Η κινητήριος δύναμη όλων των ταινιών βρίσκεται πίσω από την καλλιτεχνική ματιά των σκηνοθετών τους. Είναι εκείνοι που φαντάζονται την πραγμάτωση ενός σεναρίου, ελέγχουν τις καλλιτεχνικές πτυχές του έργου και καθοδηγούν το τεχνικό συνεργείο και τους ηθοποιούς. Αναπτύσσουν ένα όραμα και αποφασίζουν πώς πρέπει να δείχνει και τί θα πρέπει να αποκομίσει το κοινό από αυτό. Κατά κάποιο τρόπο, είναι οι κύριοι αφηγητές μιας ιστορίας.
Πασίγνωστοι, απλώς γνωστοί ή άγνωστοι στο ευρύ κοινό, σπουδαγμένοι, με καριέρες συχνά ακαδημαϊκές, ή εμπειροτέχνες, άλλοτε ηθοποιοί που μεταπήδησαν στην σκηνοθεσία, ή παρέμειναν και στον χώρο της υποκριτικής, οι σκηνοθέτες παραμένουν ο θεμέλιος λίθος, που πάνω του οικοδομήθηκε το σινεμά & το θέατρο.Ο ελληνικός κινηματογράφος, ως γνήσιο τέκνο του ευρωπαϊκού, επηρεάζεται από τα συνηπειρωτικά είδη και δηλώνει τον θαυμασμό του γι' αυτά.
Στο παρόν αφιέρωμα, νέοι αλλά και καταξιωμένοι έλληνες σκηνοθέτες, προτείνουν και προλογίζουν τις δικές τους αγαπημένες ευρωπαίκες ταινίες και τους δημιουργούς τους.

Ο Δήμος Αβδελιώδης, είναι ο δημιουργός εκείνος που ποτέ δεν αντιμετώπισε την τέχνη ως επάγγελμα. Ενδιαφέρεται για το αρχέτυπο και τείνει σε αυτό ψάχνοντας την αλήθεια ή, έστω, τα σωστά κριτήρια. Σπούδασε φιλοσοφία, παρακολούθησε υποκριτική, δίδαξε κινηματογράφο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου και παραμένει σκηνοθέτης & σεναριογράφος. 'Εχει στην κατοχή του βραβείο FIPRESCI και τα έργα του έχουν διακριθεί σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, Κάννες, Βερολίνο, Δράμα, Νέο Δελχί, Θεσσαλονίκη. Προτείνει το "La regle du jeu" του Jean Renoir, γιατί είναι αλησμόνητο εξαιτίας του οίστρου, του ενθουσιώδους παραληρήματος, και παράλληλα της γλυκόπικρης τραγικής ειρωνείας, που διατρέχει πηγαία και αφοπλιστικα την ταινία.

Ο Αλέξανδρος Αβρανάς, ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Αποφοίτησε, αλλά τελικά τον κέρδισε το Βερολίνο. Για την πρώτη του ταινία, "Without", κέρδισε επτά βραβεία στο 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και προτάθηκε για το βραβείο σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μιλάνου. Για την ταινία του "Miss Violence", έφυγε με τέσσερα βραβεία από το Φεστιβάλ της Βενετίας το 2013, τα δύο είναι τα πιο σημαντικά που έχει λάβει ελληνική ταινία εδώ και χρόνια στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Προτείνει το "Salo" του Pier Paolo Pasolini, θαυμάζοντας την τόλμη του γι' αυτό το έργο τέχνης που δεν έχει λειανθεί, από ένα βαθιά σκεπτόμενο άνθρωπο, με πολιτική θέση στα πράγματα.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα, και παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στο ινστιτούτο Φιλμολογίας της Σορβόνης. Από το 1974 σκηνοθετεί, με ξεχωριστό αφηγηματικό στυλ. Φανατικός πολέμιος του ρεαλισμού, διανύει στις ταινίες του παράξενες, γεναιόδωρες διαδρομές. Οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και έχουν τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις (Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, βραβείο FIPRESCI κ.ά.). Προτείνει την καλύτερη για εκείνον ταινία στην καρίερα του Jacques Demy, τη "Lola", εντυπωσιασμένος από την κομψότητα που η ταινία αντιπαραθέτει στην απελπισία. Για εκείνον, είναι το αίνιγμα της τέχνης που έκανε το θαύμα του ακόμα μία φορά.

Ο Δημήτρης Παναγιωτάτος, είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και θεωρητικός του κινηματογράφου. Σπούδασε κινηματογράφο στο Παρίσι, έγραψε βιβλία, άρθρα, μελέτες και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής
Ακαδημίας Κινηματογράφου. Γοητεύθηκε από το θρίλερ, το φιλμ νουάρ, το φανταστικό, την επιστημονική φαντασία, είδη σπάνια στον ελληνικό κινηματογράφο, κι όμως πολύ ελληνικά, όπως πιστεύει, τα οποία αναμειγνύει στις ταινίες του με έναν ιδιόμορφο ερωτισμό. Με πολλές διακρίσεις και υποψηφιότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Σαν Σεμπαστιάν, Βαρκελώνη, Μόντρεαλ, Ν. Υόρκη, Παρίσι, Αλεξάνδρεια κ.α.). Προτείνει το ψυχολογικό θρίλερ "Tras el crystal", την πρώτη μεγάλη μήκους ταινία του Agustí Villaronga, που τον στοίχειωσε και τον σόκαρε όταν του υπενθύμισε την τρομακτική αλήθεια του.

Ο Γιάννης Οικονομίδης ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει νομικά, αλλά στο τρίτο έτος εγκατέλειψε τη Νομική και ξεκίνησε σπουδές κινηματογράφου. Οι ταινίες του είναι γροθιά στο στομάχι και αποτελούν εξαιρετικό δείγμα σαρκαστικής και καταγγελτικής κινηματογραφίας. 'Εχει στην κατοχή του διακρίσεις από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, βραβεία Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και συμμετοχή στις Κάννες. Προτείνει το "The Death of Mr.Lazaresku" του Cristi Puiu, γιατί είναι η ταινία που τον εμβόλισε. Ένα από τα λίγα έργα τέχνης που τον μετατόπισαν και τον έκαναν να βιώσει τόσο έντονα θυμό και παράπονο.

Ο Δημήτρης Αθανίτης με σπουδές Αρχιτεκτονικής στο βιογραφικό του, δεν είναι καθόλου παράξενο που επαναφέρει σταθερά στο έργο του τις πολλαπλές όψεις της Αθήνας. Η πρώτη ταινία του κέρδισε δύο διακρίσεις στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ η δεύτερη ταινία του ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Αλέξανδρο και κέρδισε το Βραβείο Ερμηνείας. Ο πρώτος γενικός γραμματέας -και ιδρυτικό μέλος- της Ελληνικής Ακαδημίας του Κινηματογράφου αγαπά την άποψη, το στυλ και την οικονομία χρόνου και αντιπαθεί το πομπώδες, το δήθεν και το αναμάσημα των κλισέ. Προτείνει το "The State of Things" του Wim Wenders, γοητευμένος από τις ασπρόμαυρες εικόνες της, από το μοναδικό ταξίδι της στα κινηματογραφικά είδη και από την απόπειρα της για συνολική επανατοποθέτηση του σινεμά και της θέσης των δημιουργών του.

Ο Γιάννης Σακαρίδης σπούδασε Φωτογραφία, Ιστορία Τέχνης και Κινηματογράφο στο Λονδίνο. Γύρισε ντοκιμαντέρ για το BBC, ταινίες μικρού μήκους και συμμετείχε σε 14 παραγωγές. Τιμήθηκε με Ειδική Μνεία στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας στη Θεσσαλονίκη, με το Ειδικό βραβείο της Επιτροπής και το βραβείο Καλύτερης Μουσικής του 29ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και το πρώτο βραβείο στο 4ο Crossroads Co-production Forum στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και είχε μια απίστευτη φεστιβαλική διαδρομή από το Τορόντο στην Κορέα, στο Σάο Πάολο για να φτάσει επίσης σε πολλές ευρωπαϊκές διοργανώσεις, και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Προτείνει το "My Name is Joe" του Ken Loach, μια ταινία με έντονο το κωμικοτραγικό στοιχείο, βαθιά συναισθηματική και συγκινητική, φτιαγμένη με πάθος και μαεστρία από τον σκηνοθέτη της.

Ο Βασίλης Μαζωμένος έχει δώσει διαλέξεις, συμμετείχε και διεύθυνε ημερίδες και συνέδρια για τον κινηματογράφο, ασχολήθηκε με την διδασκαλία του. Έχει διατελέσει μέλος διεθνών κριτικών επιτροπών σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Καλαμάτας και αντιπρόεδρος στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος, συγγραφέας και παραγωγός ταινιών, μέλος της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Έχει πάμπολλες υποψηφιότητες για βραβείο καλύτερης ταινίας διεθνώς, κρατικά βραβεία, ένα διεθνές βραβείο καριέρας (Fantasporto 2001), το ειδικό βραβείο της επιτροπής στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και βραβεία στο Λονδίνο και την Κύπρο. Προτείνει το "L' annee dernier a Marienbad" του Alain Resnais, την επιτομή του σύγχρονου κινηματογράφου, όπως την αποκαλεί. Ένα έργο που ξεπερνά τις διαστάσεις μιας ταινίας και γίνεται εμπειρία.

 

Εύα Μπουντούρη

pass poster 600dpi 30X50cm

"Πέρασμα" (2014), 7', Φαντασίας

Στην Ευρώπη του κοντινού μας μέλλοντος, οι άνθρωποι παραδίδονται σε μια συνεχή ουρά θανάτου.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Λάμπρος Γεωργόπουλος
Ηθοποιοί: Ορέστης Δικαίος, Αναστασία Μπάλιου
Παραγωγός: Βασίλης Μαζωμένος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Παπανδρικόπουλος
Μοντάζ: Γιάννης Κωσταβάρας
Production Design: Βασίλης Μαζωμένος
Sound Design: Νίκος Τσινές

stairs poster 600dpi 30X50cm

"Σκάλες" (2014), 6', Φαντασίας

Ένας νέος άντρας αργοπορεί στην εργασία του και ...χάνεται.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Αναστασία Μπάλιου
Ηθοποιοί: Βασίλης Γεωργοσόπουλος, Γιώργος Ζιώγαλας
Παραγωγός: Βασίλης Μαζωμένος
Διευθυντής Φωτογραφίας, Μοντάζ: Γιάννης Κωσταβάρας
Production Design: Βασίλης Μαζωμένος
Sound Design: Γιώργος Ραμαντάνης, DNA
Πρωτότυπη μουσική: Master Heatwave

WAITING poster

"Αναμονή" (2014), 6', Φαντασίας

Ένας Άντρας, ένας θάνατος, στην άκρη της πόλης.

Σενάριο, Σκηνοθεσία, Μοντάζ: Θάνος Κ.
Ηθοποιοί: Τάσσος Ζιάκκας, Γιώργος Ζιώγαλας, Δημήτρης Καλημέρης, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Μάρκος Ζωίδης
Παραγωγός: Βασίλης Μαζωμένος
Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Παπανδρικόπουλος
Production Design: Βασίλης Μαζωμένος
Sound Design & Πρωτότυπη μουσική: Master Heatwave

house internal poster

"Σπίτι/Εσωτερικό" (2014), 12', Δράμα

Ένας νέος μεγαλώνει με τη φροντίδα του υπηρέτη του, μέχρι που μια κληρονομιά χαλάει τις ισορροπίες.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Ορέστης Δικαίος
Ηθοποιοί: Κώστας Φιλίππογλου, Ρωμανός Καλοκύρης, Διονύσης Κονδάκης
Παραγωγός: Βασίλης Μαζωμένος
Διευθυντής Φωτογραφίας: Ιβάν Βουντίδης
Μοντάζ: Θάνος Κ.
Πρωτότυπη μουσική: Αλέξανδρος Χριστάρας (DNA)
Σκηνικά: Έφη Ζυγούρη
Κοστούμια: Μάγδα Καλορύτη
Sound Design: Γιώργος Ραμαντάνης

where poster

"Που" (2014), 12', Δράμα

Όταν κάποιος χάνει τη δουλειά του δεν έχει και πολλές επιλογές.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Βασίλης Ντάνης
Ηθοποιοί: Λάμπρος Κτεναβός, Dilo Ahmet, Mellie Economou
Παραγωγός: Βασίλης Μαζωμένος
Διευθυντής Φωτογραφίας: Αντώνης Κουνέλλας
Μοντάζ: Θάνος Κ.
Production Design : Βασίλης Μαζωμένος
Sound Design: Γιώργος Ραμαντάνης

Γαλλία/France, Ιταλία/Italy, 1961, μ/α/b&w
Σκην./Dir. - Σεν./Scr.: Jacques Demy. Φωτ./Cin.: Raoul Coutard. Μοντ./Ed.: Anne-Marie Cotret. Μουσ./Mus.: Michel Legrand. Ηθ./Cast: Anouk Aimée, Marc Michel, Jacques Harden. Παρ./Prod.: Rome Paris Films. Διαν./Dist.: Filmtrade. Διάρκεια/Dur.: 90΄.

O Ρολάντ, χωρίς δουλειά και χωρίς προοπτικές, συναντά την πρώην φίλη του Σεσίλ και διαπιστώνει ότι είναι ακόμα ερωτευμένος μαζί της. Εκείνη, χρησιμοποιεί το όνομα Λόλα και χορεύει σε καμπαρέ για να προσφέρει τα απαραίτητα στο γιο της. Ο έρωτας δεν είναι αμοιβαίος. Παρόλο που γνωρίζει την μαντάμ Ντενογιέρ και εκείνη του εκδηλώνει ενδιαφέρον, ο Ρολάντ αισθάνεται πως ήρθε η ώρα να φύγει από τη Γαλλία.

Την ταινία προτείνει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος:
Παρ' όλο που είναι η πιο ωραία ταινία της nouvelle vague, δεν είναι το φιλμ που ήθελε να γυρίσει ο Ντεμύ. Σχεδίαζε μια μουσική κωμωδία έγχρωμη και σιναμσκόπ, μεγάλου προϋπολογισμού, γυρισμένη σε στούντιο, όταν ο παραγωγός του έδωσε ένα ξεσπέπαστο αμερικάνικο αυτοκίνητο, σαράντα χιλιάδες γαλλικά φράγκα, και του ζήτησε να έχει έτοιμη την ταινία σε τρείς μήνες. Ο Ντεμύ, μη έχοντας άλλη επιλογή, πήρε την Ανούκ Αιμέ και τον Ραούλ Κουτάρ και γύρισε, ένα μάθημα κινηματογράφου για τους φιλόδοξους σκηνοθέτες. Η κομψότητα που η ταινία αντιπαραθέτει στην απελπισία δεν έχει να κάνει με τα μέσα. Το αίνιγμα της τέχνης έκανε το θαύμα του ακόμα μία φορά.

Lola-1

Γαλλία/France, 1939 μ/α/b&w
Σκην./Dir.: Jean Renoir. Σεν./Scr.: Jean Renoir, Carl Koch. Φωτ./Cin.: Jean-Paul Alphen, Jean Bachelet, Jacques Lemare, Alain Renoir. Μοντ./Ed.: Marthe Huguet, Marguerite Renoir. Μουσ./Mus.: Joseph Kosma. Ηθ./Cast: Nora Gregor, Paulette Dubost, Mila Parély. Παρ./Prod.: Nouvelles Éditions de Films (NEF). Διαν./Dist.: Carousel Films. Διάρκεια/Dur.: 110΄.

Ο ριψοκίνδυνος πιλότος Ζιριέ δηλώνει δυστυχής και συντετριμμένος γιατί η αγαπημένη του Κριστίν, δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς που τον περιμένουν. Είναι παντρεμένη με έναν ερωτύλο μαρκήσιο συλλέκτη μουσικών κουτιών. Στην εξοχή, στον πύργο του μαρκήσιου όπου συγκεντρώνεται ένα μικρό πλήθος μπουρζουάδων για κυνήγι, θα βρεθεί, ανάμεσα στους προσκεκλημένους, και ο ερωτευμένος πιλότος μαζί με έναν επιστήθιο φίλος του.

Την ταινία προτείνει ο Δήμος Αβδελιώδης:
Είναι πάρα πολλά χρόνια πίσω από τότε που ο αλησμόνητος φίλος,ποιητής Γιώργος Καραβασίλης κάθε φορά που συναντιόμαστε με όρκιζε να δω οπωσδήποτε τον 'Κανόνα του Παιχνιδιού'. Και αφ'ότου την είδα δεν κατάφερα μέχρι σήμερα να την ξαναδώ. Όμως ο οίστρος, το ενθουσιώδες παραλήρημα, και παράλληλα η γλυκόπικρη τραγική ειρωνεία που διατρέχει πηγαία και αφοπλιστικα την ταινία, την κάνουν αλησμόνητη. Πάρα πολύ σπάνια βρίσκονται τέτοιες εναργείς στιγμές στον παγκόσμιο κινηματογράφο,έξω απο κάθε στερεότυπο και κάθε σύμβαση. Ο Ρενουάρ έχει αιχμαλωτίσει για πάντα στο χρόνο μιαν αυθεντική δημιουργία.

La regle dujour  2

Ρουμανία/Rumania, 2005, εγχ./col.
Σκην./Dir.: Cristi Puiu. Σεν./Scr.: Cristi Puiu, Razvan Radulescu. Φωτ./Cin.: Oleg Mutu, Andrei Butica. Μοντ./Ed.: Dana Bunescu. Μουσ./Mus.: Andreea Paduraru. Ηθ./Cast: Ion Fiscuteanu, Luminita Gheorghiu, Doru Ana. Παρ./Prod.: Mandragora. Διαν./Dist.: AMA Films. Διάρκεια/Dur.: 150΄.

Ο μοναχικός κος Λαζαρέσκου καλεί το ασθενοφόρο και ο τραυματιοφορέας, που φτάνει, αποφασίζει ότι πρέπει να τον πάει στο νοσοκομείο. Ξαφνικά τον στέλνουν σε άλλο, και μετά σε άλλο, και στη συνέχεια σε ένα ακόμη... Η νύχτα απλώνεται και δεν μπορεί να βρεθεί νοσοκομείο. Η υγεία του αρχίζει να επιδεινώνεται γρήγορα.

Την ταινία προτείνει ο Γιάννης Οικονομίδης:
Δεν είχα δει την ταινία όταν έπαιξε στους κινηματογράφους, κι όταν την είδα στο dvd, θυμάμαι να μη με χωράει ο τόπος. Μου δημιούργησε τέτοια οργή, τέτοιο παράπονο και θύμο, που σπάνια έχω βιώσει με έργο τέχνης. Ειλικρινά δεν περίμενα ότι θα με εμβόλιζε τόσο. Τελικά, σημασία έχει ένα έργο να σε μετατοπίζει, να σε βγάζει έξω από το πετσί σου. Χαίρομαι που χάρη στο Πανόραμα θα τη δω για πρώτη φορά και στη μεγάλη οθόνη.

Moartea domnului Lazarescu-6

Ισπανία/Spain, Αγγλία/Uk, Γερμανία/Germany, Ιταλία/Italy, Γαλλία/France, 1998, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Ken Loach. Σεν./Scr.: Paul Laverty. Φωτ./Cin.: Barry Ackroyd. Μοντ./Ed.: Jonathan Morris. Μουσ./Mus.: George Fenton. Ηθ./Cast: Peter Mullan, Louise Goodall, Gary Lewis, Lorraine McIntosh. Παρ./Prod.: Alta Films, Arte, Channel Four Films. Διάρκεια/Dur.: 105΄.

Μία ιστορία αγάπης γεμάτη χιούμορ, πάθος και κίνδυνο. Ο Τζο και η Σάρα, αγωνίζονται συναισθηματικά και επηρεάζονται από τα ναρκωτικά, την πορνεία και τη βία, που διέπουν τη ζωή τους. Γύρω στα τριάντα τους, το ζευγάρι φέρει τα σημάδια από προηγούμενες συναισθηματικές μάχες.

Την ταινία προτείνει ο Γιάννης Σακαρίδης:
Το "My Name is Joe" του Κεν Λόουτς είναι μια υπέροχη ταινία για τις επιπτώσεις της ανεργίας και του αλκοόλ σε μια ερωτική σχέση, στη Γλασκόβη στα μέσα της δεκαετίας του '90. Μια ταινία με έντονο το κωμικοτραγικό στοιχείο, βαθιά συναισθηματική και συγκινητική, φτιαγμένη με πάθος και μαεστρία από τον Λοούτς, και με μεγάλες ερμηνείες από τους ηθοποιούς του, από τις καλύτερες ταινίες στις Κάννες του 1998.

my-name-is-joe3

Ισπανία/Spain, 1986, εγχρ./col.
Σκην./Dir. - Σεν./Scr.: Agustí Villaronga. Φωτ./Cin.: Jaume Peracaula. Μοντ./Ed.: Raúl Román. Μουσ./Mus.: Javier Navarrete. Ηθ./Cast: Günter Meisner, David Sust, Marisa Paredes. Παρ./Prod.: T.E.M. Productores S.A.. Διάρκεια/Dur.: 110΄.

Ο πρώην Ναζί γιατρός Κλάους προσπαθεί να αυτοκτονήσει, αλλά δεν τα καταφέρνει. Όλο του το σώμα παραλύει και χρειάζεται εξωτερική φροντίδα. Η γυναίκα του, μετά από προτροπή του, προσλαμβάνει έναν έφηβο, τον Άντζελο, που φτάνει μυστηριωδώς στο σπίτι τους. Αποκαλύπτεται ότι ο Κλάους ήταν βασανιστής παιδόφιλος και ο Άντζελο θύμα των πειραμάτων του. Διαταραγμένος διανοητικά πια, προτίθεται να ακολουθήσει και να εφαρμόσει τις νοσηρές τακτικές που υπέστη από τον πρώην γιατρό.

Την ταινία προτείνει ο Δημήτρης Παναγιωτάτος:
Είδα την ταινία τυχαία ένα βράδυ. Αυτές οι εικόνες, αυτή η μουσική, σε ταράζουν, σε στοιχειώνουν για πολύ καιρό. Κι ας πρόκειται μόλις για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Agusti Villaronga, βασισμένης σε ντοκουμέντα για βασανιστήρια ναζιστών γιατρών σε νεαρά αγόρια και στα γραπτά του Μπατάιγ για τον περιβόητο σφαγέα παιδιών Ζιλ ντε Ρε. Είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ τόσο αλλιώτικο από τα άλλα, σκοτεινό, προκλητικό και απίστευτα τρομακτικό στην αλήθεια του, που πάντα σοκάρει όταν μας υπενθυμίζει ότι οι πιο καλοί βιαστές είναι συνήθως αυτοί που βιάστηκαν, οι πιο καλοί βασανιστές αυτοί που βασανίστηκαν...

Tras es cristal-1

Γερμανία/Germany, Η.Π.Α./U.S.A., Πορτογαλία/Portugal, 1982, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Wim Wenders. Σεν./Scr.: Wim Wenders, Robert Kramer, Josh Wallace. Φωτ./Cin.: Henri Alekan, Fred Murphy, Martin Schäfer. Μοντ./Ed.: Jon Neuburger, Peter Przygodda, Barbara von Weitershausen. Μουσ./Mus.: Jim Jarmusch, Jürgen Knieper. Ηθ./Cast: Isabelle Weingarten, Rebecca Pauly, Jeffrey Kime. Παρ./Prod.: Artificial Eye, Gray City, Musidora Films. Διάρκεια/Dur.: 121΄.

Ένα κινηματογραφικό συνεργείο στην Πορτογαλία γυρίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας σχετικά με τους επιζώντες μετά την Αποκάλυψη στη Γη, με τίτλο «The Survivors». Τα γυρίσματα σταματούν όταν η παραγωγή στερεύει από πόρους και φιλμ. Τότε θα αρχίσει ένα ταξίδι για την αναζήτηση του παραγωγού της ταινίας που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

Την ταινία προτείνει ο Δημήτρης Αθανίτης:
Η «Κατάσταση των πραγμάτων» είναι μια ταινία αρχετυπική για το μοντέρνο σινεμά. Μέσα από τις ασπρόμαυρες εικόνες της, διασχίζει τα είδη σε ένα μοναδικό ταξίδι, επιχειρώντας ταυτόχρονα μια συνολική επανατοποθέτηση του σινεμά. Γυρισμένη σε Ευρώπη και Αμερική και στις ακτές δύο ωκεανών, ξεκινά σαν επιστημονική φαντασία, εξελίσσεται σε ταινία καταστάσεων και καταλήγει ταινία δρόμου. Ακόμη κι όταν το φινάλε της μοιάζει σαν μια πικρή προφητεία για το τέλος του σινεμά, εκπέμπει μια ανεξήγητη γοητεία που οφείλει πολλά στη μαγική παρουσία του Πατρίκ Μποσώ αλλά και του Σαμ Φούλερ.

The State of Things-4

Ιταλία/Italy, Γαλλία/France, 1975, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Pier Paolo Pasolini. Σεν./Scr.: Pier Paolo Pasolini, Sergio Citti. Φωτ./Cin.: Tonino Delli Colli. Μοντ./Ed.: Nino Baragli, Tatiana Casini Morigi, Enzo Ocone. Μουσ./Mus.: Ennio Morricone. Ηθ./Cast: Paolo Bonacelli, Giorgio Cataldi, Umberto Paolo Quintavalle. Παρ./Prod.: Produzioni Europee Associati (PEA), Les Productions Artistes Associés,United Artists. Διαν./Dist.: AMA Films. Διάρκεια/Dur.: 116΄.
 
Τέσσερις αξιωματούχοι και τέσσερις γυναίκες ζουν στην βόρεια Ιταλία το 1944, στο Σαλό. Για παρέα τους  έχουν 16 συλληφθέντες, τέλεια δείγματα της νεότητας, παρέα με φρουρούς, υπηρέτες και επιβήτορες. Διαστροφή, σεξ και εμμονές. Μια ιστορία, που σε μεγάλο βαθμό, δανείζεται λεπτομέρειες από τον Δάντη και τον Μαρκήσιο Ντε Σαντ.
 
Την ταινία προτείνει ο Αλέξανδρος Αβρανάς:
Όταν πρωτοείδα την ταινία ήμουν εντυπωσιασμένος για μέρες. Είχα τόσο θαυμάσει την τόλμη αυτού του τόσο ιδιαίτερου, αμφιλεγόμενου, αλλά για μένα τόσο σημαντικού σκηνοθέτη, να κάνει μια ταινία που σύμφωνα με πολλούς θα του κόστιζε τη ζωή του, όπως άλλωστε αποκαλύφθηκε μόλις πριν λίγα χρόνια. Στην εποχή μας οι τέχνες νοιώθω πως έχουν λειανθεί, έχουν στρογγυλέψει. Ίσως γιατί ο «εχθρός» δεν είναι ορατός ίσως γιατί οι άνθρωποι έχουν αποκοιμηθεί στο μικρόκοσμό τους. Η ταινία αυτή μας θυμίζει τη δύναμη του κινηματογράφου σε μια εποχή που ο φασισμός υπάρχει κι ελλοχεύει ακόμη, αφού κάποιοι φαίνεται να έχουν ξεχάσει τον πόνο που προκαλεί.
SALO-1
Γαλλία/France, Ιταλία/Italy, 1961, μ/α/b&w
Σκην./Dir.: Alain Resnais. Σεν./Scr.: Alain Robbe-Grillet. Φωτ./Cin.: Sacha Vierny. Μοντ./Ed.: Jasmine Chasney, Henri Colpi. Μουσ./Mus.: Francis Seyrig. Ηθ./Cast: Delphine Seyrig, Giorgio Albertazzi, Sacha Pitoëff. Παρ./Prod.: Cocinor, Terra Film, Cormoran Films. Διαν./Dist.: AMA Films. Διάρκεια/Dur.: 94΄.
 
Σε ένα τεράστιο, πολυτελές ξενοδοχείο, ένας άντρας χρησιμοποιεί όλα τα θεμιτά μέσα για να πείσει μια παντρεμένη γυναίκα να φύγει μαζί του. Η γυναίκα μόλις και μετά βίας μπορεί να ανακαλέσει στη μνήμη της την ερωτική ιστορία που είχαν (ή μήπως δεν είχαν;), τον προηγούμενο χρόνο στο Μάριενμπαντ. 
 
Την ταινία προτείνει ο Βασίλης Μαζωμένος:
To “Πέρσι στο Μάριενμπαντ” αποτελεί για μένα την επιτομή του σύγχρονου κινηματογράφου. Μια ταινία για την μνήμη και το χρόνο, που ξεκινά από το τυπικό μιας ερωτικής πολιορκίας και εξελίσσεται σε ένα εργο που ξεπερνά τις διαστάσεις μιας ταινίας. Γίνεται εμπειρία. Μία σπειροειδής αφηγηματική εξέλιξη, που συναντά φιλοσοφικά, τη διαλεκτική και αισθητικά, το μπαρόκ. Κατά την γνώμη μου, είναι λίγες οι περιπτώσεις που στον κινηματογράφο συντρίφτηκε η αναπαράσταση, για να προκύψει μια νέα, ολοκληρωμένη, καθεαυτή πρόταση. Και το “Μάριενμπαντ” είναι μία από αυτές. 
L annee dernier a Marienbad-2

(Nicije dete)

Σερβία/Serbia, 2014, εγχρ./col.
Σκην./Dir. - Σεν./Scr.: Vuk Rsumovic. Φωτ./Cin.: Damjan Radovanovic. Μοντ./Ed.: Mirko Bojovic. Μουσ./Mus.: Jura Ferina, Pavao Miholjevic. Ηθ./Cast: Denis Muric, Pavle Cemerikic, Zinaida Dedakin. Παρ./Prod.: Miroslav Mogorovich. Int. Sales: Soulfood Films, Διάρκεια/Dur.: 103΄.

Η ταινία βασίζεται στη συναρπαστική, αληθινή ιστορία ενός αγοριού που βρήκαν κυνηγοί, ανάμεσα σε λύκους, σε ένα δάσος στα βουνά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (Β-Ε), στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Το αγόρι στάλθηκε σε ίδρυμα στο Βελιγράδι, σε μια προσπάθεια κοινωνικοποίησής του, και πήρε το μουσουλμανικό όνομα - Χάρις. Σε αντίθεση με τις προβλέψεις, έκανε φίλους γρήγορα. Όταν ο πόλεμος ξέσπασε, ο Χάρις πήρε γράμμα από τις τοπικές αρχές της Βοσνίας, που του ζητούσαν την άμεση επιστροφή του. Μετά την επιστροφή του στη Β-Ε, δεν είχε πού να πάει. Ενώ περιφερόταν άσκοπα, ακολούθησε μια ομάδα στρατιωτών που του έδωσε ένα όπλο και τον πήραν μαζί τους.

noones

 

Βέλγιο/Belgium, Γαλλία/France, 2014, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Larry Clark. Σεν./Scr.: Mathieu Landais. Φωτ./Cin.: Hélène Louvart. Μοντ./Ed.: Marion Monnier. Ηθ./Cast: Lukas Ionesco, Diane Rouxel, Théo Cholbi, Hugo Behar-Thinières. Παρ./Prod.: Polaris Film Production & Finance, Morgane Production, Polyester. Int. Sales:Wild Bunch. Διάρκεια/Dur.: 92΄.

Στο Παρίσι, μια παρέα σκεϊτμπορντάδων συναντιέται καθημερινά -πίσω από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης- για να εξασκηθεί στο αγαπημένο της σπορ, να συζητήσει, να ‘φτιαχτεί’, αγνοώντας παράλληλα το έξυπνο πλήθος των φιλότεχνων που βρίσκεται εκεί. Είναι αχώριστοι, δεμένοι με περίπλοκες οικογενειακές σχέσεις. Η πλήξη, το δέλεαρ του εύκολου χρήματος και η ανωνυμία του διαδικτύου θα παίξουν  σημαντικό ρόλο στην καταστροφή του κόσμου τους.

The Smell of Us-3

 

(Angels)

Τσεχία/Czech Republic, 2014, εγχ./col.
Σκην./Dir.: Alice Nellis. Σεν./Scr.: Alice Nellis, Michal Viewegh(μυθιστόρημα/novel). Φωτ./Cin.: Matěj Cibulka. Μοντ./Ed.: Filip Issa. Μουσ./Mus.: Michal Novinski. Ηθ./Cast: Marián Labuda, Vojtěch Dyk, Vladimír Javorský, Eliška Křenková, Boleslav Polívka, Zuzana Bydžovská. Παρ./Prod.: IN Film Praha, Ceská Televize. Int. Sales: In Film Praha, Διάρκεια/Dur.: 97’.

Ένας -πρόσφατα- χήρος νεαρός γιατρός, μία μαγείρισσα σε σχολική καντίνα και ο γιος της, ένας εκπαιδευτής οδήγησης, η γυναίκα του και οι στενοί συγγενείς τους. Τις ζωές τους παρατηρούν αγγελικά πλάσματα. Δεν μπορούν να παρέμβουν ανοιχτά στην εξέλιξη των γεγονότων, μπορούν όμως να προσπαθήσουν να ωθήσουν τα κεντρικά πρόσωπα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δεν είναι υπερφυσικά όντα, προσπαθούν να καταλάβουν τους άλλους, να συμπάσχουν μαζί τους, να καταλάβουν τι είναι καλό για την ανθρωπότητα. Φυσικά, η τελική επιλογή του τρόπου ζωής του καθενός, είναι μόνο δική του.

ANDELE-1

(Sadilishteto)

Βουλγαρία/Bulgaria, 2014, εγχρ./col.

Σκην./Dir.: Stephan Komandarev. Σεν./Scr.: Marin Damyanov, Stephan Komandarev, Emil Spahiyski. Φωτ./Cin.: Krasimir Andonov. Μοντ./Ed.: Nina Altaparmakova. Μουσ./Mus.: Stefan Valdobrev. Ηθ./Cast:  Predrag Manojlovic, Meto Jovanovski, Harry Anichkin. Παρ./Prod.: Argo Film, Neue Mediopolis Filmproduktion, Propeler Film. Διαν./Dist.: ΑΜΑ Films. Διάρκεια/Dur.: 107΄.

Ο Μίτιο και ο γιος του Βάσκο, ζουν σε μια φτωχή περιοχή στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας-Ελλάδας. Ο Μίτιο έχει χάσει ό, τι σημαντικό είχε στη ζωή του, τη γυναίκα του, τη δουλειά του και την εμπιστοσύνη του γιου του. Για να τον ξανακερδίσει, θα πρέπει να βρει συγχώρεση και να πληρώσει για την αμαρτία που διέπραξε 25 χρόνια πριν.

sadilishteto 01

(Blue Ruin)

ΗΠΑ/USA, 2013, εγχρ./col.

Σκην./Dir. - Σεν./Scr. - Φωτ./Cin.: Jeremy Saulnier. Μοντ./Ed.: Julia Bloch. Μουσ./Mus.: Brooke Blair, Will Blair. Ηθ./Cast: Macon Blair, Devin Ratray, Amy Hargreaves. Παρ./Prod.: The Lab of Madness, Film Science, Neighborhood Watch. Διαν./Dist.: WeirdWave. Διάρκεια/Dur.: 92΄.

Η ζωή ενός μυστηριώδους άντρα αναποδογυρίζει όταν επιστρέφει στο σπίτι των παιδικών του χρόνων για να πραγματοποιήσει ένα σχέδιο εκδίκησης. Αποδεικνύοντας όμως ότι είναι ερασιτέχνης δολοφόνος, θα καταλήξει σε μία σκληρή μάχη για να προστατέψει την αποξενωμένη οικογένειά του. 

blueruin

Βραβείο UIP,  Φεστιβάλ Locarno/ Locarno Festival
 
της Cristina Picchi. Ρωσία/Russia, 13', ντοκιμαντέρ-πειραματικό/documentary-experimental.
 
Το πορτρέτο μιας εποχής - ένα ταξίδι από τη Βόρεια Ρωσία στη Σιβηρία, μέσα από τα συναισθήματα και τις σκέψεις των ανθρώπων που έχουν να αντιμετωπίσουν ένα από τα σκληρότερα κλίματα του κόσμου. Μια πραγματικότητα όπου το όριο μεταξύ ζωής και θανάτου είναι τόσο λεπτό, που μερικές φορές είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Όπου ο πολιτισμός πολεμάει και ταυτόχρονα αγκαλιάζει τη φύση, τους χιλιετείς κανόνες και τις τελετουργίες της. Μια αντανάκλαση της ζωής, της προσαρμογής και των αμετάβλητων κύκλων της ύπαρξης.

zima church

Βραβείο UIP,  Φεστιβάλ Grimstad/Grimstad Festival
 
του Myroslav Slaboshpytskiy. Ουκρανία/Ukraine, 25', μυθοπλασία/fiction.
 
Ο Σέργκιγ και η Σβέτα ζουν στο Τσερνόμπιλ. Εκείνος είναι οδηγός φορτηγού σε ένα εργοστάσιο ραδιενεργών αποβλήτων και εκείνη εργάζεται σε ένα σταθμό ραδιενεργής απολύμανσης. Η εργασία και η ζωή τους υπαγορεύονται από έναν αναλλοίωτο ρυθμό, ακρίβειας ρολογιού. Τι είναι αυτό όμως που θέτει το μηχανισμό σε κίνηση, μέρα με τη μέρα;

YADERNI WYDHOD

Βραβείο UIP,  Φεστιβάλ Rotterdam/ Rotterdam Festival
 
του Omar Robert Hamilton. Παλαιστίνη-Αίγυπτος-Ηνωμένο Βασίλειο-Κατάρ/Palestine-Egypt-UK-Qatar, 19', μυθοπλασία/fiction.
 
Έχει επιστρέψει στην Παλαιστίνη. Διασχίζοντας τη χώρα, ξαναζεί την επιλογή που τον έστειλε στην Αμερική και τις συνθήκες που τον οδηγούν σήμερα να γυρίσει σπίτι.

ThoughIKnowtheRiverisDry Still2

Βραβείο UIP,  Φεστιβάλ Sarajevo/ Sarajevo Festival
 
του Sergio Oksman. Ισπανία/Spain, 26', ντοκιμαντέρ/documentary
 
Μετά την εμφάνισή του στην ταινία ROSEMARY’S BABY του Roman Polanski, ο Elmer Modlin έφυγε με την οικογένειά του σε μια απομακρισμένη περιοχή, όπου κλειδώθηκαν σε ένα σκοτεινό διαμέρισμα για τριάντα χρόνια.

modlins1

Βραβείο UIP,  Φεστιβάλ Tampere/Tampere Festival
 
του Jochen Kuhn. Γερμανία/Germany, 14', animation.
 
Το τρίτο μέρος σε μια σειρά κυριακάτικων εξόδων. Στο SONNTAG 3, ο πρωταγωνιστής έχει ένα ραντεβού στα τυφλά στο Grand Café.

SONNTAG 3 Bild 02 klein

Βραβείο UIP,  Φεστιβάλ Clermont-Ferrand/ Clermont-Ferrand Festival
 
των Petar Valchanov & Kristina Grozeva. Βουλγαρία/Bulgaria, 30', μυθοπλασία/fiction.
 
Το γεροντοπαλλήκαρο Gosho δέχεται την πρόταση του πλούσιου ξαδέλφου του Joro να αναλάβει τη φροντίδα του πολυτελούς ρετιρέ του, για όσο εκείνος θα βρίσκεται στο εξωτερικό. Για τον φτωχό Gosho, ο οποίος εξακολουθεί να ζει με τη μητέρα και τον παππού του, αυτή είναι η τέλεια ευκαιρία για να βρει κάποια γαλήνη και ηρεμία, στην πολυτέλεια και τον πλούτο. Ήδη όμως από τη δεύτερη μέρα του στο διαμέρισμα,μια υπάλληλος της εταιρίας ύδρευσης φτάνει εκεί, εκτελώντας τη μηνιαία επιθεώρησή της. Η επίσκεψή της αποδεικνύεται ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή μέτρηση, αλλά η πιο δόλια, παθιασμένη, αστεία και θλιβερή αγάπη του κόσμου.

skok

Βραβείο UIP,  Φεστιβάλ Bristol/Bristol Festival
 
των Chee-Lan Chan & Len Rowles. Ηνωμένο Βασίλειο/UK, 20', μυθοπλασία/fiction.
 
Η τροχιά της Γης. Το μακρινό μέλλον. Δύο άτυχοι εραστές, κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, θυσιάζουν ό, τι έχουν για να περάσουν μια τέλεια στιγμή, μαζί.

ORBITEVERAFTER Still3

 

Βραβείο UIP, Φεστιβάλ Ghent/Ghent Festival
 
των Luís Urbano & Sandro Aguilar. Πορτογαλία/Portugal, 22', μυθοπλασία/fiction.
 
Όμορφες, αυθεντικά πορτογαλικές θαλασσογραφίες περνούν μπροστά από τα μάτια μου. Δεμένη σε αυτές τις εικόνες ήταν η νιότη μου, ο χαμένος μου παράδεισος. Η απέραντη θάλασσα, η παραλία, οι άνθρωποι, όλα περιμένουν, όλα πεθαίνουν ήρεμα, λυπημένα, όμορφα. Η ζωή και ο θάνατος είχαν καταγραφεί εδώ στο σύνολό τους: ο θάνατος σαν μέρος της ζωής, μια κοσμική αλλαγή, μια μεταμόρφωση.

as ondas

Βραβείο UIP, Φεστιβάλ Cork/Cork Festival
 
της Cathy Brady. Ιρλανδία-Ηνωμένο Βασίλειο/Ireland/UK, 20', μυθοπλασία/fiction.
 
Μια ψυχικά διαταραγμένη γυναίκα δεν θέλει να την ενοχλούν, όμως το κουδούνι της εξώπορτας συνεχίζει να χτυπάει και ο επισκέπτης δεν θα φύγει αν εκείνη δεν του απαντήσει.  

MORNING mary and Paul

Βραβείο UIP, Φεστιβάλ Βερολίνου/Berlin Festival
 
του Chema García Ibarra, Ισπανία/Spain, 12', μυθοπλασία/fiction.
 
Λένε ότι αν βάλεις το αυτί σου στο πίσω μέρος του λαιμού του, μπορείς να ακούσεις την Παρθένο να μιλά.

mystery

Βραβείο UIP, Φεστιβάλ Δράμας/Drama Festival
 
του Hu Wei. Γαλλία-Κίνα/France/China, 15', μυθοπλασία/fiction.
 
Ένας νεαρός φωτογράφος και ο βοηθός του, προτείνουν σε Θιβετιανούς νομάδες να τους φωτογραφίσουν. Σε διαφορετικά και λίγο ως πολύ εξωτικά τοπία, οικογένειες παρουσιάζονται μπροστά στον φωτογράφο. Μέσω αυτών των πλάνων, εκείνος θα υφάνει μοναδικές συνδέσεις με κάθε έναν από τους χωρικούς.

butter lamp

Βραβείο UIP, Φεστιβάλ Βενετίας/Venice Festival
 
του Bülent Öztürk. Βέλγιο/Belgium, 15', μυθοπλασία/fiction.
 
Η 22χρονη Ντίλαν πληρώνει με τη ζωή της τον έρωτά της για ένα νεαρό άντρα από κάποιο γειτονικό χωριό. Έχει ατιμάσει την οικογένειά της και γι αυτό πρέπει να πεθάνει από τα ίδια της τα αδέλφια. Και όπως ορίζει η παράδοση o φόνος θα αποκαταστήσει την ισορροπία.

Houses 006

 

Βραβείο UIP, Φεστιβάλ Valladolid/Valladolid Festival
 
του Tom Van Avermaet. Βέλγιο-Γαλλία/Belgium/France, 20', μυθοπλασία/fiction.
 
Ο στρατιώτης Νέηθαν σκοτώθηκε κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένας παράξενος συλλέκτης φυλάκισε τη σκια του, δίνοντάς του μια ακόμη ευκαιρία: να υπάρξει ξανά έναντι 10.000 αιχμάλωτων σκιων. Είναι η αγάπη που θα τον καθοδηγήσει να συναντήσει ξανά τη Σάρα, τη γυναίκα που αγαπούσε πριν πεθάνει. Όταν όμως ανακαλύπτει ότι εκείνη αγαπάει πλέον κάποιον άλλο, η ζήλεια θα θολώσει το μυαλό του, οδηγώντας τον σε μια πικρή απόφαση. Μια απόφαση με συνέπειες.

Death of a Shadow - still 3

Βραβείο UIP, Φεστιβάλ Vila do Conde/Vila do Conde Festival
 
των Christoph Girardet & Matthias Müller (Γερμανία/Germany), 13', πειραματικό/experimental.
 
Το σώμα ως μια πληγή που δεν γιατρεύεται ποτέ.

CUT Still2

Utóélet.

Ουγγαρία/Hungary, 2014, εγχρ./col.
Σκην./Dir. - Σεν./Scr.: Virag Zomboracz. Φωτ./Cin.: Gergely Pohárnok. Μοντ./Ed.: Károly Szalai. Μουσ./Mus.: Adam Balazs. Ηθ./Cast: Márton Kristóf, Zsolt Anger, Eszter Csákányi. Παρ./Prod.: KMH Film. Int. Sales: Magyar Film Unio, Διάρκεια/Dur.: 90΄.

Ένας νευρωτικός νέος, ο Μόζες, προσπαθεί να κερδίσει την αγάπη του πατέρα του. Εκείνος, αν και πάστορας, με έντονη δραστηριότητα σχετικά με τα προβλήματα των άλλων, φαίνεται να διαθέτει φειδωλή κατανόηση για τη φύση του γιου του. Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή. Ο απογοητευμένος Μόζες βλέπει το 'φάντασμά' του. Ενόσω προσπαθεί να τον βοηθήσει να περάσει στον άλλο κόσμο, καταφέρνει κάτι που στην κοινή τους ζωή δεν το κατάφεραν. Δημιουργούν σχέση αληθινής αγάπης και αποδοχής.

Afterlife-1

(Eat your bones)

Γαλλία/France, 2014, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Jean-Charles Hue. Σεν./Scr.: Jean-Charles Hue, Salvatore Lista. Φωτ./Cin.: Jonathan Ricquebourg. Μοντ./Ed.: Isabelle Proust. Μουσ./Mus.: Vincent-Marie Bouvot. Ηθ./Cast:  Frédéric Dorkel, Jason François, Michael Dauber. Παρ./Prod.: Capricci Production, Centre National de la Cinématographie (CNC), Ciné+. Int. Sales: Capricci Films,  Διάρκεια/Dur.: 94΄.
 
Ο 18χρονος Τζέισον Ντόρκελ ανήκει σε μια κοινότητα τσιγγάνων. Είναι έτοιμος να γιορτάσει τη βάφτισή του, όταν ο ετεροθαλής αδελφός του, Φρεντ, επιστρέφει μετά από δεκαπέντε χρόνια στη φυλακή. Μαζί με το νεώτερο αδελφό τους, το βίαιο Μίκαελ, και το Χριστιανό ακτιβιστή ξάδελφό τους, οι τέσσερις νέοι αρχίζουν να ψάχνουν ανάμεσα στους gadjos για να βρουν ένα φορτίο χαλκού.

Mange tes morts-3

(Misunderstood)

Ιταλία/Italy, Γαλλία/France, 2014, εγχ./col.
Σκην./Dir.: Asia Argento. Σεν./Scr.: Asia Argento & Barbara Alberti. Φωτ./Cin.: Nicola Pecorini. Μοντ./Ed.: Filippo Barbieri. Ηθ./Cast: Giulia Salerno, Charlotte Gainsbourg, Andrea Pittorino, Gianmarco Tognazzi. Παρ./Prod.: Wildside, Paradis Films, Orange Studio. Int. Sales: Nathan Fischer ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ) Διάρκεια/Dur.: 103'.

H 9χρονη Άρια βρίσκεται αντιμέτωπη με το βίαιο διαζύγιο των γονιών της, ενώ ταυτόχρονα απομακρύνεται από τις ετεροθαλείς αδελφές της. Με τους γονείς της να μην την αγαπούν όσο εκείνη θα ήθελε, κι ενώ βρίσκεται στο επίκεντρο της -μεταξύ τους- σύγκρουσης, η Άρια, αποδιωγμένη και παραμελημένη, περιφέρεται στην πόλη με μια ριγέ τσάντα και μια μαύρη γάτα. Aγγίζει την άβυσσο και την τραγωδία, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την αθωότητά της.

INCOMPRESA-5

Μεγάλη Βρετανία/Great Britain, Ιρλανδία/Ireland, Γαλλία/France, Ρουμανία/Romania, 2014, εγχ./col.
Σκην./Dir.-Σεν./Scr.: John Boorman. Φωτ./Cin.: Seamus Deasy. Μοντ./Ed.: Ron Davis. Mουσ./Mus: Stephen McKeon. Ηθ./Cast: Callum Turner, Caleb Landry Jones, Pat Shortt, David Thewlis, Richard E. Grant, Tamsin Egerton. Παρ./Prod.: Merlin Films. Int. Sales: Le Pacte , Διάρκεια/Dur.: 105'

O Μπιλ Ρόχαν, ένας Άγγλος ο οποίος μεγάλωσε στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κατατάσσεται στο στρατό για να πολεμήσει στον πόλεμο της Κορέας. Στο στρατόπεδο γνωρίζεται με τον Πέρσι, έναν αμοραλιστή φαρσέρ, μαζί με τον οποίο θα σχεδιάσουν την πτώση του σκληρού βασανιστή τους, επιλοχία Μπράντλι. Κατά τη διάρκεια μιας άδειάς τους, ο Μπιλ ερωτεύεται μια προβληματική καλλονή, ενώ ο Πέρσι ερωτεύεται τρελά την αδελφή του Μπιλ, την Ντον. Η πραγματικότητα του πολέμου θα πλήξει και την υπόλοιπη ζωή του Μπιλ, όταν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις κατεστραμμένες ζωές των τραυματιών που επιστρέφουν από την Κορέα.

QUEEN-AND-COUNTRY-4

(Simindis kundzuli)

Γεωργία/Georgia, Γερμανία/Germany, Γαλλία/France, Τσεχία/Czech Republic, Καζακστάν/Kazakhstan, Ουγγαρία/Hungary, 2014, εγχ./col.
Σκην./Dir.: George Ovashvili. Σεν./Scr.: Nugzar Shataidze, George Ovashvili, Roelof Jan Minneboo. Φωτ./Cin.: Elemér Ragályi. Μοντ./Ed.: Sun-Min Kim. Mουσ./Mus: Josef Bardanashvili. Ηθ./Cast: Ilyas Salman, Mariam Buturishvili, Irakli Samushia. Παρ./Prod.: Alamdary Film, 42film, Arizona Productions, Axman Production, Kazakhfilm, Focusfox, George Ovashvili Production. Int. Sales: Pascale Ramonda, Διάρκεια/Dur.: 100'.

Κάθε άνοιξη το ποτάμι Ένγκουρι φέρνει εύφορο χώμα από τον Καύκασο μέχρι τις πεδιάδες της Αμπχαζίας, δημιουργώντας μικροσκοπικά νησιά, καταφύγια για την άγρια ​​ζωή, αλλά μερικές φορές και για τον άνθρωπο. Η ιστορία μας ξεκινά όταν ένας γέρος αγρότης, από την Αμπχαζία, φτάνει σε ένα από τα μικρά αυτά νησιά. Χτίζει μια καλύβα για τον ίδιο και την έφηβη εγγονή του, οργώνει τη γη και μαζί σπέρνουν καλαμπόκι. Καθώς η εγγονή του σταδιακά γίνεται γυναίκα, και το καλαμπόκι ωριμάζει, ο γέρος έρχεται αντιμέτωπος με τον αναπόφευκτο κύκλο της ζωής.

Corn Island2

(Inbetween Worlds)

Γερμανία/Germany, 2014, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Feo Aladag. Σεν./Scr.: Feo Aladag, Matthias Kock, Judith Kaufmann. Φωτ./Cin.: Judith Kaufmann. Μοντ./Ed.: Andrea Mertens. Μουσ./Mus.: Karim Sebastian Elias, Jan A.P. Kaczmarek. Ηθ./Cast: Ronald Zehrfeld, Mohsin Ahmady, Saida Barmaki. Παρ./Prod.: Independent Artists Filmproduktion, Geißendörfer Film- und Fernsehproduktion (GFF), Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF). Διαν./Dist.: Seven Films. Διάρκεια/Dur.: 98΄.
 
Ο Γερμανός στρατιώτης Τζέσπερ, δέχεται να λάβει μέρος σε αποστολή στο Αφγανιστάν, παρόλο που ο αδερφός του έχσαε τη ζωή του στον συγκεκριμένο πόλεμο. Ο Τζέσπερ και η ομάδα του έχουν αναλάβει την προστασία ενός χωριού απο την ολοένα αυξανόμενη επιρροή των Ταλιμπάν. Με τη βοήθεια του νεαρού και άπειρου διερμηνέα Τάρεκ, ο Τζέσπερ επιδιώκει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας και της συμμαχικής αφγανικής πολιτοφυλακής. Περισσότερο από ποτέ, τώρα ανακαλύπτει τις τεράστιες διαφορές των δύο κόσμων. Όταν οι ζωές της αδερφής του και του Τάρεκ θα απειληθούν από τους Ταλιμπάν, ο Τζέσπερ θα διχαστεί ανάμεσα στα στρατιωτικά του καθήκοντα και στη συνείδησή του.

InBetweenWorlds-1

(The Ardor)

Αργεντινή/Argentina, Μεξικό/Mexico, Βραζιλία/Brazil, Γαλλία/France, ΗΠΑ/USA, 2014, εγχρ./col.
Σκην./Dir. - Σεν./Scr.: Pablo Fendrik. Φωτ./Cin.: Julián Apezteguia. Μοντ./Ed.: Leandro Aste. Μουσ./Mus.: Sebastián Escofet, Julian Gandara. Ηθ./Cast: Gael García Bernal, Alice Braga, Claudio Tolcachir, Robert Stadlober. Παρ./Prod.: Magma Cine, Bananeira Filmes, Manny Films. Διαν./Dist.: StraDa Films. Διάρκεια/Dur.: 110΄.
 
Μισθοφόροι δολοφονούν ένα φτωχό αγρότη, καταλαμβάνουν την περιουσία του και απαγάγουν την κόρη του. Ένας μυστηριώδης άντρας, από τα τροπικά δάση της Αργεντινής, εμφανίζεται και αλλάζει τα σχέδια τους. 

ElArdor-2

(Diplomatie)

Γαλλία/France, Γερμανία/Germany, 2014, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Volker Schlöndorff. Σεν./Scr.: Volker Schlöndorff , Cyril Gely (θεατρικό/play). Φωτ./Cin.: Michel Amathieu. Μοντ./Ed.: Virginie Bruant. Μουσ./Mus.: Jörg Lemberg. Ηθ./Cast: André Dussollier, Niels Arestrup, Burghart Klaußner, Robert Stadlober. Παρ./Prod.: Film Oblige, Gaumont, Blueprint Film. Διαν./Dist.: Odeon. Διάρκεια/Dur.: 88΄.
 
Με βάση ένα σημαντικό θεατρικό έργο του Cyril Gely,o Σλέντορφ ζωντανεύει με εξαιρετικό κινηματογραφικό τρόπο την ιστορική συνάντηση στις 24 Αυγούστου του 1944, ανάμεσα στον Γερμανό Στρατηγό Dietrich von Cholititz και τον Γενικό Πρόξενο της Σουηδίας, Raoul Nordling, στο υπό γερμανική κατοχή Παρίσι, όπου ο Nordling προσπαθεί να πείσει τον αξιωματούχο του Χίτλερ να μην υπακούσει στις διαταγές του Φύρερ να καταστρέψει το Παρίσι.

Diplomatie-2

(Zwei leben)

Γερμανία/Germany, Νορβηγία/Norway, 2012, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Georg Maas, Judith Kaufmann. Σεν./Scr.: Georg Maas, Christoph Tölle, Ståle Stein Berg, Judith Kaufmann, Hannelore Hippe, Änne Tröster. Φωτ./Cin.: Judith Kaufmann. Μοντ./Ed.: Hansjörg Weißbrich. Μουσ./Mus.: Christoph Kaiser, Julian Maas. Ηθ./Cast: Juliane Köhler, Liv Ullmann, Sven Nordin. Παρ./Prod.: Zinnober Film- und Fernsehproduktion, B&T Film, Helgeland Film. Διαν./Dist.: StraDa Films. Διάρκεια/Dur.: 97΄.
 
Στην Ευρώπη του 1990, το βερολινέζικο τείχος μόλις έπεσε. Η Κατρίν ζει στη Νορβηγία τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι ο καρπός του έρωτα μιας Νορβηγίδας και ενός Γερμανού στρατιώτη, που αγαπήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν ένας δικηγόρος θα της ζητήσει να παραστεί ως μάρτυρας, σε μια δίκη που αφορά σε παιδιά που γεννήθηκαν στη διάρκεια του πολέμου, εκείνη αρνείται. Σύντομα, ένας ιστός από μυστικά αποκαλύπτεται, μέχρι που η Κατρίν αισθάνεται «γυμνή» και οι αγαπημένοι της αναγκάζονται να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Τι είναι, όμως, πιο σημαντικό: όλα όσα έχουν ζήσει μαζί ή το ψέμα στο οποίο αυτά βασίστηκαν;

Two-lives-4

Αγγλία/UK, Ιρλανδία/Ireland, Γαλλία/France, 2014, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Ken Loach. Σεν./Scr.: Paul Laverty, Donal O'Kelly (θεατρικό/play). Φωτ./Cin.: Robbie Ryan. Μοντ./Ed.: Jonathan Morris. Μουσ./Mus.: George Fenton. Ηθ./Cast: Barry Ward, Simone Kirby, Andrew Scott. Παρ./Prod.: Sixteen Films, Element Pictures, Why Not Productions. Διαν./Dist.: Feelgood Entertainment. Διάρκεια/Dur.: 109΄.

1932. Ο Τζίμι Γκράλτον επιστρέφει στο σπίτι του, στην ιρλανδική ύπαιθρο, μετά από δέκα χρόνια αναγκαστικής εξορίας στις ΗΠΑ. Η μητέρα του, οι φίλοι του, αλλά και όλοι οι νέοι που απολαμβάνουν το χορό και το τραγούδι, είναι ευτυχισμένοι. Όμως, ο ιερέας Σέρινταν, οι Αρχές του χωριού και ο επικεφαλής των φασιστών, δεν είναι. Ο λόγος είναι απλός: Ο Τζίμι είναι ένας σοσιαλιστής ακτιβιστής. Έτσι, όταν ο "εισβολέας" ξανανοίγει την αίθουσα του χoρού, επιτρέποντας έτσι το τραγούδι, το χορό, τη μελέτη και τη ζωγραφική, προκαλεί τη δυσανασχέτησή τους. Οπότε από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να απαλλαγούν από τον Jimmy και την "επικίνδυνη" αίθουσα. Βέβαια, οι άνθρωποι που 'ενώνονται' είναι δύσκολο να χειραγωγηθούν.

Jimmys-Hall-4

(Yes, but…)

Ελλάδα/Greece, 1972, εγχρ./col.
Σκην./Dir. - Σεν./Scr.: Παύλος Τάσιος/Pavlos Tassios. Φωτ./Cin.: Νίκος Πετανίδης/Nikos Petanidis. Μοντ./Ed.: Παύλος Φιλίππου/Pavlos Filippou. Μουσ./Mus.: Δημήτρης Μηλιός/Dimitris Milios. Ηθ./Cast: Αλέξης Δαμιανός/Alexis Damianos, Φάνης Χηνάς/Fanis Chinas, Μέλανι Στάντζου/Melani Stantzou. Παρ./Prod.: Παύλος Τάσιος/Pavlos Tassios Διάρκεια/Dur.: 85΄.
 
Ένας δημοσιογράφος προσπαθεί να εξηγήσει το φόνο μιας κοπέλας από τον εραστή της και στη συνέχεια την αυτοκτονία του. Ψάχνοντας στο παρελθόν του άντρα, θα βρει έναν αποτυχημένο γάμο, ατελείωτη μοναξιά και απελπισία.

ναι μεν αλλά

(Get Set)

Ελλάδα/Greece, 1973, εγχ./col.
Σκην./Dir. - Σεν./Scr.: Θόδωρος Μαραγκός/Thodoros Marangos. Φωτ./Cin.: Νίκος Πετανίδης/Nikos Petanidis. Μοντ./Ed.: Θόδωρος Μαραγκός/Thodoros Marangos. Ηθ./Cast: Βαγγέλης Καζάν/Vangelis Kazan, Χρήστος Τόλιος/Christos  Tolios, Κώστας Τσάκωνας/Kostas Tsakonas. Παρ./Prod.: Θόδωρος Μαραγκός/Thodoros Marangos, Ευάγγελος Δημητρίου/Evangelos Dimitriou. Διαν./Dist.: VA Films. Διάρκεια/Dur.: 80΄.
 
Στα Φιλιατρά, μια επαρχιακή πόλη που ερημώνει, οι εναπομείναντες κάτοικοι μοχθούν να καλύψουν τα χρέη και παλεύουν με την καθημερινή ανία. Αυτό που κρατάει σε εγρήγορση τον Αντρέα, έναν ράφτη, είναι η αγάπη του για τον αθλητισμό. Τακτική προπόνηση και αέναη προσμονή για τον επόμενο τοπικό αγώνα δρόμου. Όταν διαπιστώνει ότι τα χρόνια δεν του επιτρέπουν πλέον να συναγωνίζεται τους νεώτερους αθλητές, καταλαβαίνει ταυτόχρονα, ότι τίποτε δεν τον κρατάει στα Φιλιατρά. Φεύγει κι αυτός για την Αθήνα και ξεκινάει την καινούργια του ζωή κάνοντας υπομονή για τις καλύτερες ημέρες που θα 'ρθουν. Ο Ανδρέας συνθλίβεται μέσα στον αστικό κυκεώνα, σ’ αντίθεση με έναν γνωστό του νεαρό, τον Βασίλη, στο πρόσωπο του οποίου διακρίνεται η αισιοδοξία και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

hqdefault

(Golgotha)

Ελλάδα/Greece, 1973, εγχ./col.
Σκην./Dir. - Σεν./Scr.: Κώστας Αριστόπουλος/Kostas Aristopoulos. Φωτ./Cin.: Γιώργος Αρβανίτης/Giorgos Arvanitis. Μοντ./Ed.: Νίκος Κανάκης/Nikos Kanakis. Μουσ./Mus.: Γιάννης Μαρκόπουλος/Giannis Markopoulos. Ηθ./Cast: Γιώργος Διαλεγμένος/Giorgos Dialegmenos, Τάκης Κοιλάκος/Takis Koilakos, Χαράλαμπος Πισιμήσης/Charalampos Pisimisis. Παρ./Prod.: Κώστας Αριστόπουλος/Kostas Aristopoulos. Διάρκεια/Dur.: 90΄.
 
Ένα συνεργείο κινηματογράφου αποτυπώνει, με τη βοήθεια των κατοίκων ενός απομονωμένου χωριού της Μάνης, τα Πάθη του Χριστού.

KraniouTopos3

(Kierion)

Ελλάδα/Greece, 1967, μ/α/b&w
Σκην./Dir.: Δήμος Θέος/Dimos Theos. Σεν./Scr.: Δήμος Θέος/Dimos Theos, Κώστας Σφήκας/Kostas Sfikas. Φωτ./Cin.: Γιώργος Πανουσόπουλος/Giorgos Panousopoulos, Συράκος Δανάλης/Syrakos Danalis. Μοντ./Ed.: Βαγγέλης Σερντάρης/Vangelis Serntaris, Δήμος Θέος/Dimos Theos. Ηθ./Cast: Ανέστης Βλάχος/Anestis Vlachos, Κυριάκος Κατσουράκης/Kyriakos Katsourakis, Ελένη Θεοφίλου/Eleni Theofilou. Παρ./Prod.: Δήμος Θέος/Dimos Theos, Γιώργος Παπαλιός/Giorgos Papalios Διάρκεια/Dur.: 92΄.
 
Η υπόθεση “Πολκ” σε ταινία. Ο αμερικανός δημοσιογράφος Τζωρτζ Πολκ έρχεται στην Ελλάδα για να πάρει συνέντευξη από τον Μάρκο Βαφειάδη και βρίσκεται μυστηριωδώς δολοφονημένος. Ο Έλληνας συνάδελφός του -και με αριστερές πολιτικές πεποιθήσεις- Αίμος Βαγενάς συλλαμβάνεται για την συμμετοχή του στη δολοφονία. Η ενοχή του δεν αποδεικνύεται. Ελεύθερος πια, ερευνά την υπόθεση. Στο μεταξύ, η αστυνομία συλλαμβάνει τον εβραίο φοιτητή Ζαδίκ, ο οποίος αυτοκτονεί στο κρατητήριο. Ο Βαγενάς βρίσκει και πείθει τους βασικούς μάρτυρες να καταθέσουν.

Κιέριον-1

(The Murderess)

Ελλάδα/Greece, 1974, εγχ./col.
Σκην./Dir.: Κώστας Φέρρης/Kostas Ferris. Σεν./Scr.: Κώστας Φέρρης/Kostas Ferris, Δήμος Θεός/Dimos Theos, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (Μυθιστόρημα)/Alexandros Papadiamantis (Novel). Φωτ./Cin.: Σταύρος Χασάπης/Stavros Chasapis. Μοντ./Ed.: Γιάννα Σπυροπούλου/Gianna Spyropoulou. Ηθ./Cast: Μαρία Αλκαίου/Maria Alkaiou, Φοίβος Ταξιάρχης/Foivos Taxiarchis, Δημήτρης Πουλικάκος/Dimitris Poulikakos. Παρ./Prod.: Μίλλυ Γρέγου/Milly Gregou, ΣΕΜΕΛΗ ΦΙΛΜΣ/SEMELI FILMS Διάρκεια/Dur.: 90΄.
 
Η Φραγκογιαννού είναι μια γυναίκα φτωχή, μάνα και γιαγιά. Σκοτώνει θηλυκά μωρά, 5 στο σύνολο, σκοτώνοντας έτσι τον εαυτό της - ειδικά, στο πρόσωπο της μικρής εγγονής που παίρνει το όνομά της. Επαναστατεί απέναντι στην άδικη μοίρα που της επιφύλαξε η ζωή και η κοινωνία, και που σίγουρα θα βίωναν και τα κορίτσια αν τα άφηνε να ζήσουν. Ο νους της σάλεψε από την ταλαιπωρημένη ζωή. Οι αρχές την καταδιώκουν και εκείνη καταλήγει στη θάλασσα. Εκεί θα συναντήσει τον θάνατο.

Η Φόνισσα-3

(The Excurcion)

Ελλάδα/Greece, 1966, μ/α/b&w
Σκην./Dir.: Τάκης Κανελλόπουλος/Takis Kanellopoulos. Σεν./Scr.: Γιώργος Κιτσόπουλος/Giorgos Kitsopoulos. Φωτ./Cin.: Συράκος Δαναλλής/Syrakos. Μοντ./Ed.: Τάκης Κανελλόπουλος/Takis Kanellopoulos. Μουσ./Mus.: Νίκος Μαμαγκάκης/Nikos Mamagkakis. Ηθ./Cast: Λίλυ Παπαγιάννη/Lily Papagianni, Άγγελος Αντωνόπουλος/Angelos Antonopoulos, Κώστας Καραγιώργης/Kostas Karagiorgis. Παρ./Prod.: Κώστας Κανελλόπουλος/Kostas Kanellopoulos. Διάρκεια/Dur.: 85΄.
 
Το 1940-41 και ενώ ο πόλεμος κορυφώνεται, η γυναίκα ενός υπολοχαγού κι ένας λοχίας ερωτεύονται παράφορα. Η εμπόλεμη κατάσταση, το στρατιωτικό καθήκον αλλά και η φιλία μεταξύ των δύο αντρών που συνυπηρετούν στην πρώτη γραμμή, απαγορεύουν αυτόν τον έρωτα, όμως δεν τον αναιρούν. Όταν κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης ο υπολοχαγός τραυματίζεται και οδηγείται στο νοσοκομείο, οι δυο εραστές, ενάντια σε κάθε ηθική υποχρέωση, θα αποτολμήσουν τη μόνη δυνατή διέξοδο: αυτός λιποτακτεί, εκείνη εγκαταλείπει τον άντρα της και μαζί ξεκινούν μια πορεία χωρίς επιστροφή προς τα σύνορα.

η-εκδρομή

(Euridice B.A. 2037)

Ελλάδα/Greece, 1975, μ/α/b&w
Σκην./Dir. - Σεν./Scr.: Νίκος Νικολαϊδης/Nikos Nikolaidis. Φωτ./Cin.: Γιώργος Πανουσόπουλος/Giorgos Panousopoulos. Μοντ./Ed.: Γιώργος Τριανταφύλλου/Giorgos Triantafyllou. Ηθ./Cast: Βέρα Τσέχοβα/Vera Tschechowa, Νίκη Τριανταφυλλίδη/Niki Triantafillidi, Τζον Μουρ/John Moore. Παρ./Prod.: Νίκος Νικολαϊδης/Nikos Nikolaidis. Διάρκεια/Dur.: 100΄.
 
Η Ευρυδίκη περιμένει να την μεταφέρουν «κάπου αλλού» γιατί η φυλάκισή της σ’ αυτό το χώρο τελείωσε. Ζει σε μία χώρα με δικτατορικό καθεστώς. Ο κρατικός εγκέφαλος όμως που προγραμματίζει τις μετακινήσεις, την κοροϊδεύει επί μέρες τώρα ή και χρόνια. Ο χαμένος από χρόνια, Ορφέας, επικοινωνεί μαζί της και ζητά να την ξαναδεί. Η Ευριδίκη τον δέχεται με την ελπίδα πως κάτι θ’ αλλάξει, αλλά και με φόβο για οτιδήποτε καινούργιο θα φανεί. Εκείνος έρχεται, σαν ένας νέος θάνατος όμως, κι όχι σαν ελευθερωτής. Θα τον σκοτώσει και θα μείνει για πάντα στην κόλασή της.

ευριδίκη

(Exiled in the central avenue)

Ελλάδα/Greece, 1979, εγχ./col.
Σκην./Dir.: Νίκος Ζερβος/Nikos Zervos. Σεν./Scr.: Νίκος Ζερβος/Nikos Zervos, Κώστας Φέρρης/Kostas Ferris. Φωτ./Cin.: Σάκης Μανιάτης/Sakis Maniatis. Μοντ./Ed.: Κώστας Φέρρης/Kostas Ferris. Ηθ./Cast: Κώστας Φέρρης/Kostas Ferris, Μαριλλή Τσοπανέλη/Marili Tsopanelli, Σπύρος Σακκάς/Spyros Sakkas. Παρ./Prod.: Νίκος Ζερβος/Nikos Zervos, Κώστας Φέρρης/Kostas Ferris, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (EKK), Movie Makers. Διαν./Dist.: VA Films. Διάρκεια/Dur.: 90΄.
 
Ο Κώστας έζησε, από κοντά, την εξέγερση του γαλλικού Μάη και εκπροσώπησε την επαναστατημένη γενιά του. Στα σαράντα του τώρα, αισθάνεται ξένος προς όλες τις σύγχρονες κοινωνικές ή ιδεολογικές ομάδες. Φεύγει απο το κοινόβιο που ζει και ξεχύνεται στη λεωφόρο. Συναντά φίλους και δημιουργεί σχέση με την παλιά του φιλενάδα. Όμως η γαλήνη δεν έρχεται και η ψυχή του αισθάνεται ακόμα άδεια. Ούτε ο έρωτας, ούτε οι βαθυστόχαστες θεωρίες τον καλύπτουν. Και έτσι σκηνοθετεί τον θεατρικό θάνατό του.

10

(Open Letter)

Ελλάδα/Greece, 1967, μ/α/b&w
Σκην./Dir. - Σεν./Scr.: Γιώργος Σταμπουλόπουλος/Giorgos Stampoulopoulos. Φωτ./Cin.: Walter Lassaly. Μοντ./Ed.: Πάνος Παπακυριακόπουλος/Panos Papakyriakopoulos. Ηθ./Cast: Νικηφόρος  Νανέρης/Nikiforos Naneres, Ελένη Θεοφίλου/Eleni Theophilou, Μπέττυ Αρβανίτη/Betty Arvaniti. Παρ./Prod.: Γιώργος Σταμπουλόπουλος/Giorgos Stampoulopoulos, STUDIO A. Διάρκεια/Dur.: 81΄.
 
Στα 30 του χρόνια ο Δημήτρης, φοβάται. Ζει στη σκιά της γερμανικής κατοχής και της πρώτης ερωτικής εμπειρίας. Η σύγχρονη ρευστή πραγματικότητα είναι απειλή. Με μικροαστική καταγωγή, είναι κάπως άτολμος και μάλλον έτοιμος να ‘βολευτεί’. Γνωρίζει την πλούσια Θάλεια. Ρουτίνα και πάλι. ‘Ερχεται η αλλαγή· η βιοτεχνία στην οποία εργάζεται κλείνει. Ταυτόχρονα γνωρίζει τη Μαρία, πνεύμα προοδευτικό και διδακτικό. Η σχέση τους τον εμπνέει και τον αφυπνίζει. Η κοινωνικοπολιτική κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Τελικά την ακολουθεί, ζει μαζί της και έρχεται σε επαφή με την ώριμη εκδοχή του.

Ανοιχτή Επιστολή-5

(Aldevaran)

Ελλάδα/Greece, 1975, μ/α/b&w
Σκην./Dir. - Σεν./Scr.: Ανδρέας Θωμόπουλος/Andreas Thomopoulos. Φωτ./Cin.: Γιώργος Πανουσόπουλος/Giorgos Panousopoulos. Μοντ./Ed.: Τώνια Μαρκετάκη/Tonia Marketaki. Μουσ./Mus.: Δημήτρης Πουλικάκος/Dimitris Poulikakos. Ηθ./Cast: Δημήτρης Φινίνης/Dimitris Fininis, Ελένη Μανιάτη/Eleni Maniati, Δημήτρης Πουλικάκος/Dimitris Poulikakos. Παρ./Prod.: Ανδρέας Θωμόπουλος/Andreas Thomopoulos, MOVIELAB. Διάρκεια/Dur.: 80΄.
 
Σε μια φανταστική πόλη, το Αλδεβαράν, ζουν μαζί ο ποιητής Δημήτρης, η πόρνη Μαγδαληνή και ο ροκάς μουσικός Κρις. Κάθε βράδυ οι δύο άντρες αυτοσχεδιάζουν και δίνουν παραστάσεις σ’ ένα καφενείο, μέχρι την ημέρα που ο Δημήτρης μαθαίνει από τους γιατρούς ότι πάσχει από καρκίνο και του απομένουν μόλις δυο μήνες ζωής. Αυτούς τους δύο μήνες αφηγείται η ταινία, καθώς ο Δημήτρης περιπλανιέται σε μια βρόμικη και άσχημη πόλη η οποία πεθαίνει μαζί του.

Αλδεβαράν

(Yo Yo le millionaire)

Γαλλία/France, 1965, μ/α/b&w
Σκην./Dir.: Pierre Étaix. Σεν./Scr.: Pierre Étaix, Jean-Claude Carrière. Φωτ./Cin.: Jean Boffety. Μοντ./Ed.: Henri Lanoë. Μουσ./Mus.: Jean Paillaud. Ηθ./Cast: Claudine Auger, Pierre Étaix, Philippe Dionnet. Παρ./Prod.: C.A.P.A.C.. Διαν./Dist.: Filmtrade. Διάρκεια/Dur.: 92΄.

Ένας άνθρωπος έχει τα πάντα: ένα παλάτι, μια λίμνη, μηχανικά παιχνίδια, ιδιωτικό θίασο μουσικών. Τα έχει όλα, εκτός από την αγάπη. Όταν είναι μόνος, στο γραφείο του, χαζεύει την φωτογραφία ενός όμορφου κοριτσιού. Μια μέρα, το τσίρκο κατέβηκε στο παλάτι του, και ο ίδιος αναγνώρισε την αμαζόνα με το άσπρο άλογο - το κορίτσι στη φωτογραφία. Το κορίτσι είναι τώρα η μητέρα ενός μικρού αγοριού, του Γιο-Γιο, το οποίο θεωρεί ότι μοιάζει με τον εκατομμυριούχο. Το αγόρι θα περάσεi κάποιο χρονικό διάστημα στο παλάτι, αλλά θα φύγει. Ο χρόνος περνάει και μια μέρα ο Γιο-Γιο θα είναι ο ιδιοκτήτης του μισοερειπωμένου παλατιού του πατέρα του. Ξεκινώντας από το μηδέν, ο ίδιος θα ανακατασκευάσει το παλάτι, και θα επαινεθεί ως μεγάλος καλλιτέχνης, κινηματογραφιστής, επιφανής εκατομμυριούχος. Όμως, κάτι δεν πάει καλά ...

yoyo

(Tant qu’on a la sante)

Γαλλία/France, 1966, μ/α/b&w
Σκην./Dir.: Pierre Étaix. Σεν./Scr.: Pierre Étaix, Jean-Claude Carrière. Φωτ./Cin.: Jean Boffety. Μοντ./Ed.: Henri Lanoë, Raymond Lewin, Roger Salesse, Andrée Werlin, Marie-Josèphe, Yoyotte. Μουσ./Mus.: René Giner, Luce Klein, Jean Paillaud. Ηθ./Cast: Denise Péronne, Pierre Étaix, Simone Fonder. Παρ./Prod.: C.A.P.A.C., Les Films de la Colombe. Διάρκεια/Dur.: 77΄.
 
Η αποκατεστημένη έκδοση της ταινίας, ανοίγει & κλείνει θεατρικά και είναι χωρισμένη σε 4 μέρη.
 
I - Η Αϋπνία: ένας άντρας δεν μπορεί να κοιμηθεί και διαβάζει ως το ξημέρωμα για βρυκόλακες. Όταν ξυπνήσει η γυναίκα του θα του αποκαλύψει την πραγματική της φύση.  II - Ο κινηματογράφος: για τους εργαζόμενους σε εργοστάσιο ή γραφείο, το να φύγουν από τις δουλειές τους ή το να βρουν μια θέση σε ένα γεμάτο κινηματογράφο, είναι σοβαρή εργασία. III -Όσο έχουμε την υγεία μας: ο καθένας υποφέρει από άγχος, και ο ψυχίατρος περισσότερο από όλους τους άλλους. IV - Δεν θα ξαναπάμε στο δάσος: ένας κυνηγός του Σαβατοκύριακου, ένα ζευγάρι που έχει πάει για πικ-νικ και ένας γεωργός που στήνει φράχτη από σύρμα, βρίσκουν πως ένα μεγάλο ξύλο δεν είναι αρκετά μεγάλο για να τους φιλοξενήσει όλους.

Tant qu on a la sante-1

(Le soupirant)

Γαλλία/France, 1962, μ/α/b&w
Σκην./Dir. - Σεν./Scr.: Pierre Étaix, Jean-Claude Carrière. Φωτ./Cin.: Pierre Levent. Μοντ./Ed.: Pierre Gillette. Μουσ./Mus.: Jean Paillaud. Ηθ./Cast: France Arnel, Pierre Étaix, Laurence Lignères. Παρ./Prod.: C.A.P.A.C., Cocinor, Copra Films. Διάρκεια/Dur.: 83΄.
 
Ο Πιέρ είναι ένας ντροπαλός άνθρωπος, του οποίου μοναδικός σκοπός της ζωής είναι να μελετά ήσυχος αστρολογία, γεγονός δύσκολο, δεδομένου ότι ζει στο σπίτι των γονιών του. Μη γνωρίζοντας πώς να προσεγγίσει τις γυναίκες, βλέπει πώς λειτουργούν άλλοι άνδρες και προσπαθεί να τους μιμηθεί, τις περισσότερες φορές χωρίς επιτυχία. Ο ίδιος καταλήγει να προσελκύει μια γυναίκα που δεν θέλει πραγματικά, την Λορένς που ζει στη διπλανή πόρτα, αλλά παθιάζεται με την Στέλλα, μια τραγουδίστρια που βλέπει στην τηλεόραση. Πιστεύει πως το ερωτικό τραγούδι της απευθύνεται σε εκείνον. Στην προσπάθεια του να ξεφύγει από την Λορένς, μπορεί να χάσει την τέλειο ταίρι, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη μύτη του.

Le Soupirant-1

(Le grand amour)

Γαλλία/France, 1969, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Pierre Étaix. Σεν./Scr.: Pierre Étaix, Jean-Claude Carrière. Φωτ./Cin.: Jean Boffety. Μοντ./Ed.: Henri Lanoë. Μουσ./Mus.: Claude Stieremans. Ηθ./Cast:  Annie Fratellini, Pierre Étaix, Nicole Calfan. Παρ./Prod.: C.A.P.A.C., Les Productions de la Guéville, Madeleine Films. Διαν./Dist.: Filmtrade. Διάρκεια/Dur.: 87΄.
 
Ο Πιέρ παντρεύτηκε την Φλόρενς, την μοναχοκόρη ενός βιομηχάνου. 15 χρόνια αργότερα, είναι το αφεντικό, αλλά η μεσοαστή γυναίκα του τον ανησυχεί πολύ. Όταν θα έρθει στη ζωή του η νέα και συμπαθητική γραμματέας, θα αρχίσει να ονειρεύεται.

Le grand amour-3

(Happy Anniversary)

Γαλλία/France, 1962, μ/α/b&w
Σκην./Dir. - Σεν./Scr.: Pierre Étaix, Jean-Claude Carrière. Φωτ./Cin.: Pierre Levent. Μοντ./Ed.: Andrée Werlin, Eva Zora. Μουσ./Mus.: Claude Stieremans. Ηθ./Cast: Georges Loriot, Nono Zammit, Lucien Frégis. Παρ./Prod.: C.A.P.A.C.. Διάρκεια/Dur.: 15΄.
 
Επέτειος γάμου. Η σύζυγος ετοιμάζει ρομαντικό δείπνο για δύο. Ο σύζυγος είναι έξω και τρέχει για μια σειρά από δουλειές, με τις περισσότερες στάσεις να αφορούν τα επετειακά δώρα. Οι Θεοί της επετείου όμως φαίνεται να μην τους βοηθούν. Κίνηση στους δρόμους για εκείνον και έλλειψη ιδεών για εκείνη. Θα είναι τελικά ωραία αυτή η μέρα;

Heureux Anniversaire-1

(7 días en la Habana)

Γαλλία/France, Ισπανία/Spain, 2012, εγχ./col.
Σκην./Dir.: "Diary of a Beginner": Elia Suleiman, "La Fuente": Laurent Cantet, "El Yuma": Benicio Del Toro, "La tentación de Cecilia": Julio Medem, "Ritual": Gaspar Noé, "Dulce amargo": Juan Carlos Tabío, "Jam Session": Pablo Trapero. Σεν./Scr.: Alejandro Fadel, Martín Mauregui, Santiago Mitre, Pablo Trapero, Julio Medem, Gaspar Noé, Leonardo Padura. Ηθ./Cast: Josh Hutcherson, Vladimir Cruz, Emir Kusturica, Irene del Valle, Elia Suleiman, Álvaro Longoria, Ruth Bermudo. Παρ./Prod.: Chaocorp Distribution, Full House, Morena Films. Διαν./Dist.: Feelgood Entertainment. Διάρκεια/Dur.: 129'.
 
Eπτά διαφορετικές ιστορίες, μία για κάθε ημέρα της εβδομάδας, προσεγγίζουν τις πολλαπλές όψεις της κουβανέζικης καθημερινότητας. Στην ιστορία που σκηνοθετεί ο Suleiman, ένας Παλαιστίνιος, φτάνει στην Αβάνα και περιπλανιέται στους δρόμους της πόλης περιμένοντας ένα ραντεβού με την Πρεσβεία της Παλαιστίνης.

7-days-in-Havana

(Yadon ilaheyya)

Γαλλία/France, Μαρόκο/Morocco, Γερμανία/Germany, Παλαιστίνη/Palestinian territories, 2002, εγχρ./col. 
Σκην./Dir. - Σεν./Scr.: Elia Suleiman. Φωτ./Cin.: Marc-André Batigne. Μοντ./Ed.: Véronique Lange. Ηθ./Cast: Elia Suleiman, Manal Khader. Παρ./Prod.: Filmstiftung Nordrhein-Westfalen, Gimages, Lichtblick Film- und Fernsehproduktion (II). Διάρκεια/Dur.: 92΄.
 
Ο Άγιος Βασίλης προσπαθεί να ξεφύγει από μια συμμορία νεαρών με μαχαίρια. Είναι μία από τις πολλές βινιέτες της παλαιστινιακής ζωής στο Ισραήλ - σε μια γειτονιά στη Ναζαρέτ. Οι περισσότερες από τις ιστορίες είναι αστείες, μερικές παράλογες, άλλες μυθικές. Τα λόγια είναι λίγα. Ένας άνθρωπος ο οποίος ελέγχει μεθοδικά την αλληλογραφία κάθε πρωί, παθαίνει καρδιακή προσβολή. Ο γιος του τον επισκέπτεται στο νοσοκομείο. Ο γιος βλέπει τακτικά μια γυναίκα στο Al-Ram, κάθονται σε ένα αυτοκίνητο και ερωτοτροπούν. Ένα κόκκινο μπαλόνι επιπλέει ελεύθερο στον αέρα. Γείτονες πετάνε τα σκουπίδια πάνω από τους τοίχους. Η ζωή συνεχίζεται, μέχρι τη στιγμή που σταματά.

Divine-Intervention-3

(The Time That Remains)

Αγγλία/UΚ, Ιταλία/Italy, Βέλγιο/Belgium, Γαλλία/France, 2009, εγχρ./col.
Σκην./Dir. - Σεν./Scr.: Elia Suleiman. Φωτ./Cin.: Marc-André Batigne. Μοντ./Ed.: Véronique Lange. Μουσ./Mus.: Matthieu Sibony. Ηθ./Cast: Ali Suleiman, Saleh Bakri, Elia Suleiman, Samar Tanus. Παρ./Prod.: Film, The, Nazira Films, France 3 Cinéma. Διαν./Dist.: Spentzos Film. Διάρκεια/Dur.: 109΄.

 

Σε τέσσερα επεισόδια, o Σουλειμάν αφηγείται οικογενειακές ιστορίες, εμπνευσμένες από τα προσωπικά ημερολόγια του πατέρα του Φουάντ, ξεκινώντας από τότε που ήταν μαχητής αντίστασης το 1948, και τα γράμματα της μητέρας του σε μέλη της οικογένειας, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Επιπλέον, ο Σουλειμάν συνδυάζει τις δικές του αναμνήσεις, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει ένα πορτρέτο της καθημερινής ζωής των Παλαιστινίων, οι οποίοι φέρουν την ένδειξη "Ισραηλινοί-Άραβες", αφού επέλεξαν να παραμείνουν στη χώρα τους και να γίνουν μειοψηφία.

The Time that Remains-2

(Das weisse band)

Γερμανία/Germany/ Αυστρία/Austria/ Γαλλία/France/ Ιταλία/Italy, 2009, μ/α/b&w
Σκην./Dir. - Σεν./Scr.: Michael Haneke. Φωτ./Cin.: Christian Berger. Μοντ./Ed.: Monika Willi. Ηθ./Cast: Christian Friedel, Ulrich Tukur, Josef Bierbichler. Παρ./Prod.: X-Filme Creative Pool, Wega Film, Les Films du Losange. Διαν./Dist.: Rosebud Films. Διάρκεια/Dur.: 144΄.
 
Σε κάποιο ανώνυμο γερμανικό χωριό, λίγο πριν την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την έλευση του φασισμού, ο τοπικός πάστορας, ο γιατρός και ο βαρόνος διοικούν την αγροτική κοινωνία. Όμως, ανεξήγητα περιστατικά συμβαίνουν αναστατώνοντας τη ροή της καθημερινότητας. Ποιος βρίσκεται πίσω από όλα αυτά;

The White Ribbon 6

(Shoulder Arms)

ΗΠΑ/USA, 1918, μ/α/b&w
Σκην./Dir. - Σεν./Scr. - Μοντ./Ed. - Mουσ./Mus.: Charlie Chaplin. Φωτ./Cin.: Roland Totheroh. Ηθ./Cast: Charlie Chaplin, Edna Purviance, Sydney Chaplin. Παρ./Prod.: Charles Chaplin Productions. Διάρκεια/Dur.: 45΄.
 
1918, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Σαρλώ είναι Αμερικανός νεοσύλλεκτος που αποστέλλεται στη Γαλλία για να συμμετάσχει στον πόλεμο. Υπομένοντας τη βασική εκπαίδευση και παρά τα τυπικά προβλήματα, σύντομα ανακαλύπτει ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας ικανός στρατιώτης. Μετά από πολλά γενναία κατορθώματα καταλήγει στο σπίτι μια Γαλλίδας, με την βοήθεια της οποίας καταφέρνει να κερδίσει τον πόλεμο για τους συμμάχους. Ή μήπως όχι;

shoulder arms 1

(Sergeant York)

 

ΗΠΑ/USA, 1941, μ/α/b&w
Σκην./Dir.: Howard Hawks. Σεν./Scr.: Harry Chandlee, Abem Finkel, John Huston, Howard Koch. Φωτ./Cin.: Sol Polito.
Μοντ./Ed.: William Holmes. Mουσ./Mus.: Max Steiner. Ηθ./Cast: Gary Cooper, Walter Brennan, Margaret Wycherly.
Παρ./Prod.: Warner Bros. Διάρκεια/Dur.: 134 ΄.
 
Ο Άλβιν Γιορκ είναι ένα αγρότης επιρρεπής στο ποτό και τις φασαρίες. Κατά τη διάρκεια μιας βραδινής καταιγίδας, θα υποστεί μια θρησκευτική αφύπνιση που θα τον κάνει να θέλει να ζήσει ειρηνικά. Όταν όμως ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεσπάει, παρά τις αποτυχημένες προσπάθειες να αντιμετωπιστεί ως αντιρρησίας συνείδησης, και την μετέπειτα κοροϊδία από τους άλλους, θα γίνει ο πιο παρασημοφορημένος στρατιώτης στην αμερικανική Iστορία.

Sergeant York 6

 

(Paths of Glory)

ΗΠΑ/USA, 1957, μ/α/b&w
Σκην./Dir.: Stanley Kubrick. Σεν./Scr.: Stanley Kubrick, Jim Thompson, Calder Willingham. Φωτ./Cin.: Georg Krause.
Μοντ./Ed.: Eva Kroll. Mουσ./Mus.: Gerald Fried. Ηθ./Cast: Kirk Douglas, Ralph Meeker, Adolphe Menjou, George Macready. Παρ./Prod.: Bryna Productions. Διάρκεια/Dur.: 88΄.
 
Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια ομάδα Γάλλων στρατιωτών αρνούνται να φέρουν εις πέρας μία παράλογη επίθεση αυτοκτονίας και οι ανώτεροί τους αποφασίζουν να τους τιμωρήσουν για παραδειγματισμό.

Paths of Glory 1

(La grande illusion)

Γαλλία/France, 1937, μ/α/b&w.
Σκην./Dir.: Jean Renoir. Σεν./Scr.: Jean Renoir/Charles Spaak. Φωτ./Cin.: Christian Matras. Μοντ./Ed.: Marthe Huguet, Marguerite Renoir. Ηθ./Cast: Jean Gabin, Dita Parlo, Pierre Fresnay, Erich von Stroheim. Παρ./Prod.: Réalisation d'art cinématographique (RAC). Διάρκεια/Dur.: 114΄.
 
Ο αριστοκρατικής καταγωγής Γάλλος αξιωματικός Ντε Μπελντιέ, ο υπολοχαγός του μηχανικού Μαρεσάλ και ο πλούσιος Εβραίος αστός Ρόζενταλ, βρίσκονται στο ίδιο γερμανικό στρατόπεδο αιχμαλώτων όπου, παρά τις αντίθετες τάξεις τους και το κοινωνικό τους υπόβαθρο, ενώνουν γρήγορα τις δυνάμεις τους σχεδιάζοντας να δραπετεύσουν. Η αποτυχία των προσπαθειών τους, τους οδηγεί σε μία φυλακή-κάστρο όπου μόνο μια τελική πράξη ανδρείας μπορεί να τους σώσει.

La grande Illusion 2

(La grande guerra)

Ιταλία/Italy/Γαλλία/France, 1959, μ/α/b&w
Σκην./Dir.: Mario Monicelli. Σεν./Scr.: Agenore Incrocci, Mario Monicelli, Furio Scarpelli, Luciano Vincenzoni. Φωτ./Cin.: Roberto Gerardi, Giuseppe Rotunno. Μοντ./Ed.: Adriana Novelli. Mουσ./Mus.: Nino Rota. Ηθ./Cast: Alberto Sordi, Vittorio Gassman, Silvana Mangano, Romolo Valli. Παρ./Prod.: Dino de Laurentiis Cinematografica, Gray-Film. Διάρκεια/Dur.: 135΄.
 
Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ιδωμένος μέσα από τα μάτια δύο απρόθυμων νεοσύλλεκτων, του Τζιοβάνι και του Ορέστε. Αν και εντελώς διαφορετικοί στον χαρακτήρα, τους ενώνει η έλλειψη ιδεαλισμού και η επιθυμία τους να αποφύγουν κάθε κίνδυνο και να βγουν από τον πόλεμο αλώβητοι. Οι δυο τους, μαζί με συναδέλφους στρατιώτες και μια ομάδα αμάχων (συμπεριλαμβανομένης και μιας πόρνης, της Κονσταντίνα) θα περάσουν από πολλά σκαμπανεβάσματα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, των μαχών και των σπάνιων στιγμών αδείας.


La Grande Guerra 2

 

(King & Country)

Αγγλία/UK, 1964, μ/α/b&w
Σκην./Dir.: Joseph Losey. Σεν./Scr.: Evan Jones. Φωτ./Cin.: Denys Coop. Μοντ./Ed.: Reginald Mills. Mουσ./Mus.: Larry Adler. Ηθ./Cast: Dirk Bogarde, Tom Courtenay, Leo McKern, Barry Foster. Παρ./Prod.: B.H.E. Productions, Landau / Unger. Διάρκεια/Dur.: 88΄.
 
Αφού πολέμησε για τρία χρόνια, ο Βρετανός στρατιώτης Άρθουρ Τζέιμς Χαμπ συλλαμβάνεται για λιποταξία. Εάν καταδικαστεί, θα του επιβληθεί η θανατική ποινή. Ο στρατιωτικός δικηγόρος που αναλαμβάνει να τον εκπροσωπήσει στο στρατοδικείο, είναι πεπεισμένος ότι ο πελάτης του είναι ένοχος. Ωστόσο, καθώς η δίκη προχωρεί,  αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.

King and Country 1

(Johnny Got His Gun)

ΗΠΑ/USA, 1971, εγχ./col.
Σκην./Dir.-Σεν./Scr.: Dalton Trumbo. Φωτ./Cin.: Jules Brenner. Μοντ./Ed.: Millie Moore. Mουσ./Mus.: Jerry Fielding. Ηθ./Cast: Timothy Bottoms, Jason Robards, Donald Sutherland. Παρ./Prod.: World Entertainment. Διαν./Dist.: Rosebud Films. Dur.: 111΄.
 
Ένας Αμερικανός στρατιώτης τραυματίζεται βαριά από νάρκη. Χάνει τα χέρια του, τα πόδια του, τα μάτια του καθώς και την ικανότητά του να ακούει, να μιλάει και να μυρίζει. Ξαπλωμένος στο νοσοκομείο, ο ίδιος δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί αν είναι ξύπνιος ή αν ονειρεύεται. Προσπαθώντας να ανακαλύψει τι του συμβαίνει, ξαναζεί την ιστορία του μέσα από περίεργα όνειρα και αναμνήσεις. Ώσπου μια μέρα, βρίσκει έναν τρόπο να επικοινωνήσει με τους γιατρούς…


Johnny Got his gun 2

 

(Westfront 1918)

Γερμανία/Germany, 1930, μ/α/b&w
Σκην./Dir.: Georg Wilhelm Pabst. Σεν./Scr.: Ernst Johannsen. Φωτ./Cin.: Charles Métain, Fritz Arno Wagner. Μοντ./Ed.: Wolfgang Loe-Bagier. Ηθ./Cast: Fritz Kampers, Gustav Diessl/Hans Moebus. Παρ./Prod.: Bavaria Film, Nero-Film AG. Διάρκεια/Dur.: 97΄.
 
Τέσσερις Γερμανοί στρατιώτες του πεζικού (ένας από την Βαυαρία, ένας νεαρός γνωστός ως “φοιτητής”, ο Καρλ και ο Διοικητής) ζουν τις ζωές τους στα χαρακώματα της Γαλλίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του πολέμου, βιώνουν την αγάπη, την απιστία, την παραφροσύνη και, τελικά, το θάνατο.

Westfront 1

(All Quiet on the Western Front)

ΗΠΑ/USA, 1930, μ/α/b&w
Σκην./Dir.: Lewis Milestone. Σεν./Scr.: George Abbott, Maxwell Anderson, Del Andrews. Φωτ./Cin.: Arthur Edeson. Μοντ./Ed.: Edgar Adams. Mουσ./Mus.: Sam Perry, Heinz Roemheld. Ηθ./Cast: Louis Wolheim, Lew Ayres. Παρ./Prod.: Universal Pictures. Διάρκεια/Dur.: 134΄.
 
Σε μια μικρή γερμανική πόλη, οι άνθρωποι επευφημούν τους στρατιώτες που πηγαίνουν να πολεμήσουν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένας δάσκαλος στέκεται μπροστά στην τάξη του και εκλιπαρεί τα αγόρια να στρατολογηθούν και να υπερασπιστούν την πατρίδα, καθώς οι ήχοι της γιορτής ακούγονται απ’ έξω. Παρασυρμένοι, ο Πολ και οι φίλοι του φεύγουν για το πεδίο της μάχης γεμάτοι ενθουσιασμό για περιπέτεια, όπλα, και μάχη. Σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι κάθε όνειρο ηρωισμού που έχουν είναι ένα ψέμα.


all quiet 5

(A Farewell to Arms)

ΗΠΑ/USA, 1932, μ/α/b&w
Σκην./Dir.: Frank Borzage. Σεν./Scr.: Benjamin Glazer, Oliver H.P. Garrett. Φωτ./Cin.: Charles Lang. Μοντ./Ed.: Otho Lovering, George Nichols, Jr.. Moυσ./Mus: Διάφοροι/Various. Ηθ./Cast: Helen Hayes, Gary Cooper, Adolphe Menjou. Παρ./Prod.: Paramount Pictures. Διάρκεια/Dur.: 85΄.
 
Βασισμένο στο ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Ernest Hemingway, το “A Farewell to Arms” αφηγείται την ιστορία του Φρέντερικ Χένρι, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου εργάζεται ως οδηγός ασθενοφόρου, και της Κάθριν Μπέρκλεϊ, μια αγγλίδας νοσοκόμας της οποίας ο αρραβωνιαστικός σκοτώθηκε στον πόλεμο. Όταν οι δυο τους συναντηθούν, και παρά τις απρόβλεπτες συνέπειες του πολέμου, θα ερωτευτούν με την πρώτη ματιά.

A Farewell to Arms 2

footer-34th-sponsors