι περιβόητος και γερασμένος ιππότης κραιπαλιάζει, με ή χωρίς τον πρίγκιπα, φιλοσοφεί κωμικά, πηγαίνει στον πόλεμο (με τον δικό του ιδιαίτερο τροπο), και γεύεται την μεγαλύτερή του απογοήτευση, σε μια μεταμεσαιωνική Αγγλία.

falstaff01

Ελλάδα/Greece, 1982, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Χριστόφορος Χριστοφής/Hristoforos Hristofis. Σεν./Scr.: Χριστόφορος Χριστοφής/Hristoforos Hristofis. Φωτ./Cin.: Μπελής Ανδρέας/Andreas Bellis. Μοντ./Ed.: Γιώργος Τριανταφύλλου/Giorgos Triantafyllou. Μουσ./Mus.: Ελένη Καραΐνδρου/Eleni Karaindrou. Ηθ./Cast: Εύα Κοταμανίδου/Eva Kotamanidou, Seweryn Andrzej, Αλέκα Παϊζη/Aleka Paizi. Παρ./Prod.: Γιώργος Διαμαντής/Giorgos Diamantis, Creativity Films Hellas, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ). Διάρκεια/Dur.: 110΄.

Το δράμα της Κυβέλης, γυναίκας ενός πολιτικού κρατούμενου της χούντας, που ερωτεύεται έναν παλιό μαθητή του συζύγου της και οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ μιας ομάδας πολιτικών προσφύγων από διάφορες χώρες (Ελλάδα, Πολωνία, Γερμανία) οι οποίοι καταλύουν σ' ένα πανδοχείο της Τεργέστης, κατά την περίοδο της δικτατορίας.Ρόζα 1

Ελλάδα/Greece, 2012, εγχρ./col.
Σκην./Dir. - Σεν./Scr.: Αχιλλέας Κυριακίδης/Achilleas Kyriakides. Φωτ./Cin.: Χρήστος Καραμάνης/Hristos Karamanis. Μοντ./Ed.: Γιάννης Σακαρίδης/Giannis Sakaride. Ηθ./Cast: Ιερώνυμος Καλετσάνος/Ieronymos Kaletsanos, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου/Marissa Triantafyllidou. Παρ./Prod.: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος/Argyris Papadimitropoulos, Oxymoron Films. Διάρκεια/Dur.: 15΄.

Ένας άνδρας έρχεται (κυριολεκτικά) αντιμέτωπος με τον εαυτό του.

IDIOTHTES TOY 2

 

Ελλάδα-Πράσινο Ακρωτήριο/Greece-Cabo Verde, 2014, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Αλέξης Τσάφας, Γιάννης Φώτου/ Alexis Tsafas, Yannis Fotou. Σεν./Scr.: Βάσια Καρυτινού / Vasia Karitinou. Φωτ./Cin.: Γιάννης Φώτου / Yannis Fotou. Μοντ./Ed.: Σταμάτης Μαγουλάς / Stamatis Magoulas. Μουσ./Mus.: Estudio Criola. Ηθ./Cast: Μαρία Στεφανίδου, Γιώργος Νούσης / Maria Stefanidou, Yorgos Nousis. Παρ./Prod.: Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, T-short / Kyriakos Michailidis, T-Short, Sales: T-short T. +30 210 3461 018 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. www.t-short.gr. Διάρκεια/Dur.: 66΄.

Στα δεκαεννέα της χρόνια, η Ζενάιντα έχει ήδη γνωρίσει το σκληρό πρόσωπο του ευρωπαϊκού ονείρου. Γεννημένη στην Αφρική, θύμα trafficking, εγκλωβισμένη σε μια αφιλόξενη μεγαλούπολη, απλώς επιβιώνει, μοιράζοντας την καθημερινότητά της ανάμεσα στους πελάτες ενός σύγχρονου οίκου ανοχής και τις παραισθήσεις ναρκωτικών ουσιών, που της προσφέρουν την απόδραση από το παρόν, αλλά που ζωντανεύουν και εφιάλτες από το παρελθόν. Παράλληλες εικόνες ζωής, από τη μιζέρια της αφρικάνικης φαβέλας στην ψυχοφθόρα ευρωπαϊκή μεγαλούπολη. Το απόλυτο αδιέξοδο.

ZENAIADA03


Τουρκία-Γαλλία-Κατάρ-Γερμανία/Turkey-France-Qatar-Germany, 2015, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Deniz Gamze Ergüven. Σεν./Scr.: Deniz Gamze Ergüven, Alice Winocour. Φωτ./Cin.:David Chizallet, Ersin Gok. Μοντ./Ed.: Mathilde Van de Moortel. Μουσ./Mus.: Warren Ellis. Ηθ./Cast: /, /, /. Παρ./Prod.: Charles Gillibert, CG Cinéma, Vistamar Filmproduktion, Uhlandfilm, Bam Film. Διαν/Dist.: Strada Films. Διάρκεια/Dur.: 97΄.

Αρχή καλοκαιριού. Σε ένα χωριό στη βόρεια Τουρκία, η Λάλ και οι τέσσερις αδελφές της επιστρέφουν στο σπίτι από το σχολείο, παίζοντας με μια παρέα αγοριών. Η “ανηθικότητα” του παιχνιδιού τους όμως, πυροδοτεί ένα σκάνδαλο που έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Το σπίτι της οικογένειας μετατρέπεται σταδιακά σε μια φυλακή ή τουλάχιστον κρατητήριο. Η ενασχόληση και εκπαίδευση περί οικιακών εργασιών αντικαθιστούν τα σχολικά μαθήματα και τους σχέδια γάμων αρχίζουν να καταστρώνονται. Οι πέντε αδελφές που μοιράζονται ένα κοινό πάθος για την ελευθερία, αναγκάζονται να βρουν τρόπους ώστε να ξεφύγουν από τους περιορισμούς που τους επιβάλλονται.

Mustang1LD

Ιρλανδία-Αγγλία-Καναδάς/Ireland-UK-Canada, 2015, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: John Crowley. Σεν./Scr.: Nick Hornby. Φωτ./Cin.: Yves Bélanger. Μοντ./Ed.: Jake Roberts. Μουσ./Mus.: Michael Brook. Ηθ./Cast: Saoirse Ronan, Emory Cohen, Domhnall Gleeson. Παρ./Prod.: Amanda Posey, Finola Dwyer, Wildgaze Films, Parallel Film Productions, Irish Film Board, Item 7. Διαν/Dist.: Odeon. Διάρκεια/Dur.: 111΄.

Μια Ιρλανδή μετανάστρια καταφθάνει κατά την δεκαετία του 1950 στο Μπρούκλιν, όπου πολύ γρήγορα εμπλέκεται σε ένα νέο ειδύλλιο. Όταν όμως το παρελθόν της καταφθάνει ξοπίσω της θα πρέπει να επιλέξει όχι μόνο μεταξύ των δύο χωρών αλλά και μεταξύ των ζωών που ο κάθε τόπος μπορεί να της προσφέρει.

BROOKLYN05

Ελλάδα, 2016
Σκην./Dir.: Δημήτρης Παναγιωτάτος/Dimitris Panayiotatos. Διάρκεια/Dur.: 80΄... Tα ονόματα των συντελεστών κρατούνται μυστικά και αποκαλύπτονται σταδιακά κατά τη διάρκεια της προβολής της ταινίας!

Ένας νέος σκηνοθέτης, προετοιμάζοντας την ταινία του, καλεί για μια πρόβα στο στούντιο οκτώ ηθοποιούς. Μόλις όμως η πρόβα αρχίζει, παράξενες φωνές παρεμβάλλονται στους διαλόγους των ηθοποιών, ενώ τα μηχανήματα παύουν να λειτουργούν και το στούντιο βυθίζεται στο σκοτάδι. Τότε ο πιο απρόβλεπτος εχθρός θα κάνει την εμφάνισή του... Ένας εχθρός που δεν ξανάδειξε το σινεμά!

DeadlyCasting poster ENG

 

 

Ιταλία-Γαλλία/Italy-France, 2015, εγχρ./col.
Σκην./Dir.-Σεν./Scr.: Paolo Taviani, Vittorio Taviani. Φωτ./Cin.: Simone Zampagni. Μοντ./Ed.: Roberto Perpignani. Μουσ./Mus.: Giuliano Taviani, Carmelo Travia. Ηθ./Cast: Kim Rossi Stuart, Riccardo Scamarcio, Jasmine Trinca. Παρ./Prod.: Donatella Palermo, Luigi Musini, Stemal Entertainment, Cinemaundici. Διαν/Dist.: . Διάρκεια/Dur.: 120΄.

Στη Φλωρεντία του 14ου αιώνα, μια ομάδα νεαρών ανδρών και γυναικών φεύγουν από την πόλη προς την ύπαιθρο με την ελπίδα να ξεφύγουν από την μαύρη πανούκλα που μαστίζει την Ευρώπη αποδεκατίζοντας τον πληθυσμό. Για να αποσπάσουν την προσοχή τους από την τραγωδία που τους περιβάλει, λένε ο ένας στον άλλο ιστορίες, μία κάθε μέρα, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ως θέμα τους την απαγορευμένη αγάπη. Από το παραμύθι των έκλυτων ερωτοτροπιών ενός μοναστηριού ως την διασκεδαστική και ειρωνική ιστορία ενός ζωγράφου που πιστεύει ότι είναι αόρατος.

MARAVIGLIOSOBOCCACIO04

Με αφορμή την 40η επέτειο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου το 28ο Πανόραμα δίνει βήμα σε 8 κριτικούς της παλιότερης αλλά και της νέας γενιάς να προτείνουν τις αγαπημένες τους ευρωπαϊκές ταινίες.

Ο βετεράνος Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός και κριτικός κινηματογράφου, Bertrand Tavernier, είναι ένας ένθερμος και ευγενικός οραματιστής με μια εγκυκλοπαιδική γνώση τόσο της αμερικανικής όσο και της διεθνούς κινηματογραφίας. Οι ταινίες του, ανεξάρτητα από τα θέματα που εξερευνούν, αγγίζουν την ψυχή του θεατή χάρη στη σχολαστική ενδοσκόπηση και την ανθρωπιά τους, χαρακτηριστικά που τον έχουν καθιερώσει ως έναν από τα πιο ιδιαίτερους και γόνιμους δημιουργούς του γαλλικού σινεμά. Σε ένα επαγγελματικό κατεστημένο που διακρίνεται για τον κυνισμό και την ιστορική άγνοια, ο Tavernier αποτελεί σπάνια περσόνα. Νοιάζεται πραγματικά για το τι συμβαίνει στους απλούς ανθρώπους γύρω του, εναντιώνεται στον σύγχρονο, μεταναστευτικό ρατσισμό, κι είναι σαφώς αποφασισμένος να συμβάλει στη δημιουργία ενός καλλιτεχνικού και πνευματικού περιβάλλοντος που θα γεννά προοδευτικές κοινωνικές αλλαγές.

Γαλλία-ΗΠΑ/France-USA, 2009, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Bertrand Tavernier. Σεν./Scr.: /Jerzy Kromolowski, Mary Olson-Kromolowski. Φωτ./Cin.: Bruno De Kreyzer. Μοντ./Ed.: Thierry Derocles. Μουσ./Mus.: Marco Beltrami. Ηθ./Cast: Tommy Lee Jones, John Goodman, Mary Steenburgen. Παρ./Prod.: Frédéric Bourboulon, Ithaca Pictures, Little Bear, TF1 International. Sales: Hollywood Entertainment. Sales: Institut Français de Grèce. Διάρκεια/Dur.: 117΄.

Ένας ντετέκτιβ στη Νew Iberia της Λουιζιάνα, μετά την καταστροφή του Κατρίνα, έχει μια σουρεαλιστική συνάντηση με ένα λόχο φιλικών στρατιωτών της Ομοσπονδίας των Νοτίων. Αυτό το συμβάν επαναλαμβάνεται τακτικά, ενώ παράλληλα προσπαθεί να συνδέσει τη δολοφονία μιας πόρνης και το λιντσάρισμα ενός άνδρα, που είχε λάβει χώρα το 1965, με τον ντόπιο μαφιόζο Julie Balboni, ο οποίος είναι συμπαραγωγός σε ένα φιλμ για τον Αμερικανικό Εμφύλιο.

INTHEELECTRICMIST03

Γαλλία/France, 1996, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Bertrand Tavernier. Σεν./Scr.: Jean Cosmos, Bertrand Tavernier. Φωτ./Cin.: Alain Choquart. Μοντ./Ed.: Luce Grunenwaldt. Μουσ./Mus.: Oswald d'Andrea. Ηθ./Cast: Philippe Torreton, Samuel Le Bihan, Bernard Le Coq. Παρ./Prod.: Frédéric Bourboulon, Canal+, Les Films Alain Sarde, Little Bear. Διαν/Dist.: Ama Films. Sales: Institut Français de Grèce. Διάρκεια/Dur.: 129΄.

Βουλγαρία, κοντά στο τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο λοχαγός Κόναν οδηγεί έναν ουλαμό από 50 αδίστακτους Γάλλους στρατιώτες που αγαπούν την μάχη σώμα με σώμα, και που σύνθημά τους αποτελεί η φράση "Λοχαγέ, ξεχάσαμε να πάρουμε αιχμάλωτους". Μετά την ανακωχή, η μονάδα πηγαίνει στο Βουκουρέστι, όπου ο Κόναν προσπαθεί να κρατήσει τους πολεμιστές του μακριά από φασαρίες, ενώ συνειδητοποιεί ότι όλοι τους είναι απολύτως ακατάλληλοι σε περιόδους ειρήνης. Η φιλία του με τον Νορμπέρτ, έναν δάσκαλο με βαθμό υπολοχαγού, δοκιμάζεται όταν εκείνος διορίζεται ως εισαγγελέας στρατοδικείου αφού μαθαίνει ότι ο Κόναν αντιμετωπίζει κατηγορίες και θέλει να τον προστατεύσει. Όλα διορθώνονται, όταν τελικά η μονάδα αποστέλλεται στα ρωσικά σύνορα κι ο Κόναν βρίσκεται πάλι στο στοιχείο του.

Capitaine Conan 04

Γαλλία/France, 2013, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Bertrand Tavernier. Σεν./Scr.: Christophe Blain, Abel Lanzac, Bertrand Tavernier. Φωτ./Cin.: Jérôme Alméras. Μοντ./Ed.: Guy Lecorne. Μουσ./Mus.: Philippe Sarde. Ηθ./Cast: Thierry Lhermitte, Raphaël Personnaz, Niels Arestrup. Παρ./Prod.: Frédéric Bourboulon, Little Bear, Pathé, Canal+. Sales: Institut Français de Grèce. Διάρκεια/Dur.: 113΄.

Ο Alexandre Taillard de Vorms είναι ψηλός και εντυπωσιακός, ένας άνδρας με στυλ, ελκυστικός στις γυναίκες κι ένα εντελώς επιτηδευμένο άτομο που ξοδεύει τον χρόνο του σημειώνοντας αποσπάσματα κι ατάκες των αγαπημένων του συγγραφέων. Επίσης τυγχάνει να είναι ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών που εργάζεται ακατάπαυστα για την εξασφάλιση της ευημερίας της Γαλλίας, της παγκόσμιας ειρήνης κι ενός μελλοντικού βραβείου Νόμπελ για τον εαυτό του. Ο νεαρός Άρθουρ, ο οποίος προσελήφθη ως συγγραφέας ομιλιών για το υπουργείο Εξωτερικών, υποφέρει από τις ιδιαιτερότητες του αφεντικού του, καθώς και από το άγχος, τις φιλοδοξίες και τις βρώμικες συμφωνίες που συνθέτουν την καθημερινή ρουτίνα στο Quai d'Orsay, το σπίτι του υπουργού.

Quai d Orsay03

Γαλλία/France, 1989, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Bertrand Tavernier. Σεν./Scr.: Jean Cosmos, Bertrand Tavernier. Φωτ./Cin.: Bruno de Keyzer. Μοντ./Ed.: Armand Psenny. Μουσ./Mus.: Oswald d'Andrea. Ηθ./Cast: Philippe Noiret, Sabine Azéma, Pascale Vignal. Παρ./Prod.: Frédéric Bourboulon, Hachette Première, AB Films, Little Bear. Sales: Institut Français de Grèce. Διάρκεια/Dur.: 135΄.

Ιανουάριος, 1920. 350.000 Γάλλοι στρατιώτες θεωρούνται αγνοούμενοι. Ο γραφειοκράτης ταγματάρχης Dellaplane μισεί την ιδέα του "άγνωστου στρατιώτη". Παρακινούμενος από το καθήκον και το ήθος του, ακούραστα ταιριάζει περιγραφές αγνοουμένων με τους νεκρούς και τους τραυματίες, επιδιώκοντας να καταγράψει τις πραγματικές απώλειες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Στο τομέα του, ψάχνοντας για το σύζυγό της, έρχεται η υπεροπτική και με πολιτικές γνωριμίες κυρία, Irène de Courtil. Η εντύπωση της γι 'αυτόν, από την πρώτη τους συνάντηση, είναι η λιγότερο γοητευτική, αλλά καθώς παρακολουθεί το κουράγιο και την αποφασιστικότητά του, τα συναισθήματά της αλλάζουν προς κάτι πιο σοβαρό.

La Vie Et Rien D Autre 01

Γαλλία-Δυτ.Γερμανία-Ιταλία/France-West Germany-Italy, 1962, μ/α/b&w.
Σκην./Dir.: Orson Welles. Σεν./Scr.: Orson Welles, Pierre Cholot, Franz Kafka (βιβλίο). Φωτ./Cin.: Edmond Richard. Μοντ./Ed.: Yvonne Martin, Fritz H. Muller. Μουσ./Mus.: Jean Ledrut. Ηθ./Cast: Anthony Perkins, Jeanne Moreau, Romy Schneider. Παρ./Prod.: Michel Salkind, Alexandre Salkind, Paris-Europa Productions, Hisa-Film, Finanziaria Cinematografica Italiana. Διαν/Dist.: . Sales: . Διάρκεια/Dur.: 119΄.

Ο Τζόσεφ K ξυπνάει το πρωί και βρίσκει την αστυνομία στο δωμάτιό του. Συλλαμβάνεται και του λένε ότι είναι υπόδικος, αλλά κανείς δεν του επεξηγεί, ούτε καν αναφέρει, για τι κατηγορείται. Για να μάθει περισσότερα για το λόγο αυτής της κατηγορίας εναντίον του και για να διακηρύξει την αθωότητά του, προσπαθεί να διεισδύσει κάτω από την επιφάνεια του δικαστικού συστήματος. Αλλά καθώς αυτό παραμένει απολύτως αδύνατο, δεν φαίνεται να υπάρχει καμιά ευκαιρία για ήρωα να ξεφύγει από τον Καφκικό του εφιάλτη.

Le Procès-by-orson-welles

 

ΗΠΑ/USA, 1958, μ/α/b&w.
Σκην./Dir.-Σεν./Scr.: Orson Welles. Φωτ./Cin.: Russell Metty. Μοντ./Ed.: Aaron Stell, Virgil Vogel. Μουσ./Mus.: Henry Mancini. Ηθ./Cast: Charlton Heston, Janet Leigh, Orson Welles. Παρ./Prod.: Albert Zugsmith, Universal International Pictures. Διάρκεια/Dur.: 95΄.

Ο Μάικ Βάργκας, ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της δίωξης ναρκωτικών του Μεξικού, βρίσκεται σε ταξίδι του μέλιτος με την αμερικανίδα γυναίκα του, Σούζι σε μια συνοριακή πόλη των ΗΠΑ. Σύντομα θα επιστρέψουν στο Μέξικο Σίτι ώστε να καταθέσει εναντίον του Grandi, ενός μεγαλέμπορου ναρκωτικών που οι άνθρωποι του παρακολουθούν τον Βάργκας με σκοπό να τον τρομοκρατήσουν. Όταν ένα αυτοκίνητο ανατινάζεται σκοτώνοντας έναν αμερικάνο εργολάβο, ο Βάργκας ανακαλύπτει πως για το έγκλημα κατηγορείται ένας μεξικάνος εθνικιστής με στοιχεία που τοποθέτησε παράνομα στη σκηνή του εγκλήματος ο θρυλικός κι άμεμπτος σερίφης Hank Quinlan. Τότε όχι μόνο εμπλέκεται στην έρευνα αλλά υποχρεώνεται να συνεργαστεί με την οικογένεια Grandi.

TOUCHofEVIL01

ΗΠΑ/USA, 1959, μ/α/b&w
Σκην./Dir.-Σεν./Scr.: John Cassavetes. Φωτ./Cin.: Erich Kollmar. Μοντ./Ed.: John Cassavetes, Maurice McEndree. Μουσ./Mus.: Shafi Hadi. Ηθ./Cast: Ben Carruthers, Lelia Goldoni, Hugh Hurd. Παρ./Prod.: Maurice McEndree. Sales: . Διάρκεια/Dur.: 81΄.

Ο Μπένι είναι hipster, κινείται γύρω από την beat σκηνή του Μανχάταν, πάντα χωρίς σκοπό, πάντα με μπελάδες. Η αδελφή του, που δείχνει λιγότερο Αφρό-Αμερικανή κι από λευκούς, είναι ευαίσθητη και θέλει να ερωτευτεί. Ο μεγαλύτερος αδερφός τους, Χιου, είναι τραγουδιστής που μόνο ο ατζέντης του, Ρούπερτ, πιστεύει ακράδαντα στο ταλέντο του. Η ιστορία ελίσσεται, όπως και η τζαζ υπόκρουση, μεταξύ των τριών, διαφορετικών, ζωών τους. H Λέλια γνωρίζει τον Τόνι κι αφήνει τον εαυτό της να πιστέψει ότι είναι αληθινός έρωτας όμως εκείνος αποφασίζει πως δεν θέλει να μπλεχτεί συναισθηματικά με μια Αφρό-Αμερικανή, γεγονός που δεν το είχε συνειδητοποιήσει πριν γνωρίσει τον αδερφό της. Μπορεί η οικογένεια και η φιλία να προσφέρουν παρηγοριά στην Λέλια, στόχο στον Benny, και πίστη στον Hugh;

SHADOWS07

ΗΠΑ/USA, 1977, εγχρ./col.
Σκην./Dir.-Σεν./Scr.: John Cassavetes. Φωτ./Cin.: Al Ruban. Μοντ./Ed.: Tom Cornwell. Μουσ./Mus.: Bo Harwood. Ηθ./Cast: John Cassavetes, Gena Rowlands, Ben Gazzara. Παρ./Prod.: Al Ruban, Faces Distribution. Sales: . Διάρκεια/Dur.: 144΄.

H διάσημη ηθοποιός Μύρτλ Γκόρντον είναι στις τελικές πρόβες της νέας της παράστασης και η συμπεριφορά της αποτελεί πηγή εκνευρισμού και προβλημάτων για όλους όσοι ασχολούνται με το θεατρικό. Μεταξύ άλλων, παραπονιέται ασταμάτητα ότι δεν μπορεί να σχετιστεί με τον χαρακτήρα που οφείλει να υποδυθεί, μια γυναίκα κατά την απώλεια της νιότης της. Στην πραγματικότητα, η μεσήλικας Μύρτλ μοιάζει απρόθυμη να παραδεχτεί κι η ίδια ότι γερνά. Τα πράγματα παίρνουν μια περαιτέρω αρνητική τροπή, όταν η Μύρτλ γίνεται αυτόπτης μάρτυρας στο μοιραίο ατύχημα της 17χρονης θαυμάστριάς της, Νάνσι. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα αρχίζει να βλέπει οράματα της νεκρής κοπέλας. Θα τα καταφέρει η καλλιτέχνης μέσα της να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής της, πριν από την επερχόμενη νύχτα πρεμιέρας;

backdrop3748

ΗΠΑ/USA, 1976, εγχρ./col.
Σκην./Dir.-Σεν./Scr.: John Cassavetes. Φωτ./Cin.: Al Ruban. Μοντ./Ed.: Tom Cornwell. Μουσ./Mus.: Bo Harwood. Ηθ./Cast: Ben Gazzara, Timothy Carey, Seymour Cassel. Παρ./Prod.: Al Ruban, Faces Distribution. Sales: . Διάρκεια/Dur.: 135΄.

Ο Κόσμο Βιτέλλι είναι ο περήφανος ιδιοκτήτης του Crazy Horse West, ένος στριπ-κλαμπ στην Καλιφόρνια. Λακωνικός, βετεράνος του Πολέμου της Κορέας, και τζογαδόρος. Τον παρακολουθούμε καθώς κάνει την τελευταία του πληρωμή σε ένα χρέος από τζόγο κι ακολούθως καθώς χάνει μονοκοπανιά $23.000 παίζοντας πόκερ σε ένα παράνομο καζίνο. Οι οφειλέτες του αυτή τη φορά δεν είναι και τόσο φιλικοί, και τον πιέζουν για την άμεση αποπληρωμή του ποσού ενώ, στη συνέχεια, του προτείνουν να τους ξεχρεώσει σκοτώνοντας έναν Κινέζο bookie. Η ταινία καταγράφει τις προδοσίες του κόσμου της νύχτας, την δολοφονική ανειλικρίνεια των τζογαδόρων αλλά και την φιλία, την τρυφερότητα ακόμα και την αγάπη μεταξύ του Βιτέλλι και των χορευτών, των σερβιτόρων και του τραγουδιστή του κλαμπ, Mr. Sophistication.

The Κilling of a Chinese Bookie 07

Ελλάδα/Greece, 1993, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Βασίλης Βαφέας/Vasilis Vafeas. Σεν./Scr.: Βασίλης Βαφέας/Vasilis Vafeas. Φωτ./Cin.: Κώστας Γκίκας/Kostas Gikas. Μοντ./Ed.: Χρήστος Βούπουρας/Hristos Voupouras. Μουσ./Mus.: Δημήτρης Παπαγγελίδης/Dimitris Papagelidis, Στέφανος Βασιλειάδης/Stefanos Vasileiadis. Ηθ./Cast: Γρηγόρης Σεμιτέκολο/Grigoris Semitecolo, Νεφελη Ανθοπούλου/Nefeli Anthopoulou. Παρ./Prod.: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), ΕΤ1, ΣΙΓΜΑ ΦΙΛΜ. Διάρκεια/Dur.: 63΄.

Το «Κοσμικό ανατομείο» είναι πρώτα από όλα, ένα παραστατικό χάπενινγκ του αβάντ γκαρντ ζωγράφου και εικαστικού καλλιτέχνη Γρηγόρη Σεμιτέκολο, με τις υπερμεγέθεις, λευκές, γυμνές κούκλες του, χέρια ελαφρά τεντωμένα, στόμα μισάνοιχτο, μια κραυγή έχει παγώσει στα χείλη ενώ ο καλλιτέχνης, με στολή χειρουργού, τις τεμαχίζει κραυγάζοντας σπαρακτικά. Ο ζωγράφος αποφασίζει να οργανώσει μια ολιγόλεπτη εκδήλωση στο λιμάνι της Σάμου όπου θα προβάλει αυτή του τη δουλειά. Την ίδια στιγμή, η κάμερα καταγράφει το έργο του, αλλά και τις αντιδράσεις των ανθρώπων του νησιού απέναντι στη σύνθετη τέχνη. Ένα πολύ ζωντανό και μαζί στιλιζαρισμένο φιλμ-δοκίμιο.

Μαζί με την ταινία «Κοσμικό Ανατομείο» θα προβληθεί και το 16λεπτο φιλμ του Λάκη Παπαστάθη με τίτλο «Πολυθέαμα». Καταγράφει (στα πλαίσια της σειράς «Παρασκήνιο» της ΕΡΤ) την παράσταση που παρουσίασε το 1994 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο Β. Βαφέας και η οποία ήταν αντιστοίχως βασισμένη στο ίδιο έργο του Γρ. Σεμιτέκολο.

ΚΟΣΜΙΚΟ ΑΝΑΤΟΜΕΙΟ - Γρηγόρης Σεμιτέκολο 1

Ελλάδα/Greece, 1984, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Βασίλης Βαφέας/Vasilis Vafeas. Σεν./Scr.: Βασίλης Βαφέας/Vasilis Vafeas. Φωτ./Cin.: Ντίνος Κατσουρίδης/Dinos Katsouridis. Μοντ./Ed.: Ντίνος Κατσουρίδης/Dinos Katsouridis. Μουσ./Mus.: Άκης Λυμούρης/Akis Lymouris, Στέλιος Λαζάρου/Stelios Lazarou. Ηθ./Cast:Κώστας Βουτσάς/Kostas Voutsas, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη/Karyofyllia Karabeti, Γιάννης Γκούμας/Yannis Goumas. Παρ./Prod.: Σύβιλλα Κατσουρίδη/Syvilla Katsouridi, Σίσσυ Βαφέα/Sissi Vafea, Βασίλης Βαφέας/Vasilis Vafeas, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), ΕΤ1, ΣΙΓΜΑ ΦΙΛΜ. Διάρκεια/Dur.: 107΄.

Ο Οδυσσέας, ένας τυπικός μικροαστός, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, εργάζεται στο λογιστήριο μιας μεγάλης εταιρείας. Όταν τον απολύουν ξαφνικά, βρίσκεται μετέωρος, με τα λεφτά της αποζημίωσης στην τσέπη, την ίδια περίοδο που η οικογένειά του λείπει σε διακοπές, οπότε περιπλανιέται άσκοπα στη άδεια, καλοκαιρινή Αθήνα. Στην περιπλάνησή του αυτή συναντά μια κοπέλα που αντιπροσωπεύει γι’ αυτόν τη χαμένη του νιότη. Την ακολουθεί παντού, αλλά κάθε τόσο τη χάνει από τα μάτια του κι ανησυχεί. Αφήνεται σ'ένα ονειρικό ταξίδι μεταξύ Αθήνας και Ύδρας στο όνειρο γεμάτο εκπλήξεις, αστεία στιγμιότυπα, αλλά και αγωνία. Σε μια πραγματικότητα ξεχασμένη μέσα στη ρουτίνα και τη σύμβαση της καθημερινότητας.

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ - Ο Κώστας Βουτσάς με τον Μηνά Χατζησάββα και την ομάδα χορού της Κατερίνας Ροδίου

Ελλάδα/Greece, 1999, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Βασίλης Βαφέας/Vasilis Vafeas. Σεν./Scr.: Βασίλης Βαφέας/Vasilis Vafeas. Φωτ./Cin.: Κώστας Γκίκας/Kostas Gikas. Μοντ./Ed.: Κώστας Ιορδανίδης/Kostas Iordanidis. Μουσ./Mus.: Μιχάλης Χριστοδουλίδης/Michalis Christodoulides. Ηθ./Cast: Κώστας Βουτσάς/Kostas Voutsas, Νίκος Πουρσανίδης/Nikos Poursanidis, Ελευθερία Βιδάκη/Eleftheria Vidaki. Παρ./Prod.: Βασίλης Βαφέας/Vasilis Vafeas, Κώστας Γκίκας/Kostas Gikas, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), ΕΤ1, ΣΙΓΜΑ ΦΙΛΜ. Διάρκεια/Dur.: 98΄.

O Κώστας Βουτσάς ερμηνεύει τον Θανάση, ένα χωρισμένο, δημοφιλή κωμικό του θεάτρου και της τηλεόρασης, που έχει μεγάλη αδυναμία στις γυναίκες και που, κάθε Σάββατο, περνά την μέρα του με τον έφηβο γιο του. Το συγκεκριμένο Σάββατο, στο οποίο εκτυλίσσεται η ταινία, ο πατέρας έχει να αντιμετωπίσει διάφορα επαγγελματικά προβλήματα, αλλά και να παίξει στη θεατρική παράσταση ενός ιταλικού έργου του Γκολντόνι, στην οποία αναμένεται να είναι και η πρόεδρος της Ιταλίας, ενώ ο γιος προσπαθεί να οργανώσει το πρώτο του ερωτικό ραντεβού μ’ ένα κορίτσι της περιοχής.

Μαζί με την ταινία «Κάθε Σάββατο» θα προβληθεί και το 15λεπτο φιλμ με τίτλο «Work In Progress…RISALTO». Μια κρυφή ματιά στην πολυαναμενόμενη ταινία του Β. Βαφέα «Ρισάλτο» με πρωταγωνιστές τους Νίκο Πουρσανίδη και Αμαλία Αρσένη, μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και γυρίσματα σε φυσικούς χώρους του Αθηναϊκού κέντρου, της Δραπετσώνας, του  Περάματος και του Φαλήρου.

ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ - Κώστας Βουτσάς και Νίκος Πουρσανίδης

Ελλάδα/Greece, 1979, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Δημήτρης Μαυρίκιος/Dimitris Mavrikios. Σεν./Scr.: Δημήτρης Μαυρίκιος/Dimitris Mavrikios. Φωτ./Cin.: Νίκος Σμαραγδής/Nikos Smaragdis. Μοντ./Ed.: Γιαννα Σπυροπούλου/Gianna Spyropoulou. Μουσ./Mus.: Λουκιανός Κηλαηδόνης/Loukianos Kilaidonis. Ηθ./Cast: Κατερίνα Χέλμη/Katerina Helmy, Σάντρα Λαμπρίδη/Sandra Lambridi, Ανέστης Βλάχος/Anestis Vlahos. Παρ./Prod.: Δημήτρης Μαυρίκιος/Dimitris Mavrikios, Μαρίκα Μαυρίκιου/Marica Mavrikiou. Διάρκεια/Dur.: 117΄.

Μεταφορά στην μεγάλη οθόνη της νουβέλας του Τζιοβάνι Βέργκα "Η Λύκαινα". Ο έρωτας μιας ώριμης, χήρας, γυναίκας για ένα νεαρό αγρότη και οι προσπάθειες της να τον κρατήσει κοντά της φροντίζοντας να παντρευτεί την κόρη της. Χωροχρονικό πλαίσιο στην ιστορία αποτελούν μια επαρχιακή πόλη, στα τελευταία χρόνια της χούντας εποχή που στην Ελλάδα εισάγονται τόσο τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης όσο κι ο μαζικός τουρισμός.

Σtον Δρομο του Λαμορε

 

 

Σκην./Dir.: Γιώργος Κατακουζηνός/Giorgos Katakouzinos. Σεν./Scr.: Δημήτρης Νόλλας/Dimitris Nollas, Γιώργος Κατακουζηνός/Giorgos Katakouzinos. Φωτ./Cin.: Τάσος Αλεξάκης/Tassos Alexakis. Μοντ./Ed.: Αριστείδης Καρύδης Fuchs/Aristeidis Karydis Fuchs. Μουσ./Mus.: Σταμάτης Σπανουδάκης/Stamatis Spanoudakis. Ηθ./Cast: Θέμις Μπαζάκα/Themis Bazaka, Πέμυ Ζούνη/Pemi Zouni, Νικήτας Τσακίρογλου/Nikitas Tsakiroglou. Παρ./Prod.: Γιώργος Κατακουζηνός/Giorgos Katakouzinos, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), ΕΡΤ. Διάρκεια/Dur.: 118΄.

Ελλάδα, αρχές του εικοστού αιώνα. Ένα αστικό σπίτι βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης. Η μητέρα έχει εγκαταλείψει την οικογένεια και ο πατέρας, ένας απόστρατος αξιωματικός, επιβάλλει στις τρεις κόρες του, καθώς και στο νόθο γιο της μεγαλύτερης, κατ' οίκον περιορισμό. Μετά το θάνατό του, το κλονισμένο αυτό οικοδόμημα καταρρέει και οι τρεις αδελφές έρχονται μοιραία σε σύγκρουση, ζώντας η καθεμιά το δικό της δράμα. Η πρωτότοκη, Ελένη, διαποτισμένη με τα ήθη της εποχής και την στενή επαφή με τον πατέρα της, προσπαθεί να πάρει τη θέση του. Η επαναστάτρια Μαρία το σκάει μ’ έναν λοχαγό της υγειονομικής υπηρεσίας, ενώ η νεότερη Άννα, προσπαθώντας να ισορροπήσει σ' αυτή την κατάσταση αστάθειας καταστρέφεται πλήρως.

απουσίες

Ελλάδα/Greece, 1987, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Βασίλης Βαφέας/Vasilis Vafeas. Σεν./Scr.: Βασίλης Βαφέας/Vasilis Vafeas. Φωτ./Cin.: Ντίνος Κατσουρίδης/Dinos Katsouridis. Μοντ./Ed.: Ντίνος Κατσουρίδης/Dinos Katsouridis. Ηθ./Cast: Τάσος Υφάντης/Tasos Yfantis, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη/Karyofyllia Karabeti, Αθηνόδωρος Προύσαλης/Athinodoros Prousalis. Παρ./Prod.: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), ΕΤ1, ΣΙΓΜΑ ΦΙΛΜ. Διάρκεια/Dur.: 90΄.

Μετά από ένα σοβαρό ατύχημα με τη μηχανή, γύρω από το κρεβάτι του οδηγού στο νοσοκομείο, μαζεύονται συγγενείς και φίλοι και ανακαλούν στη μνήμη τους τις σημαντικές στιγμές που μοιράστηκαν με τον τραυματισμένο άνθρωπό τους. Έτσι, μέσα από τα φλας μπακ των αναμνήσεών τους, σκιαγραφείται η προσωπικότητα του τραυματία, ενώ παράλληλα και οι ίδιοι έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τα απωθημένα, τις φιλοδοξίες αλλά και τις ενοχές του παρελθόντος τους. Μια σατιρική έως και σαρκαστική ματιά στους εγωισμούς και τις έριδες που διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις.

 120 ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ - Χάρης Σώζος

Ελλάδα/Greece, 1978, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Κώστας Φέρρης/Costas Ferris. Σεν./Scr.: Κώστας Φέρρης/Costas Ferris, Γιώργος Σκούρτης/Giorgos Skourtis. Φωτ./Cin.: Σταύρος Χασάπης/Stavros Hassapis. Μοντ./Ed.: Δέσποινα-Δανάη Μαρουλάκου/Danae-Despo Maroulakou. Μουσ./Mus.: Νίκος Κυπουργός/Nikos Kypourgos. Ηθ./Cast: Μυρτώ Παράσχη/Myrto Parashi, Σπύρος Σακκάς/Spyros Sakkas, Ηρώ Κυριακάκη/ Iro Kyriakaki. Παρ./Prod.: Κώστας Φέρρης/Costas Ferris. Διάρκεια/Dur.: 87΄.

Τον Αύγουστο η Αθήνα απομένει μια άδεια και μοναχική πόλη. Μια πόλη που ανήκει αποκλειστικά στους περιπλανώμενους τρελούς της. Κατά τη διάρκεια της πανσέληνου του μήνα ένας μελαγχολικός δάσκαλος ωδικής ερωτεύεται μια απόκοσμη κοπέλα, η οποία περιμένει την επιστροφή του αγαπημένου της, όπως της είχε υποσχεθεί πριν από ένα χρόνο ακριβώς. Ωστόσο, τη συγκεκριμένη χρονιά, η πανσέληνος πρωτοεμφανίζεται την 1η Αυγούστου, κάτι που σημαίνει ότι για τους επίδοξους εραστές θα υπάρξει και μια δεύτερη ευκαιρία, 29 ημέρες αργότερα. Λυρική καταγραφή ενός τρελού έρωτα και ελεύθερη μεταφορά του “Λευκές Νύχτες” του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι.

2ΦΕΓΓΑΡΙΑ.01

Κροατία-Σλοβενία/Croatia-Slovenia,2014, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Zvonimir Jurić. Σεν./Scr.: Zvonimir Jurić,Jelena Paljan. Φωτ./Cin.: Branko Linta. Μοντ./Ed.: Dubravka Turić, Tomislav Pavlic.Μουσ./Mus.: Jura Ferina, Pavao Miholjević. Ηθ./Cast: Ivo Gregurevic, Mirjana Karanovic, Igor Kovac. Παρ./Prod.: Ankica Juric Tilic, Kinorama, ForumLjubljana. Sales: New Morning Films. Διάρκεια/Dur.: 98΄.

Η ταινία διαδραματίζεται μέσα σε μια νύχτα, στην επαρχία Σλαβονία της ανατολικής Κροατίας και αποτελείται από τρεις αλληλένδετες ιστορίες, οι οποίες αποκαλύπτουν το δράμα μιας ένοχης συνείδησης. Η Μιριάνα αφήνει το ακινητοποιημένο όχημά της και περπατά σε έναν σκοτεινό, έρημο δρόμο. Στη συνέχεια συναντάει τον μελαγχολικό, λιγομίλητο Ίβο ο οποίος, παρά την περασμένη ώρα, δουλεύει στη συγκομιδή ενός καλαμποκοχώραφου. Παρ 'όλα αυτά οδηγεί τη νευρική γυναίκα ως το αυτοκίνητό της, επιβεβαιώνει ότι δεν έχει καύσιμα και την πηγαίνει σε ένα βενζινάδικο. Η εντάσεις ξεκινάνε όταν ο υπεύθυνος του πρατηρίου, επιμένει να την πάει πίσω ο ίδιος, λέγοντάς της ότι ο Ίβο είναι καταδικασμένος βιαστής.

KOSAC The Reaper

Σερβία-Γερμανία/Serbia-Germany,2015, εγχρ./col.
Σκην./Dir.-Σεν./Scr.:Goran Radovanovic.Φωτ./Cin.: Axel Schneppat.Μοντ./Ed.: Andrija Zafranovic.Μουσ./Mus.:Eleni Karaindrou, Irena Popovic.Ηθ./Cast:Filip Subaric, Nebojsa Glogovac, Denis Muric.Παρ./Prod.: Nico Hain, Nama Filma, Sein + Hain, ZDF/Arte. Sales: . Διάρκεια/Dur.: 97΄.

Το φιλμ επικεντρώνεται σε μια μικρή σερβική κοινότητα που ζει σε ένα, προστατευόμενο από τον ΟΗΕ, θύλακα στο μουσουλμανικό Κοσσυφοπέδιο, εξετάζοντας την κληρονομιά της εθνοκάθαρσης και των εμφύλιων συγκρούσεων μέσα από τα μάτια ενός μικρού αγοριού, του Νέναντ. Κάθε μέρα ο Νέναντ πηγαίνει από το αγρόκτημα του πατέρα του σε ένα σχολείο χωρίς άλλους μαθητές με ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο της ειρηνευτικής δύναμης. Το μόνο που θέλει ο Νέναντ, όπως κάθε παιδί, είναι κάποιους φίλους στην ίδια ηλικία μ' αυτόν. Κάθε μέρα, μέσα από τις σχισμές παρατήρησης του στρατιωτικού οχήματος προσέχει έναν Αλβανόφωνο, συνομήλικο του βοσκό που έχει χάσει τον πατέρα του στον πόλεμο και μισεί τους Σέρβους.

ENCLAVE10

Ουγγαρία-Γερμανία/Hungary-Germany,2015, εγχρ./col.
Σκην./Dir.-Σεν./Scr.:Lili Horvath.Φωτ./Cin.: Robert Maly.Μοντ./Ed.: Daniel Szabo.Μουσ./Mus.:Gabor Presser.Ηθ./Cast:Kinga Vecsei, Zsolt Antal, Ede Kovacs.Παρ./Prod.: Popfilm, Detailfilm, Filmpartners. Sales: Hungurian Film Fund. Διάρκεια/Dur.:94΄.

Αν και μόλις 19 ετών, η Μάγια έχει τον δικό της χώρο σε ένα υποβαθμισμένο κτιριακό συγκρότημα, όπου συνήθως μένει κι ο μικροκακοποιός σύντροφός της Κρις. Ο τετράχρονος γιος τους Κριστιάν, ένα χαριτωμένο, ξανθό αγοράκι, εξακολουθεί να ζει στο επαρχιακό ορφανοτροφείο, όπου συναντήθηκαν και μεγάλωσαν η Μάγια με τον Κρις και το οποίο απέχει αρκετά από τη Βουδαπέστη. Ο πατέρας του παιδιού φέρεται σαν να μην έχει κανένα ενδιαφέρον για το “μουγκό παιδί” όπως το αποκαλεί. Η Μάγια όμως ονειρεύεται να πάρει την επιμέλεια του μικρού ώστε να μπορούν να ζήσουν μαζί. Για να τα καταφέρει, αποφασίζει να ανοίξει ένα πλυντήριο κάνοντας αίτηση για ένα μικρό δάνειο από το τοπικό κοινοτικό κέντρο.

WEDNESDAYCHILD0

Αγγλία/UK,2015, εγχρ./col.
Σκην./Dir.-Σεν./Scr.:Helen Walsh. Φωτ./Cin.: Tobin Jones.Μοντ./Ed.: Kyle Ogden. Μουσ./Mus.: David A. Hughes.Ηθ./Cast: Lauren McQueen, Brogan Ellis, Stephen Lord. Παρ./Prod.: David A. Hughes, David Moores,Red Union Films. Sales: . Διάρκεια/Dur.: 92΄.

Η Σέλι είναι ένα 15χρονο κορίτσι που αναγκάζεται, από τα εφηβικά της χρόνια, να λειτουργήσει ως παρένθετη μητέρα για τον μικρότερο αδελφό της, Τζερόμ. Μαχόμενη ενάντια στην άγνοια του μεγαλύτερου αδελφού της και τις αναποτελεσματικές συμβουλές της κοινωνικής λειτουργού, ελκύεται από τον Μίκι, τον ντόπιο ενεχυροδανειστή και μπράβο ο οποίος επωφελείται από τις εφηβικές της ευαισθησίες. Στη συνέχεια συναντά και κάνει φίλη την ευκατάστατη Ρέιτσελ που ζει σε ένα προστατευμένο παράδεισο, χωρίς να υποψιάζεται πως εκείνη έχει τη δική της διφορούμενη ατζέντα. Στην πραγματικότητα, το μόνο άτομο που τη νοιάζεται είναι ο καταδεκτικός γείτονάς της Κίεραν που ενεργεί ως φύλακας άγγελος της.

Violators

Κύπρος-Σλοβενία-Ελλάδα/Cyprus-Slovenia-Greece, 2015, εγχρ./col.
Σκην./Dir.:Κύρος Παπαβασιλείου/Kyros Papavassiliou. Σεν./Scr.:Κύρος Παπαβασιλείου/Kyros Papavassiliou, Μαρία Βαρνακίδου/Maria Varnakkidou,Γιώργος Ζώης/Giorgos Zois, Φίλιππος Γιαννικούρης/Philippos Yiannikouris.Φωτ./Cin.: Κωνσταντίνος Όθωνος/Konstantinos Othonos.Μοντ./Ed.: Γιαννης Χαλκιαδάκης/Yannis Chalkiadakis.Μουσ./Mus.:Νίκος Βελιώτης/Nikos Veliotis.Ηθ./Cast:Μαρίσα Τριανταφυλλίδου/Marisha Triantafyllidou,Θοδωρής Πεντίδης/Thodoris Pentidis,Χριστόδουλος Μάρτας/Christodoulos Martas.Παρ./Prod.: Κύρος Παπαβασιλείου/Kyros Papavassiliou, Μόνικα Νικολαίδου/Monica Nicolaidou,Γιαννης Χαλκιαδάκης/Yannis Chalkiadakis, Γιώργος Πάντζης/Giorgos Pantzis, Bojan Mastilovic, dryTree Films, Filmblades, Restart Productions. Sales: . Διάρκεια/Dur.: 82΄.

Τι θα γινόταν αν ο Κώστας Καρυωτάκης επέστρεφε στις μέρες μας και ζούσε ξανά την τελευταία μέρα της ζωής του, γνωρίζοντας ότι θα αυτοκτονήσει; Εντελώς αποκομμένος από το παρελθόν και τη μνήμη του, ο “επιβάτης” συναντά μια παλιά του αγάπη κι επιχειρεί να αυτοπροσδιοριστεί προκαλώντας την προκαθορισμένη μοίρα του. Εκείνη του αποκαλύπτει πως είναι ο διάσημος ποιητής, που αυτοκτόνησε το 1928 και που, κάθε χρόνο, επιστρέφει στο ίδιο μέρος την επέτειο του θανάτου του.

Εντυπωσεις ενος πνιγμενου

Γαλλία-Ελβετία/France-Switzerland,2015,εγχρ./col.
Σκην./Dir.:Philipe Garrel.Σεν./Scr.:Jean-Claude Carrière, Caroline Deruas, Philipe Garrel.Φωτ./Cin.: Renato Berta.Μοντ./Ed.: François Gédigier.Μουσ./Mus.:Jean-Louis Aubert.Ηθ./Cast:Clotilde Courau,Stanislas Merhar,Lena Paugam. Παρ./Prod.: Saïd Ben Saïd, Michel Merkt. Sales: Wild Bunch. Διάρκεια/Dur.:73΄.

Ο Πιέρ και η Μανόν είναι ένα ζευγάρι φτωχών σκηνοθετών ντοκιμαντέρ, οι οποίοι επιβιώνουν κάνοντας δουλειές του ποδαριού. Όταν Πιέρ συναντά τη νεαρή εκπαιδευόμενη Ελισάβετ, την ερωτεύεται κεραυνοβόλα, αλλά παράλληλα δεν θέλει να χαλάσει τη σχέση του με την Μανόν. Όμως από μια αναπάντεχη συγκυρία η νέα κοπέλα ανακαλύπτει πως και η Μανόν έχει κρυφό εραστή. Όταν τελικά το εκμυστηρεύεται στον Πιερ, έρχεται η ώρα δύσκολων αποφάσεων και για τους τρεις τους.

L Ombre Des Femmes

Τσεχία-Σλοβακία/Czech Republic-Slovakia,2015,εγχρ./col.
Σκην./Dir.-Σεν./Scr.:Slávek Horák.Φωτ./Cin.: Jan Stastný.Μοντ./Ed.: Vladimír Barák.Μουσ./Mus.: /. Ηθ./Cast:Alena Mihulová,Eva Matalová,Bolek Polívka.Παρ./Prod.: Slávek Horák, Ceská Televize, TVORBA films. Sales: . Διάρκεια/Dur.: 92΄.

Ο καθένας γνωρίζει το τετελεσμένο της ανθρώπινης ύπαρξης αλλά η συνειδητοποίηση των πραγματικών ορίων της ζωής έρχεται στον καθένα μας ξεχωριστά και συχνά απροσδόκητα. Η αφοσιωμένη κατ 'οίκον νοσοκόμα Βλάστα ζει για τον σύζυγό της, την κόρη της αλλά και τους ασθενείς της. Κάποια μέρα όμως τα πράγματα αλλάζουν και η Βλάστα αναγκάζεται να λειτουργήσει σε “άγνωστα νερά”. Από'κει κι έπειτα δραματικές αλλά και χιουμοριστικές καταστάσεις μπλέκονται καθώς η Vlasta συνειδητοποιεί ότι μπορεί να χρειαστεί κι αυτή με τη σειρά της φροντίδα.

HOMECARE06

Γερμανία-Κόσοβο-ΠΓΔΜ-Γαλλία/Germany, Kosovo, FYROM, France, 2015, εγχρ./col.
Σκην./Dir.-Σεν./Scr.:Visar Morina. Φωτ./Cin.:Matteo Cocco. Μοντ./Ed.: Stefan Stabenow.Μουσ./Mus.: Benedikt Schiefer. Ηθ./Cast:Val Maloku, Astrit Kabashi, Adriana Matoshi. Παρ./Prod.:Nicole Gerhards, NiKo Film. Sales: Heretic. Διάρκεια/Dur.:104΄.

Ο δεκάχρονος Νόρι μαζί με τον πατέρα του Γκεζίμ περιφέρονται στους δρόμους του Κοσόβου όπου πωλούν τσιγάρα καταφέρνοντας μετά βίας να κερδίζουν τα προς το ζην. Μόνο λίγα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο Γκεζίμ δελεάζεται και μεταναστεύει στη Γερμανία σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, αφήνοντας το γιο του πίσω. Πλημυρισμένος από ένα συναίσθημα ερημιάς και απελπισμένος για να αποκτήσει κάποια αίσθηση σταθερότητας, ο Νόρι ξεκινάει για ένα επικίνδυνο ταξίδι προς τη Γερμανία σε αναζήτηση του πατέρα του. Η επιμονή, η αντοχή και το ατόφιο θάρρος του θεωρεί ότι είναι αρκετά για να τον καθοδηγήσουν ως εκεί.

BABAI01

Ελλάδα/Greece,2015,εγχρ./col.
Σκην./Dir.:Δημήτρης Αθανίτης/Dimitris Athanitis.Σεν./Scr.:Δημήτρης Αθανίτης/Dimitris Athanitis,Γιώργος Μακρής/Yorgos Makris.Φωτ./Cin.: Γιάννης Φώτου/Yannis Fotou.Μοντ./Ed.: Σταμάτης Μαγουλάς/Stamatis Magoulas.Μουσ./Mus.:Papercut.Ηθ./Cast:Γιάννης Στάνκογλου/Yannis Stankoglou, Μενέλαος Χαζαράκης/Menelaos Hazarakis,Εύα Στυλάντερ/Eva Stylander.Παρ./Prod.: Δημήτρης Αθανίτης/Dimitris Athanitis, Πάνος Παπαδόπουλος/Panos Papadopoulos, DNAFilms,ProsenghishiLtd. Sales: . Διάρκεια/Dur.: ΄.

Με επίκεντρο την περιοχή του Ασπρόπυργου ο Δημήτρης Αθανίτης αναπτύσσει μια ιστορία εμμονής και εκδίκησης. Ο Άρης είναι ένας μοναχικός 35άρης, χωρισμένος,που δουλεύει σε ένα εργοστάσιο. Όταν ξαφνικά απολύεται χωρίς καμιά προειδοποίηση, αποφασίζει να αποδώσει δικαιοσύνη ο ίδιος, καθώς νιώθει θύμα μιας ακραίας αδικίας. Όμως ο Άρης δεν είναι μόνος του. Έχει μαζί του και τον εξάχρονο γιο του.

invisible

Ελλάδα/Greece,2015,εγχρ./col.
Σκην./Dir.-Σεν./Scr.-Φωτ./Cin.:Νίκος Κορνήλιος/Nikos Kornilios. Μοντ./Ed.:Ευγενία Παπαγεωργιου/Evgenia Papageorgiou.Ηθ./Cast: ΆρτεμιςΙωάννου/Artemis Ioannou, Μελίσσα Κωτσάκη/Melissa Kotsaki, Θοδωρής Ματινόπουλος/Thodoris Matinopoulos.Παρ./Prod.: /Νίκος Κορνήλιος/Nikos Kornilios.Διάρκεια/Dur.: 75΄.

Μπαίνει στη ζωή σου μαθαίνει λεπτομέρειες / από το παρελθόν σου από το σώμα σου / από τις καθημερινές σου συνήθειες / Η ζωή χωρίς αυτήν την ελεητική παρουσία / δεν έχει πια νόημα - και ξαφνικά / φεύγει και η ζωή δεν έχει νόημα... Το πένθος / διαρκεί έναν καιρό κι αν ζήσεις - που θα ζήσεις/αρχίζεις ξανά ν' αφηγείσαι τις ίδιες λεπτομέρειες / από το παρελθόν, ν' αφήνεις το σώμα σου / σ' ένα άλλο σώμα, να μοιράζεσαι ξανά την κάθε σου μέρα / Η επανάληψη αυτή σε μαθαίνει. Σε μαθαίνει ν' αγνοείς / τη βεβαιότητα των καταφάσεων. Σε μαθαίνει ν' αγνοείς / την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική μιας ζωής με νόημα.

Το Κυπαρίσσι Του Βυθού3

Ρουμανία-Γαλλία/Romania-France,2015,εγχρ./col.
Σκην./Dir.-Σεν./Scr.: Corneliu Porumboiu.Φωτ./Cin.: Tudor Mircea.Μοντ./Ed.: Roxana Szel. Μουσ./Mus.: /. Ηθ./Cast: Toma Cuzin, Adrian Purcarescu,Corneliu Cozmei. Παρ./Prod.:Marcela Ursu, 42 Km Film, Rouge International. Sales: Wild Bunch. Διάρκεια/Dur.:89΄.

O Κόστι ζει μια ήσυχη ζωή. Τη νύχτα του αρέσει να διαβάζει ιστορίες στον 6χρονο γιο του, για να τον βοηθήσει να κοιμηθεί. Αγαπημένο τους παραμύθι είναι ο Ρομπέν των Δασών. Ο Κόστι βλέπει τον εαυτό του ως ήρωα -σωτήρα και υπερασπιστής των καταπιεσμένων. Ένα βράδυ, ο γείτονάς του τον επισκέπτεται απρόσμενα και μοιράζεται ένα μυστικό: υπάρχει θησαυρός θαμμένος στον κήπο των παππούδων του. Αν ο Κόστι βρει έναν ανιχνευτή μετάλλων για να βοηθήσει στον εντοπισμό του, αυτός θα του δώσει το ήμισυ. Οι δύο συνεργοί έχουν ένα σαββατοκύριακο για να εντοπίσουν τον θησαυρό. Για χάρη της οικογένειάς του και παρά τα κάθε λογής εμπόδια ο Κόστι αρνείται να τα παρατήσει.

Comoara TheTreasure

Κρίση οικονομική, ηθική, πολιτική. Το ένα μετά το άλλο έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική κοινωνία, κι όχι μόνο. Ο κινηματογράφος, όμως, αν και ο ίδιος σε κρίση, δεν έπαψε να καταγράφει γεγονότα αλλά και να εκφράζει αγωνίες, άγχη και προβληματισμούς του κάθε δημιουργού. Αυτόν τον κινηματογράφο – με επίκεντρο πάντα Ευρώπη κι Ελλάδα - προβάλλει και προωθεί το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Μπορεί τα capital controls να έχουν προκαλέσει προβλήματα, το Πανόραμα όμως εξακολουθεί να υποστηρίζει την έρευνα και την προσωπική έκφραση, να προβάλλει ταινίες που έχουν κάτι να πουν στο σημερινό κοινό, χωρίς να επιβάλλει…film controls.

Η ανεργία, η μετανάστευση, τα καθημερινά άγχη αλλά κι οι υπαρξιακές αναζητήσεις, παρουσιάζονται στις ταινίες του φετινού διαγωνιστικού τμήματος: η πολιτική και το μαύρο χιούμορ στο «Ο θησαυρός» του Κορνέλιου Πορουμπόιου, ο αντίκτυπος ενός πρόσφατου πολέμου στο σπονδυλωτό «The Reaper» του Ζβόνιμιρ Γιούριτς, ο φυλετικός διχασμός στη συγκλονιστικό «Enclave» του Γκόραν Ραντοβάνοβιτς, η αναζήτηση κοινωνικής ταυτότητας στο «The Wednesday Child» της Λίλι Χόρβαθ, ο αλτρουισμός στη δραματική κωμωδία «Home Care» του Σλάβεκ Χόρακ, οι περιπλοκές των ερωτικών σχέσεων στο «L’ombre des femmes» του Φιλίπ Γκαρέλ και η μετανάστευση στο υποψήφιο για Όσκαρ «Babai» του Βίζαρ Μορίνα.

Η μετανάστευση είναι το κεντρικό θέμα και στο «Ζενάιντα» των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου μιας απ’ τις ελληνικές ταινίες του διαγωνιστικού μαζί με τα «Invisible» («Αόρατος») του Δημήτρη Αθανίτη, όπου η κρίση και η ανεργία επηρεάζουν δραματικά τη ζωή ενός άντρα, «Το κυπαρίσσι του βυθού» του Νίκου Κορνήλιου, λυρική ταινία για τη σχέση ανθρώπου και φύσης και «Οι εντυπώσεις ενός πνιγμένου» του Κύπριου Κύρου Παπαβασιλείου, ποιητικό/φιλοσοφικό δοκίμιο αναζήτησης ταυτότητας, με αφετηρία τον αυτόχειρα Κώστα Καρυωτάκη.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ταινίες σε αβάν-πρεμιέρ: «Αίμα από το αίμα μου» του Μάρκο Μπελόκιο, «Mustang» της Τουρκάλας Ντενίζ Γκάμζε Εργκούβεν, «Maraviglioso Boccaccio» των βετεράνων Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, «Deadly Casting» του Δημήτρη Παναγιωτάτου και το «Brooklyn» του Τζον Κρόλι (επίσημη λήξη του φετινού φεστιβάλ).

Ο ελληνικός κινηματογράφος κυριαρχεί και στα παράλληλα τμήματα του φεστιβάλ. Αφενός με τους «Αιγυπτιώτες του ελληνικού σινεμά» όπου έχουμε την ευκαιρία να δούμε τα «Δυο φεγγάρια τον Αύγουστο» του Κ. Φέρρη, «Απουσίες» του Γ. Κατακουζηνού, «Στο δρόμο του Λαμόρε» του Δ. Μαυρίκιου, «Ρόζα» του Χ. Χριστοφή, «Ιδιότητες του 2» του Αχ. Κυριακίδη και «120 ντεσιμπέλ» του Β. Βαφέα. Αφετέρου με το αφιέρωμα στον Βασίλη Βαφέα όπου θα απολαύσουμε τα «Ο έρωτας του Οδυσσέα», «Κάθε Σάββατο» και «Κοσμικό Ανατομείο», ενώ θα προβληθεί και απόσπασμα από τη νέα του ταινία, «Risalto».

Μικρό αφιέρωμα και στον Ελληνοαμερικανό σκηνοθέτη Τζον Κασσαβέτη, πατριάρχη του ανεξάρτητου κινηματογράφου, με τα «Σκιές», «Η δολοφονία ενός Κινέζου μπούκι» και «Νύχτα Πρεμιέρας». Ενώ, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ορσον Γουέλς, το Πανόραμα προβάλει τέσσερις ταινίες του μεγάλου εικονοκλάστη: «Οι υπέροχοι Αμπερσον» (αποκαταστημένη κόπια), «Ο άρχων του κακού», «Η δίκη», «Φάλσταφ: οι καμπάνες του μεσονυκτίου».

Τέλος στα τιμώμενα πρόσωπα του φετινού Πανοράματος ανήκουν ο σημαντικός Γάλλος σκηνοθέτης, Μπερτράν Ταβερνιέ (ειδικό αφιέρωμα με τέσσερις ταινίες: «Η ζωή και τίποτε άλλο», «Quai d’Orsay», «Capitaine Conan» και «In the Electric Mist») και ο συνθέτης Διονύσης Σαββόπουλος, για την μουσική επένδυση στα φιλμ «Μαρτυρίες», «Happy Day» και «Τεριρέμ».

Νίνος Φένεκ Μικελίδης

footer-34th-sponsors